Hlavní obsah

Rychlobruslaři podezírají trenéra Sáblíkové, nezaplatili mu 1,8 milionu

Foto: ČTK

Petr Novák stvořil sportovní hvězdu – Martinu Sáblíkovou. Zároveň je v ostrém sporu o peníze s rychlobruslařským svazem.

Reklama

Ve sporu jde o údajně předražené ubytování při soustředěních mladých závodníků v Itálii.

Článek

Rychlobruslařka Martina Sáblíková v neděli překvapivě nenastoupila na Světovém poháru k závodu na 1 500 metrů.

Šestinásobná olympijská medailistka to vysvětlila jen v náznacích, důvodem podle ní byly „interní problémy“ v rychlobruslařském svazu. „Pořád se s tím peru, před dalším vyjádřením ale chci vydechnout a vše si srovnat v hlavě,“ napsala Sáblíková novinářům.

Seznam Zprávám se podařilo zjistit, co jsou ony neupřesněné vnitřní svazové potíže.

Jde o kauzu táhnoucí se už druhým rokem: Sáblíkové trenér Petr Novák, tvůrce jejího obrovského sportovního úspěchu, je u svazu v podezření, že fakturoval nadsazené částky za soustředění v Itálii.

Vedení svazu odmítlo Petru Novákovi uhradit 1,8 milionu. Nebylo si totiž jisté, že ubytování a jídlo mladých rychlobruslařů bylo skutečně tak drahé, jak trenér předložil na fakturách.

„Měli jsme vážné pochybnosti, jestli ty částky nejsou nadsazené. A Novák opakovaně odmítl doložit, co přesně během soustředění zaplatil a kolik to doopravdy stálo,“ popsal Václav Musil, bývalý místopředseda svazu, který loni odstoupil z vedení rychlobruslařů právě i kvůli problémům s Novákovými fakturami.

Trenér Novák je nyní se svěřenkyní Sáblíkovou v kanadském Calgary. Na četné pokusy o volání ani na zprávy s žádostí o rozhovor nereagoval, i když se o jeho kontaktování redakce během pondělka pokoušela opakovaně.

Seznam Zprávy získaly kopie sporných faktur i další podklady, které skládají celý příběh. Začal tak, že rodičům jednoho z mladých závodníků neseděly oficiální informace o soustředění v italském Collalbu.

Roky totiž vše fungovalo tak, že náklady na soustředění rychlobruslařů platil přímo na místě trenér Novák, svaz mu pak uhradil faktury. Jenže rodiče tvrdí, že když tentokrát pátrali po cenách ubytování, dostali se na mnohem nižší částky, než jaké Petr Novák svazu fakturoval.

Například: podle faktur předložených trenérem stála noc v jednom z penzionů 90 eur, rodiče ovšem kontaktovali majitele a zjistili, že obvyklá cena je 25 eur. Za podobnou částku se apartmán podle rodičů nabízel i na serveru Booking.com – rodiče to dokládají tehdy pořízenými snímky z internetových stránek, které má redakce k dispozici.

A ačkoli v nákladech vykázaných trenérem byla plná penze, sportovci si – jak uvádějí rodiče – sami připravovali snídaně a večeře.

Seznam Zprávy jsou s rodiči v kontaktu, ti ale nechtějí veřejně vystoupit s odůvodněním, že by jim to mohlo způsobit problémy.

Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Jeden z dokladů, které trenér Novák předložil k fakturám – jako důkaz, kolik stálo ubytování v Itálii.

90 eur na den. Ale za co?

V roce 2019 se uskutečnila čtyři taková soustředění, jedno pak v roce 2020. Když se vedení rychlobruslařského svazu o těchto nesrovnalostech dozvědělo, chtělo po Petru Novákovi, aby ukázal podrobnější vyúčtování.

Doklady o zaplacení z tříhvězdičkového penzionu Sporthotel Spogler totiž obsahovaly jen ty nejzákladnější informace: termín ubytování a celkovou částku.

Po porovnání ceníkových cen a těch, které Petr Novák fakturoval, vyšel rychlobruslařskému svazu rozdíl ve výši zhruba 700 tisíc korun.

Podle někdejšího místopředsedy Musila dodal trenér Novák písemné potvrzení od dětí-účastníků soustřední, že spali za 45 eur na noc a dalších 45 eur stála plná penze. Což ale svazu nestačilo, vedení si nebylo jisté, jestli to může považovat za důkaz, tedy zda mladí sportovci vůbec znají ceny pobytu. Když se navíc o finance a organizaci zájezdu staral trenér.

Když rychlobruslařský svaz dál trval na svém, že faktury nezaplatí, Petr Novák je jako pohledávku loni prodal marketingové společnosti Sport Invest, která zastupuje Martinu Sáblíkovou. Sport Invest tak nyní 1,8 milionu vymáhá od svazu.

A svaz je v klinči: Vlastní peníze nemá a dotace od státu na uhrazení dluhu použít podle právníků nesmí – jsou to prostředky na provoz, ne na urovnání byznysových sporů. Předsedkyně svazu Marcela Bradová v úterý opakovaně nezvedala telefon a ani ona – stejně jako Petr Novák – nereagovala na esemesky.

Trenéru Novákovi končí posledního prosince u rychlobruslařů smlouva, svaz mu dnes platí 50 tisíc korun měsíčně. Nového šéftrenéra bude volit valná hromada složená z předsedů jednotlivých klubů. Bývalý místopředseda Musil jako zástupce klubu Slavia Praha o víkendu rozeslal ostatním oddílům e-mail, aby svaz Petru Novákovi placenou trenérskou smlouvu neobnovil.

„Protože je tady podezření, že se pokusil připravit svaz o peníze,“ vysvětlil Musil.

Muž, který stvořil hvězdu

Petr Novák se sám závodně věnoval rychlobruslení, ale bez větších úspěchů. Dosáhl jich až jako trenér, a to především zásluhou spolupráce s Martinou Sáblíkovou. Pro zajímavost – seznámili se tak, že její matka zpracovávala pro Novákovu manželku účetnictví.

Novák začal s Martinou Sáblíkovou spolupracovat, když jí bylo jedenáct. Ve Žďáru nad Sázavou vznikl malý oddíl, který v zimě trénoval na dráze ve Svratce – tedy když mráz vytvořil odpovídající led.

Když později začala Martina Sáblíková sklízet úspěchy, fascinovaly televizní diváky obrázky od ní z obýváku, kde rychlobruslařský skluz trénovala na speciálním prkně.

Rychlobruslařka byla úspěšná už v juniorských kategoriích, na své první olympiádě v Turíně ještě jako osmnáctiletá, zůstala těsně za medailí na 4. místě na trati 5 000 metrů.

Pak začala její olympijská jízda. Vancouver 2010: zlato – zlato – bronz. Soči 2014: zlato – stříbro. A k tomu ještě stříbro z minulých olympijských her v Koreji. K tomu 21 titulů mistryně světa, další cenné kovy z evropského šampionátu, triumfy ve Světovém poháru.

Martina Sáblíková proslula jak královna dlouhých tratí, na 5 000 metrů byla dlouho prakticky neporazitelná, velmi úspěšná pak byla i na trati 3 000 metrů, uspět dokázala i ve víceboji a jednu z olympijských medailí získala i na kratší trati 1 500 metrů.

Ve 34 letech se nyní nejlepší svěřenkyně Petra Nováka připravuje na olympijské hry v Pekingu, půjde o její páté hry. Ve Světovém poháru se jí v této sezoně nedaří tolik jako v předešlých letech, v pátek se v Calgary na 3 000 metrů poprvé dostala na stupně vítězů, když skončila třetí.

Zásadní část přípravy tráví Sáblíková s trenérem a týmem v zahraničí. V minulosti se trojnásobná olympijská vítězka a její trenér opakovaně angažovali v tlaku na vybudování umělé rychlobruslařské dráhy, existovalo několik projektů, žádný se neuskutečnil.

Reklama

Doporučované