Hlavní obsah

Abramovič prodává Chelsea. Výtěžek slíbil nadaci pro oběti války

Foto: Profimedia.cz

Roman Abramovič informoval veřejnost, že jeho Chelsea je na prodej.

Reklama

Ruský oligarcha Roman Abramovič je připraven prodat fotbalový klub Chelsea. Vše souvisí s válkou na Ukrajině, kam vtrhl ruský agresor. A Abramovič, přítel ruského prezidenta Putina, se v Británii ocitl pod tlakem sankcí.

Článek

Na klubovém webu Chelsea se dnes večer objevilo Abramovičovo jednoznačné prohlášení: „V současné situaci jsem se rozhodl klub prodat, protože se domnívám, že je to v nejlepším zájmu klubu, fanoušků, zaměstnanců a také sponzorů a partnerů klubu. Prodej klubu nebude urychlený, ale bude následovat řádný proces.“

Tradiční londýnský klub Abramovič získal v roce 2003. A to za 140 milionů liber. Před 4 lety, kdy se o další změně vlastníka Chelsea uvažovalo poprvé, se psalo o ceně 4 miliard liber. Zájem koupit klub ze západního Londýna měl tehdy i Petr Kellner, nejbohatší Čech, který však loni zahynul při havárii vrtulníku.

Není divu, že prodejní cena oproti té nákupní výrazně stoupla. Abramovič po svém vstupu do Chelsea do celého klubu významně investoval. Přivedl kouče José Mourinha a celou řadu fotbalových hvězd včetně brankáře Petra Čecha.

Abramovič tak jednoznačně stál za vstupem Chelsea do anglické, evropské a vlastně i světové fotbalové špičky. Pětkrát s Chelsea slavil domácí titul, dvakrát triumf v Lize mistrů a loni i vítězství na MS klubů.

Po vstupu ruských vojsk na ukrajinské území se v Británii tlak na Abramoviče opět zintenzivnil. Abramovič je totiž počítán mezi osoby velmi blízké ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Sám to přitom odmítá.

Abramovič v první fázi reagoval vyjádřením, že kontrolu nad klubem přenechává nadačnímu fondu. A managementu, ve kterém pracují Marina Granovská či Petr Čech.

Události ale nabraly rychlý spád. Švýcarský list Blick dnes již během dne citoval miliardáře Hansjörga Wysse. Ten zmínil, že mu byla Chelsea nabídnuta ke koupi. „Abramovič se chce Chelsea rychle zbavit,“ uvedl Wyss. A dal to do souvislosti s možným uvalením sankcí na Abramoviče a jeho majetek, o kterých se v Londýně hovořilo i na parlamentní půdě.

Spekuluje se, že Abramovič eviduje vůči Chelsea pohledávky ve výši 1,5 miliard liber. Ale podle všeho je oželí. Ve svém prohlášení totiž uvedl, že „nebude žádat žádné půjčky ke splacení“. To může souviset s tím, že případní kupci údajně nenabízejí více než 2 miliardy liber, uvádí britský tisk, například The Telegraph.

„Pověřil jsem svůj tým, aby založil charitativní nadaci, v jejíž prospěch bude věnován veškerý čistý výtěžek z prodeje klubu. Nadace bude zřízena ve prospěch všech obětí války na Ukrajině,“ uvedl Abramovič.

Reklama

Doporučované