Hlavní obsah

Inzerát na klub, který kvůli válce změní majitele. Jakou hodnotu má Chelsea?

Foto: Profimedia.cz

Zaplněné ochozy na Stamford Bridge, stadionu Chelsea FC.

Reklama

Tradiční účastník anglické Premier League je na prodej. Jak je na tom současný kádr a jaké má klub zázemí? Co všechno by nemělo uniknout budoucímu majiteli? Vydejme se na malou exkurzi do londýnské jihozápadní čtvrti.

Článek

Roman Abramovič v týdnu potvrdil, že svou milovanou Chelsea skutečně prodává. Aktuálně třetí tým anglické nejvyšší soutěže na jaře obhajuje titul pro vítěze Ligy mistrů. Bodovou ztrátu na tandem ligových lídrů z Manchesteru City a Liverpoolu Bluesmani pravděpodobně nedoženou, ale uhájení průběžného třetího místa představuje více než splnitelný cíl.

Představte si, že patříte mezi supermovité uchazeče o tento prestižní fotbalový klub. Co všechno by vám ohledně současné Chelsea nemělo uniknout? Vyrazme společně do anglické metropole.

Rekordní obrat

Abyste lépe porozuměli současné finanční situaci panující v Chelsea, na slovíčko si vás bere Bruce Buck, současný „chairman” nebo chcete-li prezident klubu.

„Pravdou je, že covidová pandemie klub po ekonomické stránce ovlivnila negativně. Příjmy za poslední dva roky jednoduše nedosahovaly našeho pravého potenciálu. Značná část příjmů nám ušla kvůli tomu, že se většina domácích zápasů hrála bez fanoušků. Na druhou stranu vítězstvím v Lize mistrů z léta roku 2021 do klubové kasy přitekla významná injekce,” říká Buck.

Chelsea se podařilo i přes jisté externí překážky navýšit meziroční obrat za poslední rok. Celkem o 27,5 milionů liber. „To je dáno především květnovým úspěchem v Lize mistrů a faktem, že jsme do toho započítali i prodlouženou část ročníku 2019/20, která se dohrávala mimořádně v létě,” dovysvětluje Buck.

Není žádné velké překvapení, že se Chelsea na ekonomickém poli relativně daří. Londýnský velkoklub byl v posledních dekádách vnímán jako jeden z nejbohatších klubů světa. Do jaké míry to bylo díky Abramovičovi, jemuž nečinilo potíže svému klubu průběžně půjčovat nemalé sumy, zjistíme zřejmě až s novým kupcem.

A jak je to s dluhy? Jelikož jste v obraze, nepřekvapí vás informace, že Abramovič eviduje vůči Chelsea pohledávky ve výši 1,5 miliard liber. V jednom ze svých prohlášení sám prodávající uvedl, že „nebude žádat žádné půjčky ke splacení“. Na to Buck reaguje souhlasným kývnutím.

„Abych to celé uzavřel, nebýt covidové pandemie, pravděpodobně bychom se v létě dočkali rekordního obratu, který by lehce přesáhl hranici 500 milionů liber,” dodává přesvědčivě Buck.

Dravé mládí a nejisté léto

Současný kádr Bluesmanů bez pochyby patří mezi ty nejsilnější v celé Evropě. Čerstvý šampion z lednového MS klubů se pyšní nabitou a přitom solidně vyváženou skladbou mužstva. Ještě aby ne. Jen v uplynulém ročníku klub investoval do svého hráčského zboží celkem 221 milionů liber. Do této kategorie se započítávají nejen sumy vynaložené za přestupy, ale také výdaje za prodloužené kontrakty, k jejichž podpisu došlo během sezony.

Při prohlídce kabiny vás zdvořile zdraví Thomas Tuchel, hlavní trenér a jeden z klíčových strůjců posledních úspěchů Blues. „Ze současné situace nejsem nikterak vykolejený. Trénování takového mužstva vnímám jako obrovskou výsadu. Cítím se tu dobře a také si troufnu říct, že jsem tu správně. To všechno, co se nyní děje ve světě nebo přímo tady kolem nás v klubu, to všechno vnímám jako věci, s nimiž pramálo zmůžu. Soustředím se primárně na všechno, co dokážu ovlivnit vlastním přičiněním. Změna majitele po tolika letech je velkou událostí pro nás všechny, ale já se změn nebojím,” přemítá Tuchel.

Kouč Bluesmanů v rychlosti dodal, že s hráči o nové situaci ještě nestihl pořádně mluvit. Podle jeho slov by měli být všichni v pohodě, maximálně koncentrovaní na nadcházející zápasy. To platí i o klubovém vedení, v němž figuruje na pozici technického a výkonného ředitele Petr Čech. O sféře managementu se toho bohužel v současné situaci příliš nedozvíte.

A-tým je složený z 27 hráčů a má věkový průměr 26,7 let. V kabině Bluesmanů najdeme hned 19 cizinců a celkem 16 reprezentantů. Imaginární cenovka pro nejdražšího hráče visí nad sedadlem Romela Lukakua. Belgický 28letý hroťák by podle serveru Transfermarkt přišel potenciálního zájemce na částku kolem 100 milionů eur. V závěsu bychom našli 23letého Masona Mounta (75 milionů eur) a 22letého Kaie Havertze (70 milionů liber).

Většina klíčových ofenzivních opor nedávno podepsala dlouhodobější kontrakty. Nicméně v defenzivě dojde v létě na to pravé lámání chleba. César Azpilicueta (32 let), Antonio Rüdiger (29 let) a Andreas Christensen (25 let) mají nakročeno ven z Londýna. O kompletní trio zadáků se zajímají španělští giganti z Barcelony, respektive Realu Madrid, ale také další evropské velkokluby. Vedení se snaží, aby se alespoň s jedním z nich nemuselo v létě rozloučit.

Ať v létě tým opustí kdokoliv, Tuchel a spol. si jistě poradí. Vždyť posledních několik let dospělé áčko zdárně zásobuje svými jedinečnými fotbalovými produkty místní vyhlášená akademie z Cobhamu. Líheň talentů Chelsea plodí každoročně mraky nadstandardně vybavených fotbalistů. Taková „devatenáctka” Chelsea stihla za necelou dekádu nasbírat nejvíce startů ve finále Youth League, mládežnické Ligy mistrů. S bilancí 2 výher patří Blues k nejlepším v historii téhle soutěže, která běží od roku 2013.

Domov volá po rekonstrukci

Slavný Stamford Bridge patří k ikonickým stadionům. Historický domov Blues se nachází na Fulham Road. A jak název adresy vypovídá, Chelsea přes ulici sousedí s Craven Cottage, stánkem sousedního Fulhamu. S kapacitou necelých 42 tisíc diváků se jedná o skromnější arénu, bereme-li v potaz ambice klubu. Do náročné přestavby, po níž stav arény volá a která by podle nejrůznějších modelů vyšla zhruba na miliardu liber, se nechtělo ani samotnému Abramovičovi. Rekonstrukce Stamford Bridge se tak stala jakousi vizí, o níž se dlouhá léta pouze spekuluje.

O ekonomickém přínosu luxusních fotbalových stadionů ví své Kieran Maguire, respektovaný profesor fotbalové ekonomiky na liverpoolské univerzitě. „Den, kdy hrajete domácí zápas, je největší příležitostí k tomu, abyste dorovnali svou konkurenci. Stačí se namátkou podívat k sousedům z Tottenhamu, kteří vybudovali arénu pro 62 tisíc fanoušků. Nákladnou výstavbou navýšili kapacitu o 27 tisíc míst, což za pouhou sezonu může udělat rozdíl v kolonce příjmů mezi 50 až 100 miliony liber,” přednáší Maguire.

Z jeho výkladu vyplývá, že pokud se Chelsea brzy neodváže k rekonstrukci stadionu a primárně k navýšení jeho kapacity, bude klub neúměrně závislý na sportovním úspěchu. Za tu nejskromnější verzi úspěchu by se pak zřejmě pokládala každoroční účast v miliardářské Lize mistrů.

„Ze střednědobého hlediska je zapotřebí dotáhnout se na anglickou špičku i v tomto ohledu. Arsenal má stánek pro 60 tisíc diváků, stejně tak i West Ham. Manchester United týden co týden zaplní všech 75 tisíc sedadel. Manchester City a Liverpool mají už nyní o více než 10 tisíc míst více a navrch plánují v blízké době další rozšíření,” dodává Maguire.

Pod miliardu

Chelsea dlouhá léta nepatřila mezi absolutní anglickou špičku. Na poměry anglické nejvyšší soutěže by jí ještě na přelomu tisíciletí nejlépe slušelo přirovnání „lepší průměr”. Do klubu ostrovní elity ji přivedly až nemalé investice a dalekosáhlý vliv Romana Abramoviče. Ale také borci jako Petr Čech, Frank Lampard, John Terry nebo Didier Drogba.

Za necelých 19 let Abramovič s klubem vyhrál prakticky všechno, co se dalo. Po téměř dvou dekádách užívání si té nejúspěšnější klubové éry bude nový vlastník nahrazovat nenahraditelné. Byť je řeč o kontroverzním ruském oligarchovi, Abramovič se do srdcí mnohých fanoušků Blues zapsal nesmazatelným způsobem jakožto strůjce mimořádného vzestupu. Navazovat na předchozí úspěch je ve světě sportu vždycky o něco složitější.

Nespornou výhodou je, že se Chelsea pyšní jednou z největších fanouškovských základen ve Velké Británii. I za to může klub z velké části vděčit efektivním investicím Abramoviče. Ten si Chelsea pořizoval v létě roku 2003 za 150 milionů liber. Za takovou částku byste dnes sotva nakoupili dvě, tři opory Bluesmanů.

Podle nedávných odhadů z dílny amerického byznysového magazínu Forbes by Chelsea přišla nového kupce na částku kolem 2,4 miliard liber. Jenže na základě realističtějších scénářů, které pochopitelně berou v potaz, že Abramovič pod nátlakem blížících se sankcí klub nutně potřebuje prodat, se dnes spekuluje o částce lehce pod miliardu liber.

Reklama

Související témata:

Doporučované