Hlavní obsah

Z úřadu práce mezi světovou elitu. Mendyho vzestup režíroval Petr Čech

Foto: Profimedia.cz

Édouard Mendy (vlevo) slaví historický triumf Senegalu na AFCON.

Reklama

V Londýně se ho ujal Petr Čech, jehož Mendy s nadšením následoval po trase Stade Rennes – Chelsea. Dnes je jedním z nejlepších brankářů světa, přitom pár let zpátky málem skončil jako prodavač v obchodě svého kamaráda.

Článek

Édouard Mendy píše pozoruhodný příběh. Dnes hovoříme o čerstvém mistrovi Afriky, úřadujícím šampionovi Ligy mistrů a neochvějné jedničce londýnské Chelsea. Mendyho aktuální tržní ocenění z něho činí sedmého nejdražšího brankáře světa. Pro mnohé odborníky je právě on v současnosti nejlepším brankářem světa. Ještě přednedávnem ale o Mendyho nestáli ani ve třetí francouzské lize, hledal si stabilní práci a pomýšlel na konec s fotbalem.

Krize identity

Psal se rok 2014, když se tehdy 22letý Édouard Mendy ocitl na francouzské sociální podpoře. V třetiligovém Cherbourgu už pro něho neměli místo. Nastalo období těch nejhorších scénářů, které mladému brankáři nedaly spát. Když se fotbalista v perspektivním věku dostane do kategorie nezaměstnaný, nutně si pokládá otázku, zdali se na vysněnou kariéru nevybodnout. Tím spíš, když kromě své maličkosti potřebuje zaopatřit i svou těhotnou partnerku.

„Stát se nezaměstnaným pro mě představovalo skutečnou pohromu. Cítil jsem se mizerně. Jako kdyby mě život pořádně profackoval. Prožitek opakovaného neúspěchu ve mně konstantně nahlodával pocit, že na to asi nemám, že mi vrcholový fotbal prostě není souzený. Pomýšlel jsem i na to, že s tím seknu nadobro,“ řekl Mendy pro magazín So Foot.

Vysvobození

Po roce totální nejistoty se na Mendyho přece jen usmálo štěstí. Jeho bývalý spoluhráč Ted Lavie ho doporučil do Marseille, jednoho z předních francouzských klubů, kde zrovna sháněli gólmanskou „čtyřku“. Mendy s jásotem nabídku na restart fotbalového života přijal.

„V Marseille jsem se dostal na jiný level. Najednou jsem trénoval s profesionály, kteří navíc patří k širší světové špičce. Jako čtvrtý brankář v pořadí většinou nemáte to štěstí, abyste trénovali s áčkem, nicméně já takovou šanci dostal a naplno využil. Byl to velmi výživný rok, který mě odměnil za mou dosavadní snahu,“ citoval Mendyho server The Athletic.

Sezona v béčku Marseille rázem vystřelila Mendyho jméno do hledáčku plejády francouzských klubů. V létě 2016 kývl na nabídku Remeše, kde se stal nedílnou součástí úspěšného tažení, které bylo završeno postupem do Ligue 1. Premiérovou sezonu mezi francouzskou fotbalovou elitou zakončil Mendyho celek na 8. příčce. Jednalo se o jedno z největších překvapení ročníku, k němuž výraznou měrou přispělo Mendyho 14 čistých kont.

Po třech letech od prožití hluboké životní krize se Mendy etabloval na poli jedné z Top 5 evropských soutěží. Svůj premiérový ročník na výsluní navíc završil s vizitkou pro třetího nejlepšího gólmana ligy.

Édouard kdo?

Jak už to ve fotbalovém světě chodí, Mendyho vynikající výkony nezůstaly dlouho bez povšimnutí. Stade Rennes v létě 2019 přišel o Tomáše Koubka, a tak odstartoval konkurz na post brankářské jedničky. Jako nejvhodnější kandidát byl vytipován právě Mendy, který se na poli Ligue 1 osvědčil. Nový chlebodárce neváhal za Mendyho služby vysolit 3,5 milionu liber.

Kádr, v němž nechyběl brazilský kouzelník Raphinha (dnes tahoun Leedsu United) nebo talentovaný Eduardo Camavinga (dnes hráč Realu Madrid), vybojoval historický postup do Ligy mistrů. K senzačnímu třetímu místu vrchovatě přispěl Mendy svými stabilními výkony.

Legendární znělku Ligy mistrů, té nejvytouženější klubové soutěže, si ale Mendy poprvé vychutnal už na docela jiné adrese. V anglické metropoli. Prsty v tom měl Petr Čech, brankářská legenda Chelsea FC a současný technický a výkonný ředitel Bluesmanů.

Mendy se tak vydal po totožné trase, kterou Čech zvolil 16 let před ním. Ze Stade Rennes do Chelsea. „Petr je pro můj růst velmi důležitou osobou, a to jak na hřišti, tak mimo něj. Ačkoliv už aktivně nechytá, stále je výtečným brankářem (Čech občas chytá na tréninku, pozn. red.). Máme také velmi podobný styl, což je velmi užitečné, protože pro mě má pochopení a dokáže mi efektivně poradit. Jeho vliv je navíc umocněný tím, co ve své pozoruhodné kariéře dokázal,“ chválil svého učitele Mendy v rozhovoru pro The Analyst.

Když Mendy přestupoval do Chelsea, měl se stát plnohodnotným sokem Kepy Arrizabalagy, dosud nejdražšího brankáře světa. Mnozí fanoušci Blues si ale skepticky klepali na čelo: „Édouard kdo?“ Na fanouškovských fórech Bluesmanů panovala představa, že 22milonová posila z Francie představuje jakousi improvizovanou záplatu, na kterou nebude spolehnutí. Jenže podle nejrůznějších britských serverů Chelsea Mendyho monitorovala přes dva roky, „spojka Čech“ celou transakci maximálně usnadnila a dotáhla.

Až ke hvězdám

Netrvalo to dlouho a Mendy svého konkurenta mezi třemi tyčemi převálcoval. V rámci své premiérové sezony dosáhl senegalský brankář na několik významných met. Mendy se stal prvním africkým brankářem nastupujícím v Premier League od éry Carla Ikemeho, který se v soutěži naposledy objevil v roce 2012. Mendymu se podařilo několikrát navázat na odkaz Petra Čecha, ať už individuálními statistikami, nebo květnovým triumfem v Lize mistrů.

Oproti očekávání Chelsea v portugalském finále takticky přehrála Manchester City a po výhře 1:0 propukly oslavy. Mendy v Portugalsku zaznamenal své 9. čisté konto v rámci jednoho ročníku Ligy mistrů, čímž vyrovnal dosavadní rekord Santiaga Cañizarese (2000/01) a Keylora Navase (2015/16).

Ač Mendy mohl reprezentovat Guineu-Bissau nebo Francii, kde se narodil, rozhodl se nakonec pro Senegal, odkud pochází jeho matka. Africký pohár národů v roce 2019 vyústil pro Mendyho a spol. ve finálovou porážku. Nesmazatelným způsobem se zapsal do historie na letošním šampionátu, když udržel čisté konto ve finále s Egyptem a po penaltovém rozstřelu mohl slavit historický triumf Senegalu. Mendy byl také vyhlášen jako nejlepší brankář turnaje.

„Mendy je tak úspěšný, protože dokáže skvěle využít své fyzické parametry. Jeho styl ve vápně je velmi dominantní, což dodává mužstvu dostatek sebevědomí. Mendy je nebojácný, dokáže se proklestit chumlem hráčů, aby si našel centrovaný míč. Má také tu správnou mentalitu a na své spoluhráče umí efektivně zakřičet,“ říká o něm Robert Green, bývalý anglický reprezentační brankář.

Reklama

Doporučované