Hlavní obsah

Většina obviněných v kauze Berbr dostala nabídku, jak ukončit stíhání

Foto: Profimedia.cz

Možnost, že už nebude v korupčním případu trestně stíhán, dostal i rozhodčí Robert Hájek.

Reklama

Nabídku od žalobců mohou využít všichni stíhaní s výjimkou Romana Berbra a trojice jeho blízkých spolupracovníků. Pokud přiznají vinu a uhradí škodu, jejich trestní stíhání může být ukončeno.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Právní zástupci osmnácti fyzických a jedné právnické osoby, konkrétně klubu Slavoj Vyšehrad, dostali v uplynulých dnech vyrozumění o možnosti, jak by bylo možné ukončit stíhání jejich klientů ve velké korupční aféře, jež hýbe českým fotbalem.

Několik nezávislých zdrojů potvrdilo redakci Seznam Zpráv, že Vrchní státní zastupitelství v Praze navrhlo většině obviněných možnost trestní stíhání podmíněně zastavit. A to ve smyslu § 307 trestního řádu.

V praxi to znamená, že pokud přiznají vinu a uhradí škodu, ušetří si trýzeň soudního projednávání případu. A pokud se nějak neproviní ve vyměřené zkušební době, zůstane jim dokonce čistý trestní rejstřík a bude se na ně hledět jako na netrestané osoby.

„Ano, taková nabídka nám přišla, ale ještě jsem neměl možnost ji s klientem probrat,“ připustil jeden z advokátů, který si však vymínil, že nebude v článku jmenován.

„Potvrzuji, že jsme toto vyrozumění obdrželi. V průběhu příštího týdne se k věci nějak postavíme,“ říká také Pavel Vandas, sportovní ředitel Slavoje Vyšehrad.

Přípis z vrchního státního zastupitelství obsahuje seznam všech obviněných, jimž byla nabídka podmíněného zastavení trestního stíhání učiněna.

Z něj je patrné, že se tato nabídka netýká Romana Berbra, bývalého místopředsedy Fotbalové asociace ČR, a trojice Roman Rogoz, Michal Káník a Tomáš Grímm. Tihle čtyři měli podle policie tvořit organizovanou skupinu, která vedle manipulace fotbalových zápasů navíc také defraudovala milionové částky z kasy Plzeňského krajského fotbalového svazu. Více zde.

Nabídka podmíněného zastavení trestního stíhání se netýká ani obviněných v nové větvi vyšetřování, která policisty zavedla k pokusům Rogoze a spol. manipulovat veřejné zakázky Českých drah na náhradní autobusovou dopravu při výlukách na trati. O tomto případu jsme více psali zde.

Nabídka ukončit podmíněně trestní stíhání se ve většině případů týká rozhodčích, kteří podle policie pro Berbra či Rogoze za úplatu manipulovali fotbalová utkání, a to obvykle ve prospěch Slavoje Vyšehrad. Z trestné činnosti byl ostatně obviněn i tento klub, který nyní působí ve třetí nejvyšší soutěži, ale pokud bude naplněn trest udělený Etickou komisí FAČR, spadne od léta do pražského přeboru (pátá nejvyšší soutěž).

Všechna trestní stíhání stále běží

S žádostí o bližší informace k nabídce pro většinu obviněných se redakce Seznam Zpráv obrátila i na Vrchní státní zastupitelství v Praze. „Vaše dotazy směřují do oblasti dílčích procesních úkonů v trestním řízení, a proto je bohužel nelze konkrétně komentovat,“ vyjádřil se státní zástupce Jan Scholle.

A dodal: „Mohu pouze obecně sdělit, že trestní stíhání všech obviněných osob ve vámi zmiňovaném případu nadále probíhá. Tedy žádné z nich nebylo podmíněně zastaveno, ani jinak ukončeno.“

Tento stav věcí tedy platil ve čtvrtek v poledne, kdy mail s touto citací ze státního zastupitelství dorazil.

Obvinění, kteří dostali nabídku ukončení trestního stíhání

Rozhodčí: Jan Cihlář, Robert Hájek, Jiří Houdek, Marek Janoch, Zdeněk Koval, Petr Klupák, Jiří Kříž, Jiří Musil, Michal Myška, Jana Štychová, Miloš Vitner, Pavel Vlasjuk

Delegáti: Jiří Kabyl, Miroslav Skála

Další fyzické osoby: Martin Pýcha, Martin Svoboda, Petr Tarkovský, Martin Uvíra

Právnická osoba: FC Slavoj Vyšehrad

Konsekvence spojené s institutem podmíněného zastavení trestního stíhání podle § 307 vysvětluje advokát Daniel Tetzeli: „Jedná se o takzvaný odklon v trestním řízení a je možné aplikovat jej v případě přečinů, což jsou všechny nedbalostní trestné činy. Anebo trestné činy úmyslné s horní hranicí trestní sazby do 5 let odnětí svobody.“

To je jeden z důvodů, proč podmíněné zastavení trestního stíhání nemohlo být nabídnuto Romanu Berbrovi a trojici jeho nejbližších kumpánů. Těm totiž za zpronevěru v organizované skupině hrozí i sazby vyšší.

Co je dále zapotřebí k podmíněnému zastavení trestního stíhání? „Základní podmínkou je, že se obviněný k činu dozná a nahradí škodu, pokud byla jeho činem způsobena. Případně s poškozeným uzavře dohodu o náhradě škody, nebo přistoupí na jiná opatření, která k náhradě povedou,“ vysvětluje právník Daniel Tetzeli.

„Pokud se obviněný v souvislosti s činem, za který je stíhán, bezdůvodně obohatil, je nutné, aby toto obohacení dotyčný vydal,“ pokračuje Tetzeli. To by se týkalo například úplatků pro rozhodčí, pokud byly například Romanem Rogozem v souvislosti s ovlivňováním duelů Slavoje Vyšehrad proplaceny.

U obviněných se předpokládá také jejich dosavadní bezúhonnost. Pokud jsou naplněny všechny zmíněné podmínky, může státní zástupce trestní stíhání dotyčného zastavit. A to podmíněně na vyměřenou zkušební dobu.

„Pokud se v této zkušební době nedopustí dalšího deliktu nebo jiného jednání, které by odůvodnilo znovuotevření případu, pak trestní stíhání končí. A jeho trestní rejstřík zůstává čistý,“ doplňuje Daniel Tetzeli.

Nabídka na přijetí podmínek podmíněného ukončení trestního stíhání má totiž celkem dlouhou platnost. Využít ji někdo z obviněných může dokonce i v průběhu hlavního líčení u soudu I. stupně. Pak už ovšem o podmíněném zastavení trestního stíhání nerozhoduje státní zástupce, ale soudce.

„U odvolacího soudu už taková možnost každopádně nepřichází v úvahu,“ doplňuje ještě pro pořádek advokát Daniel Tetzeli.

Reklama

Doporučované