Hlavní obsah

Policie si předvolala Nezmara, podal svědeckou výpověď v kauze Berbr

Foto: Profimedia.cz

Jan Nezmar, bývalý sportovní šéf Liberce a Slavie, na archivním agenturním snímku.

Reklama

Elitní detektivové, kteří vyšetřují korupční kauzu, jež se rozvinula kolem někdejšího fotbalového bosse Romana Berbra, vyslechli ve čtvrtek někdejšího významného funkcionáře pražské Slavie.

Článek

„My dlužíme.“

To je věta, kterou v různých modifikacích opakoval Jan Nezmar jako sportovní šéf pražské Slavie v komunikaci s Romanem Berbrem, tehdy všemocným místopředsedou Fotbalové asociace ČR.

Právě Roman Berbr je od října 2020 obviněn z korupce spolu s další zhruba dvacítkou osob. Jan Nezmar mezi nimi nefiguruje. Většinou jde o rozhodčí, kteří podle policie za úplatu ovlivňovali utkání fotbalového týmu Slavoje Vyšehrad.

Mnohé otazníky však zůstávají nevyřešeny. Kolik a za co Slavia právě Berbrovi dlužila, je otázka, kterou si láme hlavu nejeden z fanoušků českého fotbalu od chvíle, kdy se uvedená věta jako součást uniklých policejních odposlechů objevila v médiích. A podle všeho se jí stále zabývá i policie.

Ve čtvrtek v dopoledních hodinách absolvoval Jan Nezmar výslech na ústecké expozituře Národní centrály proti organizovanému zločinu, která případ Berbr vyšetřuje.

„Ve věci jsem byl podat svědeckou výpověď. Policii jsem samozřejmě plně součinný,“ potvrdil Jan Nezmar pro Seznam Zprávy. „Policií jsem byl nicméně poučen, že se k věci nemám vyjadřovat, tedy mohu jen odkázat na své dřívější vyjádření a trvám na tom, že jsem se ničeho trestného nedopustil,“ zdůraznil Jan Nezmar.

Ten pracoval ve Slavii od prosince 2017 do konce srpna 2020. Za jeho působení získala Slavia dva mistrovské tituly, a to v letech 2019 a 2020.

Policie podle fragmentů spisu, jež se objevily v médiích, pracuje i s teorií, že mělo jít o milionovou odměnu, kterou si měl Roman Berbr nárokovat za jeden ze slávistických titulů mistra ligy.

Podle policejní hypotézy si Berbr mohl nárokovat finanční prémii za titul v sezoně 2018/19. S tím, že mohla být skryta v platbách za přestup fotbalisty Jana Matouška z Příbrami do Slavie. Podle této teorie měla být následně část až padesátimilionové přestupní sumy následně přeposlána z Příbrami do Berbrových rukou.

Slavia cokoli takového zásadně odmítá, za nesmysl tuto konstrukci označuje i příbramský boss Jaroslav Starka. A sám Roman Berbr vzkazuje přes svého právního zástupce, že odmítá cokoli komentovat.

Jak naznačují odposlechy, Berbr na peníze čekal, podle všeho marně, přes rok.

„0 bodů stále,“ zlobil se Berbr v komunikaci s Nezmarem, že k němu stále nic nedorazilo. O pár týdnů později, konkrétně 7. května 2020, prohodil: „Stále ticho… rok…“

Jan Nezmar se mu stále omlouval, že nemůže sehnat slávistického bosse Jaroslava Tvrdíka, který jako jediný v klubu mohl dát pokyn k realizaci transakce.

„Neposkytl jsem Romanu Berbrovi žádné finanční prostředky a nedopustil jsem se žádného porušení zákona. Slavia tituly vyhrávala proto, že byla poslední 4 roky prokazatelně nejlepší sportovní klub v zemi. Nepotřebovali jsme, aby nám rozhodčí či kdokoli další jakkoli pomáhal, a také se to na hřišti nedělo. Nevolili jsme Romana Berbra a šli jsme proti kontinuitě berbrovských poměrů,“ vyjádřil se k tomu v prosinci pro Seznam Zprávy slávistický šéf Jaroslav Tvrdík.

Podobně Jan Nezmar opakovaně zdůrazňuje ve svých vyjádřeních, že zákon ani fotbalové předpisy nikdy neporušil. Nicméně dodává: „České fotbalové prostředí považuji za nezdravé, a proto jsem ho opustil.“

Jakékoli své pochybení však Nezmar odmítá: „V rámci své pozice jsem jednal na denní bázi o obchodních záležitostech, včetně pohledávek a závazků z nich plynoucích se zástupci klubů, FAČR, LFA apod. Můžu jednoznačně vyloučit, že bych sjednával jakékoliv úplaty či plnění, které jsou mi podsouvány v médiích.“

Reklama

Doporučované