Hlavní obsah

Fotbalová mapa světa: V Kataru zvítězí Premier League a šanci má i Messi

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Titul mistra světa je jedna z mála trofejí, která Cristianu Ronaldovi prozatím uniká.

Reklama

V neděli začíná mistrovství světa ve fotbale. Událost, kterou žije celý fotbalový svět již více než 90 let. Vyhraje konečně Lionel Messi, nebo zlatou trofej zvedne jiná hrající legenda? Podívejte se na zajímavá fakta šampionátů.

Článek

Letos se bude poprvé hrát v listopadu a prosinci – tedy v polovině už rozehrané sezony. Světový šampionát v Kataru doprovází řada skandálů. Už udělení šampionátu této zemi bylo velmi kontroverzní.

„Byla to špatná volba a já jako tehdejší předseda za to nesu zodpovědnost,“ uznal v nedávném rozhovoru bývalý předseda FIFA Sepp Blatter. Katar, který je jen o něco málo větší než Středočeský kraj, je prý příliš malý a fotbalové mistrovství světa je pro něj příliš velkou akcí.

Samotnou volbu, ve které pro přidělení šampionátu Kataru hlasoval také Blatter, měla doprovázet korupce. Katar navíc není vyloženě fotbalovou zemí. V žebříčku FIFA je na 58. místě, těsně za Mali. Na mistrovství světa bude startovat poprvé. Katarské reprezentaci se nicméně podařilo vyhrát poslední asijský šampionát.

Pro mistrovství světa musel blízkovýchodní emirát vybudovat kompletně novou infrastrukturu včetně nových stadionů. Při stavbě zemřelo podle odhadů asi šest a půl tisíce dělníků. I proto někteří fanoušci vyzývají k bojkotu šampionátu.

Dominance Premier League a Bayernu Mnichov

Na začátku 20. století byl fotbalovým vrcholem olympijský turnaj. Šampionát v Kataru bude nicméně už 22. mistrovství světa ve fotbale. Na jeho počátcích se ho účastnilo pouze 13 národních týmů.

Mistrovství světa vůbec poprvé zavítá na Blízký východ. Nejčastěji se hrálo v Evropě a Jižní Americe, ale největší fotbalový turnaj světa zavítal už také do Asie či Afriky.

Poznámka: Po najetí na místo konání mistrovství světa se zobrazí závěrečné pořadí každého šampionátu.

V Kataru se představí 32 týmů, už za čtyři roky se ale počet účastníků ještě zvýší. V Kanadě, Mexiku a Spojených státech bude hrát 48 týmů.

Vůbec nejvíc hráčů vyšle do Kataru anglická Premier League. Tedy jedna ze soutěží, která nemá zimní přestávku a hraje i v prosinci a lednu. Letos ale musela anglická liga zastavit. Co se týká týmů, nejvíc spoluhráčů se v Kataru potká z kabiny německého Bayernu Mnichov. Šestnáct zástupců ale také posílá katarský Al-Sadd.

Poznámka: Mezi grafy lze překliknout šedou šipkou.

Poslední mistrovství pro legendy

Už na své páté mistrovství světa zamíří dva hráči, kteří v posledních letech dominovali fotbalovému světu – Lionel Messi a Cristiano Ronaldo.

A s největší pravděpodobností to pro ně bude poslední světový šampionát, kterého se zúčastní. Los navíc přichystal fanouškům pořádné napětí: Pokud Argentina i Portugalsko vyhrají své základní skupiny, mohou se potkat až ve finále.

Oba hráči mohou přepsat několik rekordů. Lionel Messi například může překonat Lothara Matthäuse v počtu odehraných zápasů na mistrovství světa. Stačí k tomu jediné: dojít do už zmiňovaného finále.

Paradoxní je, že oběma hvězdám se na šampionátech příliš nedaří střelecky. Vůbec nejlépe je na tom ze střelců, kteří jedou i na letošní mistrovství do Kataru, Němec Thomas Müller. Daří se také anglickému kanonýrovi Harrymu Kaneovi, který odehrál na mistrovství světa jen šest zápasů, v nichž vstřelil šest gólů.

Prohlédněte si historii mistrovství světa v následující infografice:

Poznámka: Mezi jednotlivými snímky lze přeskakovat šedou šipkou.

Vůbec nejúspěšnější zemí na mistrovství světa ve fotbale je Brazílie. Celkem vyhrála pětkrát, naposledy v roce 2002. Dvakrát se do historie šampionátu zapsalo také Československo. V obou případech se dostalo až do finále, v obou neuspělo a bralo stříbro.

Rekord ve sledovanosti drží Spojené státy

Letošní mistrovství se odehraje na osmi zcela nových stadionech. Finále bude hostit Lusail Iconic Stadium, na který může přijít až 80 tisíc fanoušků. Nemůže se tak rovnat třeba se stadionem Maracaná, kde se hrálo v roce 1950. Na závěrečném zápase bylo více než 200 tisíc diváků.

Vůbec nejvíc fanoušků ale navštívilo mistroství světa konané v roce 1994 v USA. Cestu na stadiony si našlo přes tři a půl milionu diváků, průměrně jich bylo na každém zápase přes 68 tisíc.

Čtěte více o MS ve fotbale v Kataru na Sport.cz

MS ve fotbale v letošním roce probíhá v netradičním zimním termínu od 20. listopadu do 18. prosince 2022 v Kataru.

Reklama

Doporučované