Hlavní obsah

Fotbalové MeToo. Španělskem dál otřásá aféra „líbajícího šéfa“ svazu

Foto: Profimedia.cz

Luis Rubiales v objetí s fotbalistkou Jennifer Hermosovou, která si později stěžovala na jeho polibek.

Reklama

aktualizováno •

Šéf španělského fotbalového svazu Luis Rubiales odmítá odstoupit a naopak se i přes sexuální skandál plánuje bránit u soudu. Důvodem jeho kritiky je nevhodné chování k fotbalistkám po jejich výhře na mistrovství světa.

Článek

Historické vítězství španělských fotbalistek na mistrovství světa doprovázela kromě radosti i kontroverze a obvinění ze sexuálního násilí. Místo obvyklého podání ruky totiž předseda španělského fotbalového svazu Luis Rubiales gratuloval španělským fotbalistkám k výhře polibkem a těsným objetím.

Vysloužil si tím kritiku a nakonec i disciplinární řízení. Fotbalistku Jennifer Hermosovou totiž Rubiales políbil bez jejího souhlasu přímo na rty a emoce projevil i při dalších gratulacích - ostatní hráčky těsně objímal a každou políbil na tvář. Španělská útočnice Hermosová později na svém instagramu uvedla, že jí situace nebyla příjemná.

Očekávalo se, že po skandálu Rubiales sám odstoupí. Namísto toho na pátečním zasedání Španělské královské fotbalové federace (RFEF), která se kvůli incidentu sešla, uvedl, že jde o „štvanici“ na jeho osobu, informuje BBC.

„Byl to spontánní polibek. Vzájemný, euforický a konsenzuální. To je klíčové. Dobrovolný letmý polibek skutečně stačí na to, abych odsud letěl?“ řekl. S tím nesouhlasí Hermosová, která tvrdí, že „nedala k polibku jakékoliv svolení“.

Španělský fotbalový svaz, v jehož čele Rubiales stojí, už uvedl, že podnikne vůči hráčce „příslušné právní kroky“. Svaz také tvrdí, že Hermosová Rubialese při objetí zvedla do vzduchu, což má dokazovat, že i polibek byl „vzájemný, euforický a konsenzuální“.

Nebudeme hrát, uvedly fotbalistky

Za útočnici Hermosovou se ale postavili zástupci španělské profesionální ženské ligy. Ti požadují Rubialesovo odvolání a pro exemplární trest se ve společném prohlášení vyslovila společně s hráčskou unií FUTPRO i samotná fotbalistka.

Reprezentantky ve společném prohlášení uvedly, že dokud zůstane Rubiales v čele svazu, nebudou hrát za národní tým.

Kromě institucí, které požadují odvolání svazového předsedy, se za Hermosovou postavila i řada dalších fotbalistů a fotbalistek. Například útočník Realu Betis Borja Iglesias, který dvakrát reprezentoval svou zemi, uvedl, že se do národního týmu nevrátí, dokud „se věci nezmění a podobné činy nezůstanou nepotrestány“.

Do kauzy se vložila i španělská vláda, která zahájila soudní řízení s cílem pozastavit 46letému funkcionáři výkon funkce. Španělská ministryně pro rovnost Irene Monterová chování předsedy fotbalového svazu odsoudila. „Člověk by neměl předpokládat, že políbit někoho bez souhlasu je něco, co se prostě dělá,“ uvedla na sociální síti X, dříve známé jako Twitter.

„Je to forma sexuálního násilí, kterou my ženy trpíme každý den, která byla dosud neviditelná, ale kterou nesmíme přijmout za normu. Důležitý je souhlas. Jen ano znamená ano,“ poznamenala.

I když to působí, že Rubialesovu rezignaci si přeje většina zapojených stran, nemůže být suspendován, dokud soud nerozhodne, že polibek porušuje kodex profesionálního sportu. Victor Francos, tajemník pro sport a šéf státní Národní sportovní rady, v pátek uvedl, že pokud se tak stane, bude Rubiales mimo funkci skutečně postaven.

„Musí dojít ke změně. Vláda chce varovat, jasně říci, že jsou věci, které se už nemohou opakovat,“ uvedl Francos.

Z fotbalového mistrovství světa

Španělské fotbalistce Olze Carmonaové v pátek zemřel otec, v neděli triumfovala při finále mistrovství světa. O úmrtí ji rodina zpravila po zápase, aby ji nerozrušila. „Vím, že jsi mě sledoval,“ vzkázala fotbalistka.

Ostrá slova použil i španělský ministr kultury a sportu Miquel Iceta, jenž v rozhovoru pro televizi RTVE označil polibek za „nepřijatelný“ a uvedl, že chce, aby se ze skandálu stal „španělský fotbalový MeToo moment“.

Tím připomíná snahy hnutí, které se dostalo do povědomí v roce 2017 poté, co byl filmový producent Harvey Weinstein obviněn z mnoha sexuálních deliktů a následně byl shledán vinným a uvězněn. Hnutí MeToo si klade za cíl právě ukončení sexuálního obtěžování a násilí páchaného na ženách.

„Myslím, že při gratulacích je nepřijatelné políbit hráčku na rty. Všichni si zasloužíme respekt,“ zdůraznil Iceta. „Myslím, že v první řadě musí (Rubiales) podat vysvětlení a říct, proč to udělal. Myslím, že to je teď logická a racionální věc.“

„Falešné feministky,“ tvrdí Rubiales

Sám Rubiales nejprve označil kritiku za hloupou. „Když dva lidé prožívají chvilku náklonnosti bez jakéhokoli významu, nemůžeme poslouchat idioty. Jsme šampioni a u toho zůstávám,“ uvedl v neděli pro stanici Marca. Později pro agenturu AP uvedl, že se stal obětí „falešných feministek“.

V pondělí se však už omluvil. „(Zachoval jsem se) naprosto špatně, to musím přiznat,“ citovala jeho slova britská stanice BBC. „Nebylo to ve zlém úmyslu a stalo se to v době velkého nadšení. V tu chvíli jsme to považovali za přirozené, ale pak to vyvolalo rozruch.“ Rubiales slíbil, že se z incidentu poučí, a uznal, že ve své pozici musí být opatrnější. Přesto se hodlá bránit u soudu.

Podle španělského premiéra Pedro Sáncheze je Rubialesova omluva nedostatečná.

Nejde o jediný „přešlap“, který během oslav vítězství Rubiales udělal. Na pátečním zasedání se například musel omluvit i za to, že ve VIP zóně australského stadionu, kde Španělky vyhrály, se chytil za rozkrok, když poblíž stála španělská královna Letizia a její 16letá dcera.

Několik španělských fotbalových klubů, včetně Barcelony, Sevilly, Espanyolu a Racingu Santander, rovněž vydalo prohlášení, v němž Rubialese kritizují. Právě Barcelona, za kterou Hermosová hrála v letech 2013 až 2017 a od roku 2019 až do loňského roku, uvedla, že „incident považujeme za politováníhodný“.

„FC Barcelona by ráda dala jasně najevo, že považuje za naprosto nevhodné chování předsedy RFEF během oslav vítězství španělského ženského týmu na mistrovství světa,“ stojí v prohlášení klubu.

Španělky zvítězily ve finále fotbalového šampionátu s reprezentací Anglie 1:0 díky trefě kapitánky Olgy Carmonaové. Španělská reprezentace se tak poprvé v historii může pyšnit titulem mistryň světa.

Aktualizace: Doplnili jsme vyjádření Jennifer Hermosové, která odmítla verzi předsedy španělského fotbalového svazu Luise Rubialese, že by polibek byl vzájemný.

Reklama

Doporučované