Hlavní obsah

Ukrajinská cesta Slavie pokračuje, po Dnipru ji čeká další tým „bez domova“

Foto: Profimedia.cz

Hráči SC Dnipro nemohou hrát evropské poháry kvůli válce na Ukrajině na domácím stadionu.

Reklama

Slavia Praha v boji o základní skupinu Evropské ligy vyřadila ukrajinský SC Dnipro-1. V závěrečném čtvrtém předkole narazí na další ukrajinský celek Zorja Luhansk.

Článek

Z důvodu válečného konfliktu nemohou ukrajinské kluby, které se probojovaly do kontinentálních soutěží, hrát na svých domovských stadionech, ale musí využívat azyl jiných států. SC Dnipro-1 si vybral slovenské Košice.

V Košické futbalové areně, která byla zrekonstruovaná loni za sumu 22,42 milionu eur (asi 530 milionů korun) a letos se její kapacita z 5836 míst zvedla na 12 658, přivítala v boji o Ligu mistrů řecký Panathinaikos Athény. Druhý tým ukrajinské ligy z uplynulého ročníku neuspěl. Po remíze 2:2 v Řecku a prohře v odvetě 1:3 přešel do kvalifikace o Evropskou ligu.

V ní narazil na Slavii a opět neuspěl. Nejprve v Praze prohrál jasně 0:3, odveta v Košících pak skončila remízou 1:1. Pražský vicemistr tak postoupil do čtvrtého předkola Evropské ligy, kde se utká s dalším ukrajinským týmem, konkrétně Zorjou Luhansk.

Zahraniční azylant

SC Dnipro si vybral slovenské Košice za azyl loni v srpnu. Reglement UEFA jasně stanovuje, že ukrajinské kluby musí své zápasy v evropských soutěžích odehrát v zahraničí, kde není hrozba, že by byly zasaženy válečným konfliktem. Zorja Luhansk si zvolila polský Lublin, Dinamo Kyjev rumunskou Bukurešť, Šachtar Doněck používá Stadion Polské armády ve Varšavě.

Tým z Dnipra potřeboval najít útočiště loni na play off o Evropskou ligu proti kyperské Larnace. V srpnu 2022 vedení podepsalo memorandum o spolupráci se zástupci Košické futbalové arény, která stadion provozuje. „Těší mě, že budeme moc hrát v Košicích,“ přivítal dohodu ředitel klubu Andrij Rusol.

Zápasy SC Dnipro-1 v Košicích

Evropská liga – play off

Dnipro – AEK Larnaka 1:2, 18. 8. 2022

Konferenční liga – základní skupina

Dnipro – Alkmaar 0:1, 8. 9. 2022

Dnipro – Vadúz 2:2, 6. 10. 2022

Dnipro – Apollon 1:0, 27. 10. 2022

Konferenční liga – play off

Dnipro – AEK Larnaka 0:0, 23. 2. 2023

Liga mistrů – kvalifikace

Dnipro – Panathianikos 1:3, 25. 7. 2023

A dodal naději, že nepůjde jen o jeden zápas. „Jsme mladý a dravý fotbalový klub s vysokými ambicemi. Tato sezona pro nás bude premiérová v soutěžích UEFA, takže se spolu zapíšeme do historie. Účinkování v Evropské lize je pro nás velmi důležité především v tomto těžkém období pro naši vlast,“ zdůraznil v malém proslovu při ratifikaci dokumentu.

Košický stadion byl pro ukrajinský klub lákavý i z toho důvodu, že byl nově zrekonstruovaný a chlubí se nejlepší travnatou plochou na Slovensku. Aby získal vytoužený certifikát UEFA IV. kategorie, měl za úkol jen navýšit kapacitu ochozů na požadovanou hodnotu. To se podařilo letos.

I když proti Larnace azylant neuspěl, memorandum se překlenulo do Konferenční ligy, v níž Dnipro došlo až do jarní části.

Dva nájemci

Společně s ukrajinským týmem využívá Košickou futbalovou arenu i místní klub FC Košice, který vznikl v květnu 2018 po rozpadu FC VSS Košice spojením TJ FK Vyšné Opátske a FK Košice-Barca. V uplynulé sezoně vyhrál druhou nejvyšší slovenskou soutěž a postoupil mezi vyvolené do Niké ligy.

Přestože opět pronikl mezi elitu a znovu šíří slávu košického fotbalu (bývalou federální československou ligu hrály Lokomotíva a VSS/VSŽ), žádné výhody proti ukrajinskému nájemci nemá. „Máme rovněž uzavřenou smlouvu s akciovou společností, která stadion provozuje,“ sděluje manažer klubu Roman Šimko.

Zahraniční azylant nijak nepřekáží. „Jenom při zápasech evropské soutěže vyklízíme šatnu, což je otázka tří dnů,“ uvádí Šimko jediné omezení. „Loni to bylo složitější, protože jednu sezonu na stadionu i sídlil. Ale letos trénuje a připravuje se na Ukrajině, často také pobývá v cizině,“ uvádí zástupce vedení košického klubu.

Přestože kluby jsou samostatnými subjekty a nic je kromě společného stadionu nepropojuje, dokážou najít formu spolupráce. „Pomáháme Dnipru při marketingu, distribuci vstupenek, na mediálním poli, podílí se na tom naši zaměstnanci,“ podotýká Šimko.

Mezi oběma nájemci panují dobré vztahy, dají se označit za vstřícné. Ostatně klubové barvy FC Košice jsou žlutá a modrá. Nejspíš určitá symbolika…

Domov v Užhorodě

Ukrajinskou nejvyšší soutěž Premjer-lihu, která navzdory válečnému konfliktu nadále pokračuje se šestnácti účastníky, Dnipro v Košicích nehraje. Původně byly schváleny čtyři stadiony, na nichž se daly zápasy konat, Dnipro si vybralo Užhorod, který s ním v uplynulém ročníku sdílely ještě Metalist Charkov, Vorskla Poltava a Zorja Luhansk.

Největší město v Zakarpatské oblasti se 115 tisíci obyvateli patřilo během 1. republiky k Československu, k Ukrajinské sovětské republice bylo připojeno po 2. světové válce. Pro klub, který loňskou sezonu pobýval v Košicích, měl Užhorod nesmírnou výhodu v krátké vzdálenosti necelých sto kilometrů po silniční komunikaci.

Mužstvo nevyužívalo stadion, na němž SK Rusj Užhorod v ročníku 1936/1937 hrál federální československou první ligu a chytal za něj československý reprezentant Olexi Bokšay, ten byl zbourán a na jeho místě povstala vojenská kasárna. Stadion Avanhard je moderní stánek (poslední přestavba v roce 2005) s kapacitou 12 tisíc míst.

Reklama

Doporučované