Hlavní obsah

Složitý člověk a paličák. Dopingový verdikt nejspíš ukončil Pogbovu kariéru

Foto: Profimedia.cz

Paul Pogba.

Reklama

Smutné bude mít oslavy 31. narozenin francouzský bonviván Paul Pogba. Za prokázaný doping dostal trest na čtyři roky, což pro něj může znamenat konec kariéry.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Francouzský mistr světa 2018 měl pozitivní test na testosteron v srpnu po ligovém zápase s Udinese, do nějž paradoxně z lavičky ani nezasáhl. Za Juventus Turín pak nastoupil do dalších dvou duelů, po zveřejnění pozitivního nálezu ve vzorku A měl ale od 11. září zastavenou činnost.

Kontrolní analýza vzorku B pak v říjnu jeho hřích potvrdila. Následně odmítl přistoupit na dohodu o vině a trestu, navíc nedokázal, že látku užil neúmyslně, což pro něj bylo jedinou nadějí, jak zákaz činnosti snížit.

Poslední únorový den uslyšel tvrdý verdikt – čtyři roky zákazu činnosti. Pogbův dopingový příběh se ale zatím neuzavřel.

Bude se bránit

Smířit se s tím ovšem nehodlá. Fotbalista a jeho právníci tvrdí, a staví na tom i obhajobu, že ke zvýšené hladině testosteronu přišel omylem, mohl za ni doplněk stravy, který mu předepsal přítel a zároveň lékař z Miami.

Nijak netají velké rozladění. „Jsem smutný, šokovaný a zlomený, že jsem přišel o vše, co jsem si v profesionální hráčské kariéře vybudoval,“ zaznělo v jeho prohlášení po vynesení trestu. „Až se osvobodím od právních omezení, celý příběh se vyjasní,“ věří. „Nikdy jsem vědomě ani záměrně nebral žádné doplňky, které by porušovaly antidopingové předpisy,“ tvrdí.

Jde i prý o útok na jeho profesionální čest. „Jako profesionální sportovec bych nikdy neudělal nic, co by zvýšilo můj výkon užíváním zakázaných látek. Nikdy jsem nezneuctil ani nepodvedl kolegy sportovce a fanoušky žádného z týmů, za které jsem hrál, nebo proti nimž jsem nastoupil,“ zdůrazňuje emotivně.

Tvrdohlavý talent

Syn guinejských rodičů byl považovaný za výjimečný talent, předpovídala se mu skvělá budoucnost. V mládežnických kategoriích předpoklady naplňoval měrou vrchovatou – mistr Evropy do 17 let, do 19 let, mistr světa do 20 let.

Když v roce 2013 přebíral cenu Golden Boy italského listu Tutto sport pro nejlepšího hráče Evropy (za ním skončili belgický obr Romelu Lukaku a německý mistr světa 2014 Julian Draxler), jenom se věštilo, kdy usedne na trůn a převezme Zlatý míč nejlepšího hráče světa. „Už jsme mu trofej leštili a raději ve více kusech,“ prozrazuje se smíchem Pascal Ferré, bývalý šéfredaktor časopisu France Football, který anketu vyhlašuje.

Ale na vrchol nevystoupal, na trůn neusedl. „Pogba je hodně složitý člověk,“ odhaluje jeho „slabinu“ francouzský publicista. „Paličák,“ vytahuje jediné slovo s upozorněním, že jde o hodně nízkou a šetrnou klasifikaci. „Právě jeho neochota přizpůsobit se mu zabránila, aby dosáhl ještě větších úspěchů,“ říká Ferré.

Krotitel Deschamps

Jediný, kdo ho dokázal zkrotit, koho poslechl, když začal vidět rudě a schylovalo se z Pogbovy strany k nevábnému počinu, byl trenér francouzské reprezentace Didier Deschamps. Sám jako hráč rafan a velký bouřlivák, který provokoval od první minuty utkání. A odmítal se podřizovat autoritám.

Také se svého svěřence při provalení dopingového skandálu zastal. „Ani na okamžik si nedokážu představit, že by Paul měl v úmyslu nebo chtěl dopovat,“ prohlásil. „Jak ho dobře znám, vím, že to vůbec není v jeho povaze,“ upozornil. „Ale každopádně jsou tu fakta a to, co odhalily dva odebrané vzorky. Přítomnost zakázaného hormonu je nezpochybnitelná,“ připustil ovšem Deschamps, že přestupek je prokázaný.

S Pogbou mají sympatický vztah založený na vzájemné důvěře. V týmu, který v roce 2018 dobyl v Rusku titul mistrů světa, hrál vytáhlý záložník klíčovou roli. Společně s N’Golo Kantém vytvořil luxusní středovou dvojici, přes niž se nedalo projít. A Pogba k tomu dodával i chytrou rozehrávku, uměl vyvést míč i vystřelit. Ve finále proti Chorvatsku (4:2) si jeden přesný zásah připsal.

Na obhajobu nejel

Klíčovou postavou měl být i při obhajobě titulu na šampionátu v Kataru, který probíhal v listopadu v roce 2022. V srpnu odmítl jít na operaci kolene, aby neohrozil svou účast. Jenže konzervativní léčba nezabrala, chirurgickému zákroku se nevyhnul. A na jeho hlavu se snesly výhrady, jak je nezodpovědný, což je ostatně zásadním rysem jeho povahy.

Paul Labile Pogba

  • 15. březen 1993, Lagny-sur-Marne, Francie
  • Hráčská kariéra: US Roissy-en-Brie (1999-2006), US Torcy Football (2006-2007), HAC Le Havre (2007-2009), Manchester United/Anglie (2009-2012), Juventus Turín/Itálie (2012-2016), Manchester United/Anglie (2016-2022), Juventus Turín/Itálie (2022-2023).
  • Reprezentace Francie: 2013-2022 (91/11)
  • Úspěchy: mistr světa 2018, vicemistr Evropy 2016, vítěz Ligy národů 2020-2021, mistr světa do 20 let 2013, mistr Evropy do 17 let 2010, mistr Evropy do 19 let 2012, vítěz ankety Golden Boy o nejlepšího hráče Evropy do21 let 2013, vítěz Evropské ligy 2016/2017, čtyřnásobný vítěz italské Serie A 2012/2013, 2013/2014, 2014/2015, 2015/2016

Zase se projevila jeho paličatost, ale trenér Deschamps nesmutnil, našel plnohodnotnou náhradu. „Pogba už nebyl tou osobností z mistrovství 2018 v Rusku,“ dokládá Ferré. „Zůstala sice po něm v sestavě díra, ale tu zacelil Aurélien Tchouaméni,“ vyzvedl přínos záložníka Realu Madrid.

Francie i bez Pogby opět došla do finále, kde padla v dechberoucím souboji s Argentinou na střely ze značky pokutového kopu.

Daňový únik a vydírání

Vytáhlého záložníka neustále provázely různé aféry. Nejzávažnější z hlediska porušení zákona byla zřejmě z prosince 2016, kdy se probíralo jeho zapojení do skandálu Football Leaks, tedy účelového úniku z placení daní, které se prokázalo u více špičkových fotbalistů.

Nakonec byl obviněn jen z toho, že část svých významných příjmů převáděl do daňových rájů jako Lucembursko, Jersey nebo Irsko.

Naopak v srpnu 2022 se stal obětí gangu, v němž se angažoval i jeho starší bratr Mathias, který hvězdného sourozence vydíral a vyhrožoval mu, že odhalí tajemství o jeho kariéře. Kromě bratra se dostal do křížku také s kamarády z dětství, kteří na něj podle vyšetřovatelů měli mířit pistolí, protože je údajně dostatečně finančně nepodporoval.

Pachatelé po francouzském reprezentantovi požadovali 13 milionů eur (asi 325 milionů korun), nakonec si ale vystačili jen se 100 tisíci. „Jediní lidé, kteří vám mohou ublížit, jsou lidé, kteří jsou vám blízcí. Jsou to ti, kteří vás mohou zničit,“ připomenul Pogba nepříjemnou událost v rozhovoru pro Al-Džazíru.

Na hřišti i v osobním životě toho francouzský fotbalista zažíval hodně, jedna aféra střídala druhou. Po dopingovém nálezu a následném trestu mu bude hřiště na čtyři roky zapovězeno.

A jsou velké obavy, jestli se po této pro sportovce dlouhé době v pětatřiceti letech ještě vrátí. Jedno je zřejmě jisté: Zlatý míč už nezíská.

Reklama

Doporučované