Hlavní obsah

Spartu čeká odveta s Galatasaray, chybět jí budou tři opory a jeden gól

Foto: Getty Images

Ladislav Krejčí (vpravo) v souboji s hráčem Galatasaray Yilmazem.

Reklama

Tresty z prvního utkání jsou hodně bolavé. Do odvety proti Galatasaray Istanbul nemohou za Spartu Praha nastoupit tři hráči základní sestavy: Ladislav Krejčí, Matěj Ryneš a Veljko Birmančević. Nahradit je nebude jednoduché.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Byly to tři osudové minuty. Sparta Praha v play-off Evropské ligy držela na půdě favorizovaného tureckého klubu Galatasaray Istanbul nadějnou remízu 2:2, navíc hrála v početní převaze. A vytvářela si jednu nadějnou střeleckou příležitost za druhou.

Vše se logicky přelévalo k jejímu vítězství.

Během tří minut se ale všechno zkomplikovalo. Tři hráči z týmu hostí byli napomínáni, Ryneš byl po druhé žluté kartě dokonce vyloučen, v odvetě tak ani jeden nesmí nastoupit. A v nastaveném čase trefil argentinský snajpr Mauro Icardi výhru pro tureckého hostitele.

Pro dánského trenéra Briana Priskeho vyskočila do odvety zásadní otázka: Jak tři hříšníky nahradí?

Bez vůdce a kapitána

Kdo bude nejvíc chybět? „Všichni tři!“ zdůrazňuje hodnotu vykartovaných hráčů bývalý sparťanský hráč a trenér Zdeněk Ščasný. „Všichni měli své místo v týmu, jsou jeho pevnou součástí,“ dodává. „Jsou to tři hráči základní sestavy, není snad co víc dodávat,“ připojuje se další bývalý člen rudého souboru řízný stoper Tomáš Řepka.

Spartu proti tureckému protivníkovi do odvety na Letné nepovede její kapitán Ladislav Krejčí. „To je hodně citelná ztráta,“ přitakává Ščasný. „Je to vůdce kolektivu, na hřišti i v kabině, vzhledem k jeho síle při hlavičkových soubojích důležitý ve standardních situacích obranných i útočných, má významnou roli při výstavbě hry i zakončení,“ vypočítává přednosti sparťanského velitele.

Stejného názoru je i účastník mistrovství Evropy 2000. „Velký bojovník a hecíř,“ vypichuje Řepka jeho vliv na ostatní. „Bude hodně chybět,“ povzdechne si za své následovníky.

Přesvědčivá forma

Chybět však budou i další dva provinilci. „V žádném případě bych nechtěl jejich roli v týmu podceňovat, jsou také velmi cenní,“ zastává se jich Ščasný. Významnou úlohu v posledních zápasech, především v ofenzivě, převzal srbský záložník Birmančević. „Má nyní skvělou formu, dokáže se prosadit proti zhuštěné obraně, fantastický je při nábězích za obranu,“ chválí balkánského legionáře Ščasný. „Těžko se hlídá,“ hledí na něj ze svého pohledu Řepka.

Pevnou pozici si postupně vydobyl i mladý Ryneš. „Výborně drží levý kraj, je to tahový hráč a umí i vystřelit,“ odkrývá jeho přednosti Ščasný. A přidává k tomu další hodnotu – odpovědnost. Vůči sobě i kolektivu.

Ta nyní trochu potemněla vyloučením v Istanbulu za dvě napomenutí. „To se stane,“ dokáže mu odpustit Řepka. „V zápalu boje nelze couvnout,“ mluví z vlastní bohaté zkušenosti.

Bez výčitek

Odhaluje se tak další okruh otázek, zda napomínání nebyla zbytečná, či dokonce hloupá. „Některé žluté karty, které jsme dostali, byly přísné,“ postěžoval si po utkání v Istanbulu trenér Priske na nastavený metr španělského rozhodčího. „Je to ale rozhodnutí sudího a musíme ho přijmout,“ konstatoval záhy.

Bývalý sparťanský kouč Ščasný, jenž na Letné zažil tři mistrovské tituly jako hráč a při dalších dvou seděl na lavičce, to vidí podobně. „Byly přísné,“ souhlasí. Zatímco Rynešovy fauly vyplývaly z boje a Krejčí byl trochu tureckým hráčem možná účelově vyprovokován, Birmančevićův přestupek skousává těžko. „Nešlo o zdržování,“ tvrdí.

Má k tomu logické vysvětlení. „Sparta vyrovnala, kontrolovala hru, vytvářela si šance, hrála přesilovku,“ předkládá okolnosti. „Proč by zdržovala?“ ptá se. Ovšem nijak nezpochybňuje, že situace, kdy Birmančević otálí s rozehráním rohového kopu a pak ho zdlouhavě střídá Kairinen, rozhodčímu vadila. „Musíme kartu přijmout,“ podřizuje se osudu.

Výčitky směrem k hráčům nemá ani Řepka. „Já, který těch karet a vyloučení nasbíral desítky,“ vrací se ke své pověsti a kariéře. Přesně ovšem ví, co hráč na hřišti prožívá. „Ani si neuvědomuje, že mu hrozí při žluté stop na další utkání, prostě bojuje,“ zastává se provinilců. Chrání je i při provokacích soupeře. „Nemůžete si nechat všechno líbit!“ praví odhodlaně.

„Nic bych hráčům nevyčítal,“ uzavírá Ščasný tuto kapitolu.

Je kam sáhnout

Do odvety však dánský trenér musí hříšníky nahradit. „Je kam sáhnout,“ ujišťuje Ščasný. Co se týče obranné řady, tedy trojice stoperů, jak nyní sparťanský tým nastupuje, má poměrně jasno – Krejčího zastoupí Filip Panák. „Je vyzkoušený, zkušený, zvládne to,“ věří mu Ščasný. A k dispozici je i mladý Patrik Vydra. „Ve složení stoperů bych problém neviděl,“ říká Řepka.

Levou stranu zálohy místo Ryneše by měl obsadit rovněž zkušený Jaroslav Zelený. „Ale nebude to tak jednoduché,“ varuje Ščasný. Český reprezentant se totiž potýká s následkem zranění, už je sice k dispozici, ale herní výpadek může být znát. „Ale měl by to zvládnout,“ nepochybuje Řepka.

Jelikož Sparta musí v odvetě vyhrát, nejbolestivější ztrátou v ofenzivě je jistě Birmančević. „Má výbornou formu,“ opakuje Ščasný. Do sestavy se sice vrací uzdravený Lukáš Haraslín, střelecká hvězda posledních měsíců, ale ten by měl spíše vylepšit útočné schopnosti sparťanského souboru. „Birmančević zprava, Haraslín zleva,“ nabízí Ščasný ideální složení.

Ale k dispozici bude jen slovenský tahoun. Proti Liberci se dostal do základní sestavy Jakub Pešek, od začátku proti duelu v Turecku může nastoupit Lukáš Sadílek. „Na vykartované hráče se nemůže Sparta vymlouvat, to se ve fotbale stává,“ nehledá Řepka žádné vytáčky. „Sparta má dost široký a kvalitní kádr, aby absence nebyly poznat,“ probírá se jím Ščasný.

Velká šance zůstává

Přestože si český vyslanec přivezl z Istanbulu porážku 2:3 a musí v odvetě vyhrát, aby mohl pomýšlet na postup do osmifinále Evropské ligy, oslovení se shodují, že je to v jeho moci. „Už před dvojduelem jsem říkal, že je to 50 : 50, a to platí stále,“ stojí si za svým Řepka.

Galatasaray zůstává pro Ščasného nadále sice favoritem, ale šance Sparty v jeho očích povýšily. „Když jsem sledoval na podzim Galatasaray v Lize mistrů, moc se mi líbil,“ přiznává. „Ale Sparta turecký tým doma aktivní hrou a presováním zaskočila,“ rozebírá první střetnutí. „Domácí se z toho dokázali dostat, což bylo až nečekané, ale Sparta, a věřím tomu, může na Letné výkon zopakovat,“ tvrdí Ščasný.

Postup je v její moci i přes tři citelné ztráty po karetních trestech.

Osudová napomínání

Veljko Birmančević – záložník, 25 let

79. minuta: Chystal se k zahrávání rohového kopu z pravé strany, asistent rozhodčího ho popoháněl k činnosti. Šouravým krokem se přiblížil Kairinen a vyzval spoluhráče, aby mu standardní situaci přepustil. Birmančević poodešel a španělský rozhodčí ho okamžitě napomenul za zdržování.

Matěj Ryneš – záložník, 22 let

80. minuta: Počíhal si na míč, který v těžké pozici u postranní čáry ztratil Yilmaz. Když se sparťanský fotbalista rozeběhl, rozmáchl se levou paží a zasáhl soupeře někam na klíční kost. Yilmaz se chytil za obličej a rozhodčí bez váhání vytáhl druhou žlutou kartu.

Ladislav Krejčí – obránce, 24 let

82. minuta: Dostal se do sporu s dvojicí domácích hráčů, lehce strčil do Aktürkoglua, který udělal totéž. Rozhodčí oběma udělil žlutou kartu. Krejčího to vytočilo, domácí hráč reagoval úplně v klidu, zřejmě přesně věděl, co dělá…

Reklama

Doporučované