Hlavní obsah

„Dostálova přednost? Hlava,“ říká muž, který jej hokejově vychoval

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Lukáš Dostál si v Praze drží úspěšnost zákroků okolo 93 procent.

Hokejovou reprezentaci táhne za medailí gólman Lukáš Dostál, který fantastickým výkonem ve čtvrtfinále vymazal Američany. „Odmala si jde za snem, jsem na něj hrdý,“ vzkazuje jeho dlouholetý kouč.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vzpomíná na jeho první trénink i s úsměvnou historkou, vybaví si taky první extraligový zápas i jeho ctižádost. Málokdo zná tak dobře Lukáše Dostála jako jeho bývalý trenér z brněnské Komety Jaroslav Odehnal, sám bývalý brankář.

Gólmana, který v NHL hájí barvy Anaheimu, vedl s pauzou od Dostálových šesti let až do juniorky. „Má to odmalička v hlavně srovnané,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

MS v hokeji 2024

Mistrovství světa v hokeji se konalo od 10. do 26. května 2024 v Praze a Ostravě, Češi na něm vyhráli zlato. Do České republiky se hokejový šampionát vrátil po devíti letech. Aktuální zpravodajství naleznete ve speciálu k MS v hokeji na Seznam Zprávách.

Lukáš Dostál jako první český gólman po 13 letech vychytal nulu ve vyřazovací části MS. Co jste si pomyslel, když jste viděl, jak 36 zákroky vymazal Američany?

Jsem na něho neskutečně pyšný. Odmala měl sen a šel si za ním. A co je ještě důležitější: věděl, co pro to musí udělat. Od mládežnických let jej zdobí neskutečná pracovitost a pokora. A v tom pozdějším věku i taková profesionalita, výborný přístup.

Psal jste mu něco po včerejším zápase?

Byl jsem se na něj samozřejmě podívat v Brně před MS i teď na jednom utkání v Praze. Napíšeme si, ale nechci jen nějak rozptylovat. V Kometě jsme bývali v dennodenním kontaktu, teď už to logicky není tak intenzivní, ale samozřejmě si občas píšeme.

Jako bývalý brankář znáte jeho dovednosti. V čem spočívá jeho hlavní síla?

Hlava, hlava hlava. To je jedna z jeho největších předností. Tomu klukovi je jedno, jestli chytá přátelák za Horní Dolní nebo čtvrtfinále mistrovství světa. Má neskutečně dobře nastavenou mysl. V každém zápase chce podat ten nejlepší výkon. Je skvěle soustředěný, vůbec nic ho nerozhodí.

A po technické stránce?

Je technicky téměř dokonalý. Ne, samozřejmě je vždycky co zlepšovat, ale je to výborný bruslař. V brankovišti nedělá pohyby navíc. Je přesně na místech, kde by člověk očekával. Ve čtvrtfinále byla prostě radost jej sledovat. Předvedl fantastický výkon po všech stránkách.

Je mu 23 let, poprvé chytá celý turnaj na MS, ale zvládá to bravurně, úspěšnost zákroků má skoro 93 procent. Kde v sobě bere takový klid?

Má ho v sobě odmalička. Ať už to bylo v žácích, juniorce, Třebíči nebo Finsku. Má to prostě takto nastavené. Čiší z něj absolutní klid, což velmi dobře působí na celou kabinu. Není to nějaký vůdčí srandista, který poblázní kabinu, ale pozor, žádnou srandu nezkazí. Nemůžu na něj říct křivé slovo.

Už jste naznačoval jeho začátky. Vzpomenete, jak to vypadalo, když v šesti letech poprvé přišel na zimák?

Jo, tak to nejde zapomenout. Už jsem to párkrát říkal. Na prvním tréninku si dal betony naopak. To nás hodně pobavil. Ale pozor, je fakt, že když si stoupl do brány, hned bylo vidět, že v něco něco je. Odmala měl takovou pohybovou průpravu. Na co sáhl, to mu šlo. Navíc byl opravdu hodně pracovitý. Když jsme o tom už včera přemýšlel, nevzpomínám si, že by chyběl na nějakém tréninku, ať už to byl gólmanský trénink nebo příprava s mužstvem. Prostě takového hráče bych každému trenérovi přál.

České mužstvo teď čekají dva zápasy o medaile. Kam jej Lukáš až může dotáhnout?

Čeká nás velmi těžký soupeř. Uvědomme si, že Švédsko má soupisku neskutečně nabitou spoustou hráčů z NHL. Ale když jsem viděl, jak je naše mužstvo semknuté a vzadu zavřené Lukášem, tak si říkám, že nic není nemožné. Moc bych to týmu přál, ale bude to ještě hodně náročné.

Doporučované