Hlavní obsah

Lístky na MS v hokeji stojí i 40 tisíc. A stejně vás na stadion nemusí pustit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Hokejový šampionát začíná už 10. května.

Reklama

Vstupenky na zápasy českého týmu na květnové mistrovství světa v hokeji pořízené od překupníků mohou být neplatné. Lístky na všechny zápasy Čechů jsou už vyprodané. „Kupte radši lístek na největší hvězdy NHL,“ radí organizátoři.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Mistrovství světa v hokeji začíná za dva týdny, vstupenky na všechny zápasy českých hokejistů ve skupině jsou už dávno vyprodané. Organizátoři pouze příležitostně uvolňují do prodeje několik málo lístků. A varují před nákupem z druhé ruky.

„Je nutné je koupit přes oficiální kanály, což jsou oficiální stránky mistrovství světa, případně naši prodejní partneři, kterými jsou TicketPortal a TicketMaster. Žádní jiní partneři lístky neprodávají,“ říká za organizační výbor mluvčí Miloš Židík.

Neplatné nebo falešné vstupenky

Přesto se na internetu dají najít nabídky vstupenek na zápasy českého národního týmu. Ovšem pouze od překupníků a zpravidla za mnohem vyšší cenu, než stanovili organizátoři.

Atraktivní duel České republiky s Finskem například nabízí server Viagogo za cenu v rozmezí od 5232 do 7615 korun za jednu vstupenku. Podle oficiálního ceníku přitom lístky mají stát od 2390 do 3290 korun. Na některé zápasy se cena od překupníků šplhá až do desítek tisíc korun. A ani to není zárukou, že se držitel vstupenky dostane na stadion.

„Nedoporučujeme kupovat z druhé ruky na bazarech. Může se stát, že lístky nebudou platné nebo budou falešné,“ varuje Židík.

Společnost Viagogo v minulosti dostala pokutu od České obchodní inspekce a opakovaně před ní varuje spotřebitelská poradna časopisu dTest. Server přeprodává lístky na různé kulturní a sportovní události, a to za výrazně vyšší ceny, než za které je prodávají pořadatelé a jejich partneři.

Seznam Zprávy požádaly společnost Viagogo o vyjádření, do vydání článku ale odpověď nepřišla.

Společnost se sídlem ve Švýcarsku oficiálně tvrdí, že pouze zprostředkovává kontakt mezi lidmi, kteří si pořídili lístek na konkrétní společenskou událost, ale rozhodli se jí nakonec nezúčastnit, a těmi, kdo od nich lístek chtějí koupit.

Zákazníci se tím ale vystavují riziku, že koupí neplatný lístek. Někteří prodejci totiž nabízejí lístek v elektronické podobě opakovaně více zákazníkům. Na stadion se tak dostane pouze ten, kdo dorazí první. Nebo může jít o lístek z jiných důvodů neplatný.

Co s neplatným lístkem na hokej

Některé banky, například Fio banka, UniCredit Bank nebo Air Bank, dokonce chrání své klienty tím, že neumožňují platby ve prospěch společnosti Viagogo. V polovině dubna o tom informoval server iRozhlas.

Také někteří organizátoři společenských akcí aktivně vystupují proti přeprodeji lístků společností Viagogo. Vstupenku zneplatní, takže se s ní fanoušek na stadion vůbec nedostane. Může si ale obratem u pokladny před stadionem koupit lístek na stejné místo a za původní, zpravidla podstatně nižší, cenu. K tomu dostane potvrzení o neplatné vstupence od překupníka a následně může peníze vymáhat po společnosti Viagogo. Tento postup prosazuje například fotbalový klub Bayern Mnichov.

Český tým organizátorů MS v hokeji ale podobnou službu nenabízí. Pokud se fanoušek s neplatnou vstupenkou nedostane na stadion, musí podle Židíka problém řešit sám.

„S tím my nic neuděláme. Je možné to řešit jen s policií, člověk to musí vymáhat sám od toho, od koho to koupil, což může být velmi obtížné. Prakticky skoro nereálné, pokud to koupí anonymně z nějakého bazaru,“ varuje Židík.

Connor Bedard za 890 korun

Do oběhu se čas od času dostanou další vstupenky od oficiálních prodejců, například když někdo zruší rezervaci. Podle organizátorů ale tyto lístky zpravidla okamžitě zmizí díky velkému zájmu fanoušků.

Přesto je stále možné koupit vstupenky na největší hvězdy světového hokeje, a to i oficiální cestou. V prodeji jsou stále lístky na zápasy play-off, samozřejmě bez garance toho, které týmy se v této části turnaje předvedou. Nebo je možné kupovat vstupenky na zápasy v základní části, ovšem bez účasti českého národního týmu.

„Jsou tam stále velmi dobré zápasy. Třeba na Kanadu, která oznámila, že přijede Connor Bedard a další slavní hráči. Na Ameriku jsou dobré lístky. Ještě pořád se dají koupit vstupenky na kvalitní zápasy,“ dodává mluvčí.

Reklama

Doporučované