Hlavní obsah

Mami, budu tady klidně prodávat pizzu! Jak Švédsko proměnilo Pastrňáka

Foto: Profimedia.cz

Švédsko Davidu Pastrňákovi pomohlo změnit život, teď mu ale stojí v cestě k úspěchu na domácím mistrovství světa.

Mač o finále mistrovství světa. V Praze. V den 28. narozenin. Proti Švédsku, odkud se česká superstar David Pastrňák odrazila do NHL, a domovině jeho snoubenky Rebeccy, s níž mají roční dceru Freyu Ivy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Už bylo načase, ještě jsem tady ten souboj neměl. Určitě to bude speciální v naší rodince a moc se těším. Jsem na to zvědavý,“ pravil David Pastrňák. Zvědavý je celý národ.

Pastrňákův centr z reprezentace i Bostonu a jediný čtvrtfinálový střelec proti USA Pavel Zacha věří, že slečna Rebecca bude více přát českému výběru, nikoli své rodné zemi: „Bude to pikantní. Myslím si, že vždycky fandí týmu, kde je David. Tedy doufejme v to. Pro něj to bude super zápas proti zemi, kde hodně dlouho hrál. Bude hodně namotivovaný. Takže se těším.“

„Offense yes, defence big problem!“

Švédská kapitola je v Pastrňákově poutavé cestě do hokejových výšin zásadní, takže si ji pojďme připomenout.

Södertälje. Město v kraji Stockholm se 65 tisíci obyvateli se stalo před dvanácti lety na dva roky prvním domovem v cizině tehdy šestnáctiletého Davida, který posílil místní juniorský tým. Dorazil bez mámy, anglicky zvládal sotva pár slovíček. Když se jej trenér Daniel Eriksson zeptal, jak by se jako hokejista sám popsal, mládenec z Havířova s typickým širokým úsměvem vypálil: „Offense yes, defence big problem!“

MS v hokeji 2024

Mistrovství světa v hokeji se konalo od 10. do 26. května 2024 v Praze a Ostravě, Češi na něm vyhráli zlato. Do České republiky se hokejový šampionát vrátil po devíti letech. Aktuální zpravodajství naleznete ve speciálu k MS v hokeji na Seznam Zprávách.

Malebné Södertälje si rychle zamiloval. Bezprostředností, hravostí a pochopitelně i hokejovým umem si získával sympatie lidí v klubu. „Tak, jak se chová na ledě, takový je i mimo něj. Je plný radosti, hravosti a tvořivosti. Za tím prvním dojmem z kluka, který se pořád směje, je ale schovaná veliká oddanost hokeji. A spousta času investovaná do dalších a dalších extra tréninků,“ vyprávěl Eriksson v dřívějším rozhovoru pro Seznam Zprávy.

David hned v prvním telefonickém hovoru domů s mámou Marcelou nadšeně hlásil: „Mami, už se odsud nikdy nevrátím, tady je to krásné! Budu tady prodávat třeba i pizzu, když se neuchytím.“

Jakmile za ním starostlivá maminka po půl roce dorazila, zůstala v údivu, jakou proměnou její druhorozený syn prošel. „Zjistila jsem, jak se posunul, že mu Švédsko dalo strašně moc, že je úplně jinde, než byl. To mě ohromilo,“ vzpomínala Marcela Ziembová před lety pro Seznam Zprávy.

To víte, že odloučení tolikrát oplakala. „Zachraňoval mě jeho starší brácha, nedokážu si představit, že bych zůstala sama. Rok jsem plakala, když se mě někdo zeptal, jak se tam David má. Jako máma to nedoporučuji, ale vím, že tam byl hrozně šťastný.“

Hokejově rostl v lajně s Williamem Nylanderem, pozdější švédskou hvězdou Toronta. Pastrňák nejdřív nastupoval za osmnáctku, potom v týmu do dvaceti let, ale ještě v prvním ročníku naskočil i do dospělého áčka v top evropské soutěži, za kterou je švédská liga považována dodnes zejména díky výchově hráčů pro NHL. Technicky kvalitní, ale také až bláznivě bruslivá a s chlapáky na bruslích silnými jako Vikingové.

Na konci sezony se však Pastrňák musel vyrovnávat se smrtí otce. „Samozřejmě to byl velice smutný okamžik, jako pro každé dítě, které přijde o svého rodiče. Já jako trenér a celá organizace jsme se snažili udělat všechno pro to, abychom ho v tomhle období podpořili,“ líčil Eriksson. „Nejvíce opory ale stejně získal u své maminky. Je to velice pyšná, silná a tvrdě pracující žena. Vynikající rodič, který Davidovi předal do života všechny důležité hodnoty.“

„Má v sobě něco extra“

Těžko konstatovat, zda včasný útěk do Švédska zachránil kariéru budoucí globální hvězdy hokeje, ale rozhodně mu tuze prospěl po lidské i sportovní stránce.

Na konci první sezony se jej Eriksson zeptal, jestli si občas zavolá s Jakubem Vránou, krajanem, který hrál tehdy za Linköping. „To už mi řekl podstatně lepší angličtinou, že na začátku spolu probírali jen počet bodů v zápase. A že teď už je to nezajímá, že se navzájem ptají na to, kolik střel zblokovali,“ popisoval kouč jednu z viditelných proměn.

Životní zápas – hokejový speciál Seznam Zpráv

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Životní zápas

Během mistrovství světa se rozhodně hodí připomenout některé naprosto výjimečné výkony českých hokejistů, které se zapsaly do historie nejen našeho hokeje. Hráčů, kteří prožili v národním dresu zcela výjimečný den, na který se nedá do smrti zapomenout, je spousta. My ve speciálu Životní zápas připomeneme ty notoricky známé, ale i ty už poněkud pozapomenuté.

Jiné rysy ovšem zůstávají i po letech neměnné. „Když koukám, jak hraje, vidím toho šestnáctiletého kluka tenkrát ve Švédsku. Pořád stejná hra, pořád stejné pohyby. Prostě se hokejem baví,“ všiml si Eriksson. „On v sobě má něco extra, to vidíte hned. Samozřejmě jsme věděli, že má potenciál stát se opravdu dobrým hokejistou. Ale že bude o pár let později jedním z nejlepších? Kdyby to tehdy někdo řekl, lhal by. Je za tím spousta tvrdé práce v konkurenci spousty dobrých hráčů. Je těžké říct, jak dobrý každý z nich na konci bude. David to dokázal spojením extrémního talentu a tvrdé práce.“

Za áčko Södertälje odehrál ve švédské lize 47 zápasů, dal deset gólů a vyrazil za oceán. Paní Ziembová už může s úlevou vyprávět, jak coby samoživitelka si přidávala práce, aby synům zajistila zázemí a Davidovi hokejovou výzbroj. Jak první brusle byly dívčí krasobruslařské a z druhé ruky.

Zvládli to, klobouk dolů. Její syn je pýchou národa, vítěz Maurice Richard Trophy z roku 2020 pro nejlepšího střelce sezony NHL, zajištěný do konce života.

Dnes může přidat další důležitou švédskou kapitolu. „Hlavně jsem rád, že jsme čtvrtfinále zvládli pro národ. Je neskutečné, co tady kluci ty dva týdny a já pár dní prožíváme. Jsme moc rádi, že jsme si díky výhře prodloužili turnaj do víkendu a zabojujeme o medaili pro fanoušky, kteří vytváří neskutečnou atmosféru,“ považuje si český tahoun, jenž ve Švédsku našel víc, než by si dokázal představit.

Leč teď mu stojí v cestě za zlatem.

Připomeňte si na fotkách český triumf ve čtvrtfinále proti USA:

+18

Doporučované