Hlavní obsah

Jak znectít hvězdu NHL. Recept našel Čech, kterého poslali komunisté do dolů

Foto: Archiv Tomáše Kučery

Stanislav Konopásek.

Když 22. prosince 1945 nastoupil za kanadský výběr i Turk Broda, šlo o hokejovou senzaci. Taková hvězda do té doby do Československa nepřijela. V našem výběru byl ale Stanislav Konopásek, který si na ten den připravil překvapení.

Článek

V prosinci 1945 zažila Praha velký hokejový večer, ale než si o něm něco přečtete, je třeba připomenout tehdejší realitu. Do té doby se Československo s reprezentací kolébky hokeje utkalo osmnáctkrát. V prvním vzájemném zápase dostalo 15 branek, ve druhém dokonce 30, což je dodnes rekordní porážka naší reprezentace. A prohrami, často velmi vysokými, skončily i všechny další vzájemné zápasy.

S jedinou výjimkou, to když při otevření stadionu na Štvanici uhráli Čechoslováci s budoucími mistry světa památnou remízu 0:0. Celkové skóre vzájemných duelů v roce 1945 bylo každopádně šest vstřelených a 109 inkasovaných branek! A teď to nejdůležitější – všechny tyto výsledky uhrály s naší reprezentací amatérské kanadské výběry. Ještě vysoko nad nimi tehdy čněly schopnosti profesionálů ze slavné NHL.

Životní zápas – hokejový speciál Seznam Zpráv

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Životní zápas

Během mistrovství světa se rozhodně hodí připomenout některé naprosto výjimečné výkony českých hokejistů, které se zapsaly do historie nejen našeho hokeje. Hráčů, kteří prožili v národním dresu zcela výjimečný den, na který se nedá do smrti zapomenout, je spousta. My ve speciálu Životní zápas připomeneme ty notoricky známé, ale i ty už poněkud pozapomenuté.

V zimě roku 1945 se ale stala převratná věc – jedna z hvězd NHL totiž do Prahy přijela hrát hokej. Nedlouho po skončení války bylo totiž domluveno přátelské utkání československé vojenské reprezentace proti týmu 94. kanadské divize. V něm se objevilo několik velmi dobrých hráčů, ale také jedna megahvězda NHL – Walter Edward Broda, přezdívaný „Turk“. Brankář Toronta Maple Leafs, který už v té době měl za sebou výhru ve Stanley Cupu a zisk Vezina Trophy. Větší hokejová hvězda se do té doby (a zase dlouho poté) na pražském ledě neukázala.

Turk Broda byl skutečně už v té době hokejovou ikonou. V roce 1941 byl vyhlášen nejlepším brankářem NHL a v roce 1942 přispěl k historickému obratu, kdy Toronto ve finále Stanley Cupu čtyřmi výhrami v řadě otočilo sérii s Detroitem, když prohrávalo už 0:3 na zápasy. Broda měl za sebou i tři další finálové účasti předtím.

Nosiči ledu

O těžkých časech pro československý hokej po komunistickém převratu v únoru 1948 promluvil v podcastu Nosiči ledu sportovní historik a celoživotní zapálený fanoušek hokeje Miloslav Jenšík.

V roce 1943 ale narukoval do armády a svou profesionální hokejovou kariéru přerušil. Se svým plukem se posléze dostal až do Evropy a jako výcvikový důstojník pomáhal zejména s fyzickou přípravou vojáků. A občas také nastoupil k hokejovému zápasu.

Přesně to se stalo i 22. prosince 1945 v Praze na Štvanici. Slavnému Brodovi se tehdy postavila sestava vojenskou službu plnících československých hokejistů – Bohumil Modrý a Zdeněk Jarkovský v brance, v obraně Josef Trousílek a Vilibald Šťovík a v útoku Jaroslav Drobný, Vladimír Zábrodský, Stanislav Konopásek, Josef Kus, Jan Plocek, Miroslav Sláma a Čeněk Pícha. Až na Plocka se všichni stali v budoucnu mistry světa, ale tehdy to byli až na výjimky mezinárodně naprosto nezkušení zelenáči.

Foto: Archiv Tomáše Kučery

Kanadský brankář Broda chválí české hokejisty.

Životní střelecký den tehdy prožil, zřejmě aniž by to tušil, i legendární křídelník LTC Praha Stanislav Konopásek. Byl to on, kdo později svým gólem zařídil první výhru nad Kanadou na MS 1949. Ale i to byl stále jen amatérský zámořský výběr. V roce 1945 proti němu v Praze stál opravdu asi nejlepší brankář světa. A Konopásek mu nasázel neuvěřitelné čtyři branky!

Poprvé se trefil v osmé minutě, kdy dával gól na 2:1. Ve 14. minutě zvyšoval už na 4:2, což v publiku i mezi kanadskými borci, zvyklými v Evropě sázet všem okolo potupné debakly, způsobilo velký poprask. Do první pauzy ale Kanaďané rozjeli kolotoč, duel třemi góly otočili a rázem vedli 5:4.

Ve druhé části prokazovali i dál své schopnosti, ale na tři jejich trefy dokázal další trefou odpovědět Konopásek, čímž už završil hattrick. A poslední trefu za záda legendárního brankáře Brody přidal Konopásek ještě i v závěrečné třetině. Protřelejší Kanaďané nakonec zápas vyhráli 11:8. Nejlepším střelcem zápasu byl ale skromný Standa Konopásek z Hořovic.

MS v hokeji 2024

Mistrovství světa v hokeji se konalo od 10. do 26. května 2024 v Praze a Ostravě, Češi na něm vyhráli zlato. Do České republiky se hokejový šampionát vrátil po devíti letech. Aktuální zpravodajství naleznete ve speciálu k MS v hokeji na Seznam Zprávách.

Broda do té doby dostal jen jednou v životě víc branek, to když v roce 1938 inkasoval v NHL od Bostonu devětkrát. Teď z něj ale udělali řešeto jemu zcela neznámí evropští hráči z malého Československa. Že ale zavalitý brankář hokeji rozuměl, dokládají i jeho prorocká slova, která pronesl v českém tisku o tom, že z našich hokejistů může být brzy prvotřídní tým. Však za rok a pár měsíců vybojovali Čechoslováci poprvé titul mistrů světa.

Po konci v armádě se Broda vrátil do Toronta a v NHL chytal ještě sedm sezon, během nichž vyhrál další čtyři Stanley Cupy a získal ještě jednu Vezina Trophy. Stal se velkou legendou NHL a dodnes drží většinu brankářských rekordů Toronta Maple Leafs. To Stanislav Konopásek, který ho tehdy dva dny před Vánoci roku 1945 dokázal čtyřikrát překonat, se sice stal dvakrát mistrem světa a pomohl vybojovat i olympijské stříbro, v roce 1950 ale jeho nadějnou kariéru násilně zničil vykonstruovaný komunistický proces, v němž byl odsouzen ke 12 letům vězení…

Doporučované