Hlavní obsah

Plné spíže, plné sudy. Česko se chystá na vrchol mistrovství

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Postup Čechů do semifinále prodloužil hokejovou euforii. Velké projekce se chystají například v Praze na Staroměstském náměstí nebo v Ostravě. Brno podobné akce nechystá, o to více se na nápor lidí připravují restaurace.

Článek

Se čtvrtečním vítězstvím českého národního týmu nad mužstvem z USA jsou medaile z domácího mistrovství na dosah. Poslední čtyři utkání se odehrají v sobotu a neděli v pražské O2 areně, kam se po vítězných zápasech přesunuli švýcarští i švédští hokejisté.

Zájemci, kteří se do arény nedostali, nemusejí zoufat. Stejně jako během zápasů v základní skupině a čtvrtfinále budou v hlavním městě připravena velkoplošná plátna, kde budou moci diváci sledovat dění na ledě a zažít jedinečnou atmosféru.

Aktivní zůstane fan zóna poblíž O2 areny, kde diváci budou moci sledovat všechny zbývající zápasy v prostoru pro 7000 lidí s rozlohou 8400 metrů čtverečních.

Kromě fan zóny budou pro uspokojení tisíců hokejových nadšenců sloužit obrazovky i na dalších místech, jako například ve Žlutých lázních nebo na Staroměstském náměstí, kde má společné hokejové fandění tradici. O organizaci akce se zde postará firma Taiko, která kromě pódia zajistí i stánky s občerstvením. Utkání o třetí místo se zde bude hrát v neděli od 15:20, souboj o zlato začne ve 20:20.

„Program na sobotní utkání mistrovství světa není zajištěn, projekce se uskuteční pouze v neděli,“ uvedl tiskový mluvčí magistrátu hlavního města Prahy Vít Hofman. Po dohodě s Českou televizí se budou vysílat obě utkání s komentářem. „Samotná projekce utkání bude pokračovat tak, aby co nejméně zatěžovala okolí,“ dodal. Kvůli omezení hluku bude i prodej občerstvení a nápojů ukončen ve 22:00.

Bezpečnosti během finálového víkendu, kdy se kromě mistrovství bude hrát i několik fotbalových zápasů, zajistí policie navýšením policistů ve službě. Informaci zveřejnila policie na svém účtu na sociální platformě X.

Promítání nebude chybět ani v Riegrových sadech, kde se ve venkovním prostoru zahrádky za vstup 150 korun promítá celé mistrovství. Aby si zde člověk zajistil místo na sezení, je doporučeno si místa rezervovat.

S veřejným promítáním nehodlají přestat ani v Ostravě, kde byla do konce čtvrtfinále přístupná fanzóna s kapacitou až pro 5000 lidí. Čtyři závěrečná utkání mohou fanoušci sledovat na velkoplošné obrazovce na Masarykově náměstí.

„Lidé si hokejovou atmosféru ve městě skvěle užívají, proto jim chceme nabídnout možnost společně podpořit naši reprezentaci při závěrečných kláních,“ sdělil ostravský primátor Jan Dohnal (Spolu).

Restaurace jsou na nápor připravené

Město získalo práva na vysílání, podle podmínek pořadatelů MS ovšem nezajistí stánky s občerstvením. Na zvýšený nápor jsou ovšem okolní restaurace připravené. „S větším náporem během mistrovství jsme počítali a patřičně jsme se na něj, co se týče jídla, piva i personálu, připravili. Speciálně pro víkendová utkání jsme připravili i výdej piva okénkem přímo na náměstí,“ říká Jiří Šesták z restaurace 4zTANKU přímo na Masarykově náměstí.

V Brně zatím veřejná promítání neplánují. V minulosti tam lidé sledovali důležité zápasy třeba na náměstí Svobody nebo Zelném trhu. „V centru bude v sobotu pochod Pride, náměstí Svobody hostí májové slavnosti. Obrazovky zatím neplánujeme. Pokud by se něco změnilo, budeme o tom informovat,“ sdělil mluvčí městské části Brno-střed Michal Šťastný.

Vysílat zápasy se zatím nechystá ani Kometa Brno, která v minulosti několikrát promítala vrchol šampionátu přímo v hale.

Na nápor hokejových fanoušků jsou ovšem připraveny ve většině brněnských hospod, které nabídnou semifinálová i finálová utkání. „Na zítřejší mistrovství se připravujeme tak, abychom na víkend měli dostatečné zásoby piva a surovin. Na zápas našeho týmu se Švédskem máme vyprodáno, stejně jako na všechny zápasy našeho mužstva. Se stejným zájmem počítáme i na další utkání,“ říká Jaromír Chmelař ze SportBar Aréna Brno.

Připraveni na velký nápor jsou i v plzeňské restaurace U Kance, kde majitel prozíravě nakoupil nové televizory zhruba půl roku dopředu. „Vysíláme všechny zápasy českého národního i slovenského týmu. Ve většině případů máme plno. To máme ovšem při večeřích pravidelně, takže s nějak extrémně vyšším zájmem nepočítáme,“ říká majitel Miroslav Jedenástik.

Doporučované