Hlavní obsah

Češi se utrhli, rekordně riskují. Na hokej vsadili už přes dvě miliardy

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Češi jsou po porážce USA v semifinále mistrovství světa v ledním hokeji.

Jízda českých hokejistů do semifinále generuje sázkovým společnostem rekordní příjmy. Fanoušci si vsadili už přes dvě miliardy korun.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Největší provozovatel kurzových sázek, společnost Tipsport, přijala k pátečnímu ránu sázky za 1,422 miliardy korun, což je dosavadní rekord. Během loňského a předloňského šampionátu to bylo v obou případech 1,2 miliardy korun.

„V posledních letech rostl počet sázek o přibližně deset procent ročně, ale loni se to zastavilo. Mysleli jsme si, že trh narazil na strop, ale už teď vidíme nový rekord. Přispívá k němu i fakt, že se hraje na domácí půdě,“ říká mluvčí Tipsportu Václav Sochor.

Největší sportovní událostí z pohledu objemu sázek bylo nicméně poslední mistrovství světa ve fotbale v Kataru z roku 2022, kdy Češi prosázeli 1,88 miliardy Kč.

Tipsport má na trhu kurzových sázek podíl 76 procent. Také dvojka na trhu, společnost Fortuna s podílem 18 procent, hlásí rekord. Přijala zatím sázky v objemu 770 milionů korun. Během loňského šampionátu, kdy Češi skončili na historicky nejhorším osmém místě po prohře 0:3 s USA, si vsadili 700 milionů Kč.

Z pohledu sázkových firem je pozitivní, že česká reprezentace postupuje do boje o medaile. „Kdyby vypadla, zájem sázkařů o semifinále a finále je asi poloviční,“ uvedl mluvčí Fortuny Petr Šrain.

Průměrně si lidé vsadili na jeden tiket přes 350 korun, ale částky začínají už na deseti korunách a končí na jednom milionu. Jeden ze sázejících prohrál 250 tisíc Kč, protože mu nevyšla sázka na remízu Švédska a Finska. Největší výhru si u Fortuny připsal sázející, který trefil šest různých událostí na jednom tiketu (výsledek, maximální počet gólů apod.). Vsadil 100 tisíc korun a vyhrál 633 tisíc korun.

Češi sázejí srdcem

Největší kuriozitou se stala výhra sázkaře, který v zápase Rakouska s Kanadou ve chvíli, kdy Kanada vedla 6:1, vsadil při kurzu 800:1 na remízu v základní hrací době. Senzační plichta přišla a sázející si „vydělal“ 160 tisíc Kč.

Kurz 800:1, který vykouzlili během zápasu bookmakeři Fortuny, nebyl vůbec nejvyšší. Předčil jej kurz na to, že šampionát vyhraje Polsko. Na začátku byla tato šance 1666:1, později se snížila na 3333:1. Tato statistická sebevražda přilákala 17 sázejících. Nejvyšší vklad byl 100 Kč při kurzu 1666:1.

Zajímavé je nejen kolik Češi vsázejí, ale jakým způsobem. Na začátku šampionátu se řídili víc rozumem a vsázeli na favority. Je to běžná taktika i v jiných sportech. Na favority jde 95 procent všech sázek. Ale v posledním odehraném utkání, kdy si český mančaft otevřel těsnou výhrou 1:0 nad USA cestu za medailemi, hrály roli emoce. Češi teď víc vsázejí srdcem než rozumem.

Sázkaři šli svými vklady ve čtvrtfinále proti kurzu a něco podobného se děje i v semifinále proti Švédsku.
Petr Šrain, mluvčí Fortuny

„Sázkaři šli svými vklady ve čtvrtfinále proti kurzu a něco podobného se děje i v semifinále proti Švédsku. Většina Čechů tak bude fandit nejenom kvůli výhře v zápase, ale i kvůli výhře na tiketu,“ popsal Šrain. Jinými slovy, fanoušci se vezou na vlně pozitivního naladění a českým hokejistům věří. Podle mluvčího Fortuny v tom hraje vliv právě faktor fanouškovství, kdy sázejí na papírově slabší český tým, aby tím podpořili snahu fandit a měli ještě větší radost z možné výhry. Na výhru Švédska je kurz 2,08, na remízu 4 a na výhru Česka 3,2.

Hokejistům se lvem na hrudi se od začátku po nepovedené přípravě v Brně moc nevěřilo a v úvodním duelu mistrovství bylo přijato víc sázek na Finsko. Nálada fanoušků se zlepšila s příjezdem hokejových hvězd z NHL. Český útok posílili Martin Nečas, David Pastrňák a Pavel Zacha. I proto jdou sázející proti kurzu.

„Kolem 67 procent sázek na vítěze utkání USA-ČR šlo na Českou republiku. Určitě je to tím, že národní tým doplnili Pastrňák, Zacha a Nečas, kteří dodali top kvalitu světového hokeje,“ říká mluvčí Tipsportu Václav Sochor.

Jeden ze sázejících trefil kurz 43:1 na výhru 1:0 nad Spojenými státy, ale vsadil si jen 50 korun. Nejvyšší výhra na české vítězství vynesla jednomu z fanoušků 411 tisíc korun při kurzu 2,37.

Jak se počítá kurz

Na poslední zápas s USA se ve velké míře vsázelo až během utkání. Hodně sázek se uzavřelo například na to, že padne ještě nějaký další gól. Kurz se během utkání několikrát mění. Například po šťastném prvním gólu, kdy střelu tečoval hráč před brankou, najednou sázka na výhru Čechů slibovala pětinásobné zhodnocení místo dvojnásobku a Česko se rázem stalo z „outsidera“ favoritem.

„Zohlednili jsme několik faktorů, z nichž nejpodstatnější byl ten, že pokud dáte gól a do konce zbývá polovina zápasu, tak soupeř musí dát během půl hodiny góly nejméně dva a vy žádný nepřidat,“ vysvětlil mluvčí Tipsportu.

Kurz se může měnit každou vteřinu. Důležitými faktory pro jeho okamžitou úpravu jsou změna skóre, zbývající čas, přesilovky, případná zranění apod. Zásadním faktorem pro kurzové úpravy během zápasu je také chování sázkařů.

Počáteční kurzy stanovují bookmakeři, kterých se v Tipsportu přibližně sto. „V potaz berou informace z veřejných zdrojů, aktuální formu, sehranost týmu a atmosféru v něm, rozdíly ve hře obou celků, konkurenční sázkovky a také svou osobní zkušenost a intuici – těch faktorů je dlouhá řada. Další vývoj kurzu už ale nejzásadněji ovlivňují sázky klientů,“ uvedl Sochor.

Doporučované