Hlavní obsah

Na dotyk hokejovým bohům. Zdravotníci popisují, co zažívají s hráči na MS

Foto: Český červený kříž

Zdravotníci Českého červeného kříže dohlíží na zdraví lidí na obou stadionech i ve fanzónách.

aktualizováno •

Rakouský tým je začal zdravit česky: ‚Ahoj, čau, dobré ráno.‘ A Slováci? Taky skvělí. Co zažívají zdravotníci na hokejovém mistrovství světa? Dostanou se ke světovým hvězdám ze všech nejblíž, denně je potkávají na tréninku.

Článek

Reportáž si také můžete poslechnout v audioverzi.

O hladký průběh mistrovství světa v hokeji 2024, které brzy překoná historické rekordy v návštěvnosti, se každý den stará ohromný tým organizátorů, dobrovolníků, policistů, hasičů i záchranářů.

Zdravotníci Českého červeného kříže jsou u všech zápasů ve vnitřních i vnějších zónách a dohlížejí na zdraví fanoušků, ale i samotných hráčů. Každý den se jich v Praze a Ostravě zapojí téměř 50 a během celého šampionátu asi 220.

Lehátko s páteřovou deskou

„Umíme řešit všechno, co podle zákona může řešit posádka rychlé zdravotnické pomoci. Zajistit žílu, po konzultaci s lékařem podat léky, máme obvazový materiál, pomůcky na resuscitaci,“ popisuje mladý záchranář Tomáš Sedláček.

Červený kříž úzce spolupracuje se Záchrannou zdravotní službou, která je samozřejmě na místě. „Spolupráce funguje výborně, musíme za to poděkovat,“ říká Sedláček.

Stojíme před pražskou O2 arenou, kde mají záchranáři několik zaparkovaných aut. On sám patří k těm, kteří slouží během tréninků jednotlivých reprezentačních týmů. A za chvíli se vrátí dovnitř haly, aby dohlížel na zdraví hokejistů.

„Dvě dvoučlenné posádky mají přímo u hrací plochy připravené lehátko a páteřovou desku s krčním límcem. K tomu samozřejmě lékařský batoh se vším potřebným vybavením a defibrilátor, který kromě resuscitace zároveň dokáže třeba měřit tlak nebo saturaci kyslíkem,“ říká.

Hlavní úkol: dostat bezpečně hráče z ledu

Tito zdravotníci jsou na místě výhradně kvůli hráčům. Když trénink končí a oni mají po práci, jejich kolegové naopak na stadion přicházejí, aby se postarali o masy fanoušků.

„My jsme především k ruce týmovým lékařům. Pokud týmový lékař rozhodne, že hráč musí být transportován do nemocnice nebo jinak ošetřen, jsme tam od toho. Normy Mezinárodní federace ledního hokeje velice striktně přikazují, jakým způsobem se hráč musí z ledu dostat. Musí to být za pomoci páteřové desky, spine boardu, krčního límce, záleží, jestli leží na břiše, nebo na zádech, může u něj být jen zcela konkrétní počet lidí a podobně. Tyhle normy se musí striktně dodržovat,“ vysvětluje zdravotník.

Následně si hráče přebírá záchranná služba a transportuje ho do nemocnice. Zatím zdravotníci takovou situaci naštěstí řešit nemuseli.

MS v hokeji 2024

Mistrovství světa v hokeji se konalo od 10. do 26. května 2024 v Praze a Ostravě, Češi na něm vyhráli zlato. Do České republiky se hokejový šampionát vrátil po devíti letech. Aktuální zpravodajství naleznete ve speciálu k MS v hokeji na Seznam Zprávách.

Díky své práci mohou zdravotníci denně potkávat hvězdy světového hokeje.

„Dostanu se úplně nejblíž, můžu si s nimi plácnout. Češi jsou super. Slováci, kteří teď přijeli, jsou taky strašně sdílní, přátelští. Já mám třeba skvělou osobní zkušenost s rakouským týmem. Po 14 dnech, kdy jsme se vídali na denní bázi, už nás zdravili česky: ‚Ahoj, čau, dobré ráno.‘ Rakouský, švýcarský, finský lékař, ti všichni jsou také moc příjemní. Tyhle interakce úplně mění to, jak člověk ten šampionát vnímá,“ pochvaluje si zdravotník.

Další stovky zdravotníků Českého červeného kříže pečují o všechna drobná zranění, která si přivodí návštěvníci na stadionu nebo přilehlé fanzóny.

Za první týden šampionátu se potkali hlavně s následky nezvládnuté chůze nebo příliš nadšeného fandění, konkrétně zvrtnutými kotníky, odřeninami nebo drobnými poraněními hlavy.

Doporučované