Hlavní obsah

Dozvuky večírku. Policie obvinila čtyři hráče NHL ze sexuálního napadení

Foto: Profimedia.cz

McLeod, jeden z někdejších kanadských juniorů, kolem nichž se točí vyšetřování večírku.

Reklama

aktualizováno •

V kanadském hokeji propukl skandál jako hrom. Pět hráčů z kanadského světového juniorského týmu pro rok 2018 si muselo vzít volno ve svých dnešních klubech, nově teď čelí policejnímu obvinění ze sexuálního napadení.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Aktualizováno: doplnili jsme novou informaci o postupu policie

Kanadská policie obvinila čtyři hráče NHL v souvislosti s údajným skupinovým sexuálním napadením z roku 2018.

Čtveřici tvoří Mike McLeod a Cal Foote s New Jersey Devils, Carter Hart z Philadelphie Flyers a Dillon Dubé z Calgary Flames. Za stejný incident byl obviněn i pátý muž - už bývalý hráč NHL Alex Formenton.

Právníci všech pěti hráčů tvrdí, že hodlají odmítnout vinu, napsala BBC.

Celý incident se táhne už několik let a prorůstá do nejvyšších špiček severoamerického hokeje včetně organizace Hockey Canada i NHL. Už několikrát to přitom vypadalo, že se nad zběsilým večírkem juniorských hokejistů, který se před šesti lety změnil v drsný hromadný sexuální útok proti opilé ženě, zavře voda.

Z různých stran tu byla evidentní snaha věc ututlat. Nikdy se to ale nepodařilo.

Nasvědčuje tomu i nejistota a nejednotnost, s jakou k věci přistupují jednotliví hokejoví zaměstnavatelé zmíněných hráčů, kteří v roce 2018 působili v juniorské lize CHL. Flyers a HC Ambri-Piotta uvádějí jako důvod „uvolnění“ svých členů osobní důvody, Flames duševní zdraví, zatímco Devils žádný důvod neuvedli, jen oznámili, že oba jejich hráči jsou prostě na dovolené.

Bylo to hromadné znásilnění?

Co se tehdy stalo? Dvoudenní akce uspořádaná federací Hockey Canada na oslavu vítězství kanadského juniorského týmu na světovém šampionátu 2018 v Buffalu se poněkud zvrhla. Vše popisuje osmnáctistránkový záznam u soudního dvora ve městě London.

Původně osm hráčů, včetně inkriminované pětky, se po galavečeru seznámilo v baru s dnes 25letou ženou E. M. Hráči ji údajně přiopili a ona pak s jedním z nich odešla na hotel, kde měli sex.

Tím to ale neskončilo. Dotyčný přizval na pokoj své kamarády a ti si užili s děvčetem bez jejího souhlasu grupen sex označovaný v porno branži jako gang bang, bukkake atd.

Když bylo po všem, začali hráči ženu podle její výpovědi nutit k tomu, aby se chovala, jako by se vším souhlasila, aby nic nehlásila policii a nespolupracovala při trestním vyšetřování.

Hockey Canada to chtěla ututlat

Žena si prý dodnes nese následky – mimo jiné trpí posttraumatickou stresovou poruchou, nočními můrami, depresemi a sebevražednými myšlenkami. Incident narušil její schopnost dokončit vzdělání, pracovat a navazovat intimní vztahy.

A teď, jakou roli v tom hraje Hockey Canada? Už asi tušíte. Postižená tuto organizaci obvinila, že o útocích věděla, ale nevyšetřila a jednotlivé hráče nepotrestala. Sama Hockey Canada to popřela, prý ihned kontaktovala policii a najala prověřenou firmu, aby provedla nezávislé interní vyšetřování. Ale…

Zároveň evidentně udělala vše, aby spor vyřešila dohodou o narovnání, v jejímž rámci ženě poskytla značné peníze. Kolik, nebylo zveřejněno, ale žalobkyně původně u soudu požadovala 3,55 milionu dolarů.

Další problém je, o jaké peníze šlo. Ozval se totiž Parlamentní výbor pro kanadské dědictví (CHPC) s tím, že národní federace patří mezi organizace, které vláda částečně financuje z veřejných prostředků. Jinými slovy, podle všeho šly na ututlání incidentu veřejné prostředky. A to je velký problém.

V nepříjemném světle i NHL

Už už to jednu chvíli vypadalo, že je kauza u konce, ale tímhle se znovu všechno rozdmýchalo. Vlastní vyšetřování byla nucena zahájit samotná NHL.

Až dosud hlavní dopad situace nesla Hockey Canada, které federální vláda a firemní sponzoři pozastavili finanční podporu. 11. října 2022 proto rezignoval prezident a generální ředitel Hockey Canada Scott Smith a ve stejný den i celé představenstvo. Mimo jiné se tím odstartoval i proces proměny organizace, aby její fungování bylo pro příště transparentní.

Reklama

Doporučované