Hlavní obsah

„Zlomená lví srdce.“ Smutek Angličanů po porážce s Francií

Foto: Repro foto/ Theguardian.com, Seznam Zprávy

Titulní strany nedělních britských deníků, jak je na webu sestavil The Guardian.

Reklama

Britské listy dávají průchod zklamání z čtvrtfinálové porážky fotbalistů proti Francii. Reprezentaci ale chválí za statečný a bojovný výkon.

Článek

Byla to čestná, těsná porážka a nervy drásající záležitost, zhodnotil britský deník The Times sobotní prohru anglické reprezentace s Francií 1:2 ve čtvrtfinále fotbalového šampionátu.

„Je nemožné setřást ten otravný pocit, že Anglie není nikdy dost dobrá, když na tom záleží. Skvělé týmy najdou cestu k vítězství. Anglické týmy, týmy Garetha Southgatea, najdou cestu k ušlechtilému selhání,“ napsal list v úvodním článku pod titulkem „Žal a odpuštění, pro Anglii je po všem. Už zase“.

Hráči i trenér Southgate si přesto vysloužili pochvalu za to, jak se ve druhém poločase za stavu 0:1 probojovali zpět do hry. „Prokázali odolnost a sebedůvěru. Ukázali sílu charakteru. Vyrovnali se mistrům světa,“ vyzdvihly nedělní Timesy.

Pro trenéra Southgatea mohl být turnaj vrcholem kariéry. Po porážce s Islandem na mistrovství Evropy v roce 2016 zdědil tým, který byl téměř na dně, o dva roky později překvapil postupem do semifinále na světovém šampionátu v Rusku a loni na Euru ve Wembley byl ve finále blízko kýženého vítězství proti Itálii (Anglie prohrála na penalty - pozn. red.).

Nyní byl tým na svém zenitu, všichni byli fit, stříleli a těžké váhy jako Brazílie a Portugalsko padaly nalevo i napravo, nastala chvíle pro šampiony. Jenže proti Anglii se spikly neproměněná penalta Harryho Kanea a odražený míč od ramena Harryho Maguirea, který skončil v bráně po hlavičce Francouze Oliviera Girouda.

„Jsme věčné družičky. Padesát šest let utrpení. Čekání tak dlouhé, že to ve skutečnosti nemusí být čekání, spíš permanentní masový klam,“ napsal deník The Times.

V podobném duchu zápas hodnotí i ostatní britské deníky.

Bulvární The Sun přinesl na první straně nedělního vydání fotografii nešťastného Kanea, jak si kouše do dresu, s titulkem „Harryho bolest“. Navzdory lítosti deník oceňuje statečný výkon reprezentace. Na webu pak cituje výzkum agentury GlobalData, podle kterého fanoušci při zapíjení žalu po čtvrtfinálové prohře s Francií utratili v anglických pubech kolem 350 milionů liber.

„Zlomená lví srdce,“ zní titulek konkurenčního listu Sunday Mirror. Další nedělník Mail on Sunday vyzdvihuje, že hráči bojovali jako lvi až do konce.

Při hodnocení hráčů dal Mail nejvyšší známku - 7,5 – mladému záložníkovi Jude Bellinghamovi, který po pomalejším začátku dělal starosti francouzské obraně svým pohybem a přihrávkami a měl na noze také vyrovnávající gól, jeho střelu z voleje však chytil francouzský brankář Hugo Lloris. Tomu britský deník ostatně přisoudil až 9 bodů.

Reklama

Doporučované