Hlavní obsah

Junior Metoděj Jílek drtí na kolečkách na parabolické dráze zbytek Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Czech Skate, Seznam Zprávy

Metoděj Jílek v cíli vítězného závodu na 10 000 metrů v bodování a eliminaci.

Reklama

Na evropskému šampionátu kolečkového rychlobruslení ve Francii jsou Češi velmi úspěšní. Metoděj Jílek je už dvojnásobným juniorským mistrem a další medaile mohou přijít.

Článek

Pro ledovou královnu Martinu Sáblíkovou slouží kolečkové rychlobruslení jako nejlepší letní příprava. Teď ale tento sport alespoň na chvíli vystoupil ze stínu známějších odvětví díky juniorským reprezentantům.

Metoděj Jílek už získal na ME druhou zlatou medaili. Po vítězství v eliminaci vyhrál na parabolické dráze i závod 10 000 metrů v bodování a eliminaci. A ještě to nemusí být všechno. Metoděje čeká ve francouzském městečku Valance d´Agen na břehu řeky Garonne ještě 1000 metrů, štafety a potom podobné závody na silničním (neklopeném) 400metrovém okruhu.

Český junior si užívá radost a slávu z dvojnásobného titulu, ale vybojovat jej nebylo vůbec snadné. Zejména ten druhý závod byl pořádným thrillerem. Na 200metrové parabolické dráze skoro 30 závodníků najednou jede 10 000 metrů. V pořádných skrumážích při pozičních bitvách dochází k tvrdým kontaktům a nezřídka i pádům.

Po úvodních několika okruzích každé druhé kolo získávají vždy první dva borci body (2+1 bod) a každé druhé kolo je poslední závodník vyřazen. Tedy jedno kolo body, další kolo eliminace a tak se to pořád střídá. Nestačí tudíž jen sbírat body a mezitím odpočívat. Může totiž přijít eliminace, a když je závodník vyřazen, jsou mu všechny nasbírané body k ničemu.

Tak se to stalo i dvěma Španělům, hlavním konkurentům Čecha Jílka.

Nejsilnější země jako Francie, Itálie, Španělsko, Portugalsko nebo Nizozemsko jezdí ve trojicích, které bojují na čele pelotonu v pozičních bitvách. S Metodějem tentokrát v obou závodech jeli také dva další čeští junioři – Jakub Kovařík (dojel 12.) a Marek Procházka (19.), ale jejich výkonnost není taková, aby mu mohli na čele pomáhat. Proto byl špičkový český junior odkázán hlavně na své umění.

Od začátku závodu si vedl velmi dobře. Často se držel na čele, aby se nemusel strkat, udával své tempo a ve velmi taktickém a přitom tvrdém závodu si to brzy začal rozdávat zejména s Italem Manuelem Ghiottem.

V polovině museli organizátoři kvůli pádu jednoho závodníka jízdu zastavit. Právě to ale moc Jílkovi nepomohlo. Musel znovu odstartovat až ze třetí řady a znovu se propracovat dopředu. Ital Ghiotto se sedmi body vedl, Metoděj byl o bod druhý, Francouz Poujol se čtyřmi body třetí. Jenže začal brzy úřadovat, propracoval se do čela a držel si malý bodový náskok.

Kolečkové rychlobruslení

Kolečkové rychlobruslení je v některých zemích velmi oblíbeným sportem, který je rychlý, dramatický a s častými pády.

Nejvíc populární je asi v Kolumbii, kde je třetím sportem hned po fotbalu a cyklistice. V Evropě se provozuje v závodní podobě nejvíce v Itálii, Francii, Španělsku, Belgii, Nizozemsku… kde je mnoho drah, které jsou většinou 200 metrů dlouhé, mírně klopené a některé k tomu ještě parabolické. Vzdáleně připomínají zmenšené cyklovelodromy. Dráhy jsou natírané speciálním nátěrem nebo jsou betonové či asfaltové.

Kromě toho se závody jezdí i na cca 400–500m uzavřených asfaltových silničních okruzích a městské maratony na 42 km.

Často je to sport, který je dobrou letní přípravou ledových rychlobruslařů. V zahraničí pak hodně špičkových kolečkových jezdců přechází časem na dlouhou ledovou dráhu. Teď to začínají zkoušet i někteří čeští jezdci.

V ČR se kolečkovému bruslení věnuje kolem 40 oddílů a přibližně 500 závodníků. Další tisíce lidí si u nás bruslí na in-linech pro potěchu. V zemi jsou čtyři speciální dráhy – v Benátkách nad Jizerou, ve Veselí na Moravě, v Opavě a v Ostravě.

Medaile zatím vozili čeští reprezentanti v kategoriích dorostenců a juniorů.

Kolečkové sporty byly kandidátským sportem pro letní olympijské hry v roce 2016, ale olympijský výbor nakonec zvolil sedmičkové ragby a golf. Jsou však pravidelným a velmi oblíbeným sportem na Světových hrách od jejich založení v roce 1981.

Na ME se závodí v první části na dráze – disciplíny 200 m stíhačka (proti sobě jedou dva závodníci), 500 m, 1 000 m, 10 000 m eliminace a 10 000 m bodování a eliminace a štafety. Na silničním okruhu jsou pak disciplíny 100 m, 1 × kolo, 15 000 m eliminace, 15 000 m bodování a městský maraton.

Tretry jsou z kompozitu, trochu podobné cyklistickým, mají lehké kovové nebo karbonové nože, v nichž jsou upevněna čtyři kolečka o průměru 110 mm.

Pak propukly nebezpečné nástupy. Nejprve ujeli dva Španělé, nakonec dva Portugalci, Francouz a Ghiotto. Byly to kritické okamžiky, kdy musel jít Metoděj až za hranu. Ukázal při tom obrovské zrychlení i taktický přehled a nakonec jasně vyhrál o tři body před Italem Ghiottem.

Všimli si ho v Běchovicích

Všechno to začalo před 12 lety, kdy si Jílkova rodina vyrazila zabruslit na dráhu v Běchovicích. Tam si malého Metoděje všimla Dana Štěpánková, která Na Korunce vedla bruslařský kroužek. A hned mu nabídla, zda nechce chodit k nim do oddílu.

Sportovní geny má určitě po rodičích. Otec dělal atletiku, desetiboj a potom volejbal, matka výborně plavala. Dnes je Metodějovi 17 a studuje gymnázium. Na kolečkách ho trénuje už roky Pavel Zajpt z pražského oddílu RTS Praha. Teď se stal členem mezinárodního development týmu Areny Geisingen v Německu, kde jezdí pod zkušeným novozélandským trenérem Kalonem Dobbinem.

Postupně se chce Metoděj přesouvat na led, kde už loni začal na dlouhé dráze. Je součástí skupiny trenérů Jarmila Hrůzy a Jindřicha Paříka a chce se dobře připravit na zimní MSJ v japonském Hačinohe, kde by chtěl jet 5000 m a závod s hromadným startem. Chce jít prostě ve stopách známých olympioniků Barta Swingse nebo Livio Wengera, kteří také začínali na kolečkách a skončili na ledu.

+3

„Je skromný, nedává moc věci najevo a tvrdě pracuje. Na nic se nevymlouvá a připravuje se zodpovědně. Při závodě je chladnokrevný, takticky vyspělý a má to v nohách. Ale včera šel za hranu svých možností, když musel dojíždět nástupy,“ sdělil přímo z Francie Seznam Zprávám otec Ondřej Jílek.

Ve Francii teď všechny pobavila historka, v níž má Metoděj jednu z hlavních rolí. Na ME ve Valance komentuje závody bývalá francouzská hvězda kolečkového bruslení, mnohonásobný mistr světa a Evropy Yann Guyader. V roce 2014 byl krátce v Běchovicích, kde udělal malým českým bruslařům speciální trénink bruslařských dovedností. Na závěr akce se podepsal i tehdy začínajícímu bruslaři Metodějovi.

S fotkou z podpisu nyní přišli za překvapeným Guyaderem z české výpravy společně s poděkováním za to, jak francouzský mistr přispěl ke kariéře Čecha, který dnes poráží i talentované francouzské bruslaře.

Guyader se přitom naučil správnou výslovnost jména našeho juniora. V prvním závodě to byl ještě „Metodej Džílek“, nyní už „Jílek“.

Francouzi začali brát českého závodníka vážně.

Reklama

Doporučované