Hlavní obsah

Mazepin vyhozený z F1 založil nadaci pro sportovce zasažené politickými důvody

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Ruský pilot F1 Nikita Mazepin.

Reklama

Tohle není vůbec hezký příběh. Napsala ho ruská invaze na Ukrajinu a dotkl se i ruského jezdce F1 Mazepina. Ten byl vyhozen z týmu Haas a teď zakládá nadaci na podporu sportovců, kteří nemohou soutěžit „z politických důvodů“.

Článek

Článek si také poslechněte v audioverzi.

„Oznamuji vytvoření nadace, která se bude věnovat pomoci sportovcům, kteří z politických důvodů mimo jejich kontrolu ztratili schopnost soutěžit na nejvyšší úrovni,“ řekl Mazepin. „Bude to financovat společnost Uralkali z peněz, které byly v této sezoně určeny na sponzoring formule 1.“

Nikita Mazepin od loňska jezdil za stáj Haas F1 a zatím se mu nijak zvlášť nedařilo. Nejlépe dojel 14. Spíš bylo zajímavé, jaká pověst ho provázela. Je totiž synem Dmitrije Mazepina, bělorusko-ruského oligarchy, miliardáře a hlavního akcionáře a předsedy společnosti Uralchem. Nikita dostal místo v týmu Haas ani ne tak díky jezdeckému talentu, ale díky vlivu otce a sponzorskému financování ruské chemické společnosti Uralkali. Potud možná ve světovém sportu nic zas až tak neobvyklého. Komplikovanější je, že Nikitův otec má velmi blízko k Vladimiru Putinovi.

Dmitrij Mazepin byl mimochodem jedním z řady předních ruských podnikatelů pozvaných na schůzku s Putinem v Kremlu několik hodin po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

A tak v současné kampani proti všemu ruskému dostal Nikita z týmu Haas padáka. Nutno dodat, že mladý ruský jezdec neudělal prakticky nic, aby se od ruské invaze distancoval. Odmítl říci, zda ji schvaluje nebo neschvaluje, odmítl jakkoli komentovat Putina. Už dříve prohlásil, že jen nechce míchat sport s politikou.

Věřím, že neexistuje žádný právní důvod, který by týmu umožnil ukončit můj kontrakt. Nezasloužil jsem si to.
Nikita Mazepin, pilot F1

Na tiskové konferenci nyní uvedl něco ve smyslu, že ti, kdo se nenarodili v Rusku nebo na Ukrajině, vidí pouze jednu část konfliktu. Zatímco on a další, kteří tam žijí, prý vědí, že je všechno složitější.

23letý Mazepin se vyhnul také otázkám, zda by podepsal dokument, který Mezinárodní automobilová federace (FIA) vyžaduje od všech ruských a běloruských jezdců. Uvádí se v něm, že organizace odsuzuje ruskou invazi. Mazepin na to reagoval tím, že otázka je prý irelevantní, když neměl ani smlouvu.

Ruský mladík se tak soustředil hlavně na sebe a na údajnou újmu, jíž byl vystaven. Řekl, že své odvolání nepovažuje za spravedlivé, protože se zavázal závodit jako neutrální závodník, jak to povolil řídicí orgán F1. „Věřím, že neexistuje žádný právní důvod, který by týmu umožnil ukončit můj kontrakt. Nezasloužil jsem si to,“ zdůraznil. „Formule 1 pro mě není uzavřená kapitola. Budu připraven závodit v případě, že bude příležitost k návratu. Přeji vše nejlepší jezdcům, kteří mě nahradí. Nemají nic společného se stávající situací,“ dodal ruský pilot.

Mezitím společnost Uralkali sdělila, že se v případě potřeby uchýlí k právním krokům, aby získala sponzorské peníze, které byly společnosti Haas vyplaceny na sezonu 2022.

Mezi jezdci, o nichž se uvažuje jako o Mazepinově náhradě, jsou Pietro Fittipaldi, který zastupoval Romaina Grosjeana ve dvou závodech na konci roku 2020, indický pilot formule 2 Jehan Daruvala a Oscar Piastri, úřadující šampion F2.

O Mazepinovi se hodně psalo už dříve. A zase to nebylo moc hezké. V prosinci 2020 zveřejnil na Instagramu příběh, v němž nevhodně osahával prsa jedné ženy. Haas F1 Team ho pokáral a také sám pilot zveřejnil omluvu, ve které uvedl, že se jako jezdec formule 1 musí držet vyššího standardu, a uznává, že zklamal sebe a mnoho lidí. Omluvu ale později smazal, aby v březnu zopakoval, že pochopil, že jeho čin byl nevhodný. Žena na videu nejprve Mazepina hájila a označila jeho jednání za vtip. Později však napsala na vlastních sociálních sítích: „Nikdy jim nedovolte, aby se vás znovu dotkli nebo se k vám chovali neuctivě.“ Celá kontroverze tehdy vedla k tomu, že se na Twitteru stal trendem hashtag #WeSayNoToMazepin, který vyzýval k jeho odstranění z týmu Haas F1.

Reklama

Doporučované