Hlavní obsah

Do Pekingu míří nejpočetnější česká výprava. Jak si Češi vedli na minulých hrách?

Foto: Shutterstock.com

Peking hostí olympiádu již podruhé. Stane se tak prvním městem, kde se konaly letní i zimní olympijské hry.

Reklama

Za osm dní začínají 24. zimní olympijské hry a do Pekingu dnes odlétá hlavní část české výpravy. Seznam Zprávy zmapovaly, jak si Češi vedli na předchozích olympiádách.

Článek

Československé a posléze české výpravy se v minulosti zúčastnily všech zimních olympijských her. Na ty první v roce 1924 do francouzského města Chamonix přijelo 27 československých sportovců. Letos však do Pekingu zamíří zatím nejpočetnější česká výprava.

Nominaci do Pekingu získalo dohromady 113 českých sportovců a sportovkyň. Půjde tak o dosud nejpočetnější českou výpravu na zimních olympijských hrách. Vůbec poprvé se na hrách představí čeští curleři, hokejistky či skokanky na lyžích. Zastoupení bude Česko mít v každém z patnácti olympijských sportů.

Do Pekingu nakonec nepojede dvojnásobná olympijská medailistka Eva Samková, která si v loňském prosincovém závodě zlomila oba kotníky.

Vůbec nejmenší olympijskou výpravu mělo Československo v roce 1932 na hrách, které pořádalo americké město Lake Placid. Tehdy čítala pouze šest členů.

Československo si ze zimních olympiád přivezlo dohromady 25 medailí. Od rozdělení země pak Češi vyhráli celkem 31 olympijských kovů, přičemž nejúspěšnější byli před osmi lety v Soči.

Tehdy nasbírali osm medailí, z toho dvě zlaté, o které se postaraly snowboardistka Eva Samková a rychlobruslařka Martina Sáblíková. Ta si navíc odvezla ještě stříbro. Zbytek medailových zisků si v Soči připsali biatlonisté.

Pětkrát Československo odjelo bez zisku cenných kovů, jednou pak také Česko, a to z olympijských her v norském Lillehammeru v roce 1994.

Dříve hokej, dnes vedou běžkařské disciplíny

Podle počtu medailí dominovalo Československo na olympiádách především v hokejových turnajích. Dohromady získalo osm kovů, včetně jedné bronzové medaile z letních olympijských her v roce 1920, jejichž součástí byl i hokejový turnaj.

Československý hokejový tým na letních olympijských hrách v Antverpách v roce 1920.

Významně se do československé olympijské historie zapsal také skok na lyžích. Reprezentanti v tomto sportu se v průběhu minulého století postarali o celkem sedm medailí. Navíc vůbec první olympijský kov pro Československo získal právě skokan na lyžích: Rudolf Burkert skončil v roce 1928 ve Svatém Mořici na třetím místě.

Další skokan na lyžích – Jiří Raška – se pak o 40 let později přičinil o první olympijské zlato pro Československo. Z francouzského Grenoblu si přivezl navíc i stříbro.

Druhou a také poslední zlatou medaili pro Československo získal slovenský krasobruslař Ondrej Nepela. Poprvé se zúčastnil olympijských her v roce 1964 v Innsbrucku, když mu bylo teprve 13 let. Olympijské zlato si ale přivezl až o osm let později z her v japonském Sapporu.

Naopak v olympijské historii samostatného Česka se skokanům na lyžích ani hokejistům tolik nedařilo, navzdory slavné výhře českých hokejistů na hrách v Naganu. Nejvíce olympijských medailí, celkem devět, si připsali čeští sportovci v běhu na lyžích. Postarali se o ně zejména Kateřina Neumannová a Lukáš Bauer.

Úspěchy v rychlobruslení jsou pak zásluhou především Martiny Sáblíkové, která vyhrála celkem šest ze sedmi olympijských kovů, jež v tomto sportu Česko získalo. Stejný počet medailí mají dohromady také biatlonisté, na olympijské zlato však zatím nedosáhli.

Nejvíce medailí má Sáblíková a Neumannová

V celkovém počtu medailí jsou nejúspěšnějšími českými olympioničkami Martina Sáblíková a Kateřina Neumannová. Obě vyhrály šest kovů v individuálních disciplínách.

Sáblíková má přitom tři zlaté medaile a letos jede na své páté zimní hry. Poprvé se na olympiádě představila před 18 lety v Turíně, na stupních vítězů stanula ale až o čtyři roky později v kanadském Vancouveru – a to hned třikrát.

Speciál k zimní olympiádě v Pekingu

Pro běžkařku Neumannovou byl naopak Turín, kde získala zlato a stříbro, její poslední a také nejúspěšnější olympiádou. Od roku 1992, kdy ve francouzském Albertvillu reprezentovala ještě tehdejší Československo, se Neumannová účastnila her celkem šestkrát. Nešlo přitom pouze o zimní olympijské hry: V roce 1996 startovala v závodu horských kol na letní olympiádě v Atlantě, kde skončila na 18. místě.

Dvě unikátní zlaté medaile má na kontě Ester Ledecká, které se před čtyřmi lety v Pchjončchangu povedlo vyhrát v superobřím slalomu na lyžích a o pár dní později získala zlato i na snowboardu v paralelním obřím slalomu. V obou sportech se představí i na letošních hrách v Pekingu.

Jak uvádějí oficiální české olympijské stránky, je teprve třetím sportovcem vůbec a první ženou, které se na jednom ročníku zimní olympiády podařilo zvítězit ve dvou různých odvětvích.

Reklama

Doporučované