Hlavní obsah

Česko přišlo o medailovou šanci na OH, Samková do Pekingu nepojede

Foto: Profimedia.cz

Typické vítězné gesto Evy Samkové.

Reklama

Jedna z největších českých medailových nadějí pro Peking, snowboardcrossařka Eva Samková, klíčový závod kvůli zranění přes veškerou snahu nepojede. V Číně mohla bojovat už o třetí olympijskou medaili.

Článek

Za všechno může zdánlivě nevinný prosincový pád při závodech smíšených týmů v rakouském Montafonu. Při vykopnutí prkna do cílové čáry si tam nešťastně zlomila oba kotníky. Do poslední chvíle se Eva i celý tým snažily udržet naději, ale lékařské konzilium nyní uznalo, že by její start v Číně byl velkým rizikem. Eva Samková se proto soustředí na pořádné uzdravení a teprve poté bude pokračovat v dosud bohaté kariéře.

A je třeba říct, že kariéra 28leté dívky, která proslula namalovaným knírkem, dosud stála za to. Evka už vyhrála prakticky všechno, co se dalo. Olympijská vítězka z Turína 2014 a bronzová z Pchjongčchangu 2018, mistryně světa ze Solitude Mt. 2019 a k tomu třikrát ovládla Světový pohár. Také je trojnásobná juniorská mistryně světa. Do sbírky velkých trofejí jí chybí jen prvenství na amerických X Games, kde zatím byla „jen“ druhá.

Foto: yakub88, Shutterstock.com

Snowboardcrossařka Eva Samková, olympijská vítězka ze Soči 2014 na snímku z téhož roku.

Snad jen její velká soupeřka Američanka Lindsey Jacobellisová byla v historii ženského snowboardcrossu úspěšnější co do celkového počtu získaných trofejí. Na rozdíl od Samkové jí však stále chybí olympijské zlato.

Ne každý ví, že česká hvězda z Vrchlabí začínala už ve dvou letech s lyžemi. Až v sedmi přešla na snowboard, ale původně závodila v disciplíně freestyle. Teprve po vážném úrazu, kdy si zlomila nohu i ruku, přešla na snowboardcross. V něm závodí od roku 2008 a prakticky hned od začátku ukázala velký talent. Stačily jí dva roky a poprvé vyhrála v novozélandské Cardroně juniorské mistrovství světa. V 16 letech porazila soupeřky, které byly o tři roky starší. Právě tam vypuklo její tažení za velkými trofejemi.

„Skvělá holka a hrozně talentovaná závodnice. Sympatický, společenský člověk pro každou srandu. Spíš si myslím, že jí to šlo přirozeně, že to neměla vydřené,“ říká bývalý snowboardcrossař Martin Huleja, který se kolem Evy pohyboval na začátku její kariéry.

Nejdůležitější pro moji výchovu bylo, jak to se mnou ani jeden z rodičů nehrotil. Vždycky stáli tak nějak v pozadí a nenápadně hlídali, abych dělala věci pořádně.
Eva Samková

Kariéra Evy Samkové ale nikdy nebyla úplně hladká. Známé jsou její problémy s vypadávajícími rameny. V prosinci 2011 utrpěla další vážné zranění, když jí přetržený vaz v koleni vyřadil na celou sezonu. Vrátila se však v něčem ještě silnější. Pracovala na zpevnění vrchní části těla i na psychice.

Rodinný osud možná trochu připomene americkou sjezdařskou superstar Mikaelu Shiffrinovou. Krátce před olympiádou v Koreji zemřel Evě Samkové po dlouhé těžké nemoci otec. O dva roky poté i matka. Přitom právě rodina byla pro ní pevnou oázou.

„Nejdůležitější pro moji výchovu bylo, jak to se mnou ani jeden z rodičů nehrotil. Vždycky stáli tak nějak v pozadí a nenápadně hlídali, abych dělala věci pořádně, neflákala se a nevymýšlela si, že se mi nechce. Do sportu mi nemluvili, ale vždycky jen fandili,“ řekla Evka před časem webu bezfrazi.cz.

36letá soupeřka Lindsey Jacobellisová může být nyní pro Evu Samkovou dobrým příkladem, aby kariéru nezabalila a pokračovala dál. Pokud by to vydržela tak dlouho jako Američanka, mohla by mít před sebou ještě nejméně osm let skvělé jízdy za triumfy.

Speciál k zimní olympiádě v Pekingu

Reklama

Doporučované