Hlavní obsah

Někdejší zázračné dítě vyhrálo nejtěžší obří slalom světa. A teď Peking

Foto: Profimedia.cz

Obrovská radost. Marco Odermatt v sobotu zvítězil v nejtěžším obřím slalomu světa ve švýcarském Adelbodenu.

Reklama

Přinejmenším od roku 2017 se k tomu schylovalo. Marco Odermatt, to zázračné lyžující dítě, dosáhne – když nepřijde žádné neštěstí – met nejvyšších. A stalo se. 25letý Švýcar je dnes nejzářivější hvězdou na sjezdařském nebi.

Článek

Marco Odermatt o uplynulém víkendu předvedl neskutečnou parádu, kterou vrátil Švýcarsku absolutní sjezdařskou pýchu. Jasně zvítězil v nejdelším a nejtěžším obřím slalomu světa v domácím Adelbodenu a upevnil si suverénní postavení v čele světového poháru. Je jednou z hlavních sjezdařských hvězd pro ZOH v Pekingu.

Když se podíváte na Odermattův profil, je zpracovaný formou abecedy – každé písmeno představuje symbol jeho kariéry a života. Hned pod písmeno „A“ zařadil Adelboden. To je švýcarský Kitzbühel. Když se tam sjezdař propadne do závěrečné strmé cílové propasti, čekají ho tisíce bouřících fanoušků. Ještě větší kotel, než bývá v Kitzbühelu.

Zatímco i letos mnohá místa závodů zejí prázdnotou, Adelboden praskal ve švech. „O tomhle jsem vždycky snil, pro tohle jsem se narodil a lyžoval,“ říkal dojatý Odermatt do mikrofonu po letošním vítězství. Už teď patří v zemi k nesmrtelným.

Jako dítě jsem ani nesnil o tom, že budu olympijský vítěz. Mým cílem bylo vyhrát závody v Adelbodenu nebo Kitzbühelu.
Marco Odermatt

Švýcar každým coulem

Zatímco „A“ znamená pro Marka Adelboden, „H“ je samozřejmě Helvetia. A také rodný lyžařský klub SC Hergiswil. Jak vidno, Odermatt je do mrtě Švýcar. A neprovázejí ho žádné skandály: tenhle chlapec rád dělá správné věci.

Narodil se a žije uprostřed alpské země na břehu Lucernského jezera ve vesnici Buochs. Předkové rodu „a de Matt“ se tam usadili už před 600 lety. Mladík mluví švýcarským dialektem a vyznává švýcarské hodnoty – uctívá svou rodinu, na helmě nosí znak rodného kantonu Nidwalden. A závodí na švýcarských lyžích Stöckli, na nichž už mnoho dalších výborných sjezdařů nejezdí.

Když uzavřel loni velkou sponzorskou smlouvu s Red Bullem, který vybudoval rakouský miliardář Dietrich Mateschitz, švýcarští novináři podrobili Odermatta zkoušce vlastenectví: „Máte jako hlavního sponzora rakouskou společnost, váš skupinový trenér Helmut Krug pochází z Tyrolska, servisman Chris Lödler je z rakouského Lechu, fitness trenér Kurt Kothbauer z Horního Rakousko a manažer Michael Schiendorfer má rakouské kořeny. Měli bychom se obávat, že se rozhodnete reprezentovat Rakousko?“ ptali se.

„Mám Rakousko velmi rád a mám obrovský respekt k profesionální práci Rakouského lyžařského svazu. Změna mé příslušnosti ale nepřichází v úvahu. Už kvůli mému dialektu,“ odpověděl napůl vážně a napůl v legraci Marco.

Krok za krokem vzhůru

Od začátku kariéry stoupá krok za krokem nezadržitelně vzhůru. V 15 a v 16 letech vyhrál švýcarské mistrovství mládeže. Pak vítězil v juniorech a v roce 2016 v Sochi poprvé na juniorském mistrovství světa. O rok později stál už několikrát na startu světového poháru. Nejlepší umístění? Sedmnáctý v obřím slalomu v Söldenu. Ve stejné sezoně 2017/18, kdy se stal pětinásobným mistrem světa juniorů, obsadil i jedenácté místo v SG v Äre. Další rok už stál dvakrát na pódiu v Soldeau a v Kranjské Goře. A pak poprvé vyhrál světový pohár – SG v Beaver Creeku.

V loňské sezoně stál na pódiu devětkrát, z toho měl tři vítězství a celkově druhé místo ve světovém poháru za Alexisem Pinturaultem. A letos začátkem ledna už má pět prvních míst, osm pódií a světový pohár suverénně vede.

Prožil si i první zranění a první operaci kolene na konci roku 2019. Raketově se ale vrátil do závodů a na konci února 2020 už byl druhý v obřím slalomu v Japonsku.

Peking? Žádný stres

Úžasné soustředění na lyžařskou kariéru. Pak milovaná rodina – matka, otec, sestra Alina a strýček Paul, prezident jeho fanklubu. Pár přátel. V létě surfing na Lucernském jezeře a odpočinek na loukách kolem statku. Takový je dosud život Marka Odermatta.

A olympijské hry v Pekingu? Když se ho na ně loni v létě ptali, zůstal v klidu. „Jako dítě jsem ani nesnil o tom, že budu olympijský vítěz. Mým cílem bylo vyhrát závody v Adelbodenu nebo Kitzbühelu. Jak se olympijské hry blíží, uvidíme, do jaké míry mě atmosféra ovládne. Nedávno jsem se snažil myslet na olympijské závody stejným způsobem jako na normální závody a nenechat se tím vším příliš zaskočit.“

Reklama

Doporučované