Hlavní obsah

Kokosy na sněhu, ale jinak. V Pekingu pojede první sjezdař z Haiti

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Haitský sjezdař Richardson Viano při cestě na olympiádu.

Reklama

Tropický Karibik už má své jamajské bobisty. Teď bude mít poprvé v historii na olympiádě i sjezdaře. Devatenáctiletý Richardson „Richi“ Viano se 13. února postaví na start obřího slalomu v Pekingu.

Článek

Není teď důležité, jak mladík v Číně dopadne. Každopádně poslední nebude určitě, protože lyžovat umí výborně.

Richi Viano ukáže miliónům podobných kluků a holek, že šance zvrátit nepovedený život vždycky existuje. Významné je to pak hlavně pro Haiti, které se po sérii zemětřesení a tsunami ne a ne zvednout k lepšímu životu.

Richi Viano se narodil v Port au Prince, ale ještě jako mimino osiřel. Na rozdíl od tisíců dalších podobných dětí byl adoptován italsko-francouzským párem kousek od Brianconu. Jeho pěstouni, sami nadšení lyžaři, ho brzy postavili na lyže. A tak začal chlapec pod dohledem otce-instruktora sjezdovat.

Krásné osudy píšou krásní lidé. Richi poznal kromě svých nových rodičů ještě jednoho dobrodince. Je jím Jean-Pierra Roy, Haiťan, který žije ve Francii a Haiti reprezentoval několikrát na mistrovství světa v lyžování, naposledy v roce 2011 ve věku 47 let. Skončil tehdy 78. Ale nikdy nebyl na olympiádě.

Je pro mě snem být zde a poprvé reprezentovat Haiti na zimních olympijských hrách. Doufám, že to ukáže, že naše země není jen symbolem zemětřesení a jiných katastrof.
Richi Viano

Muž z karibského ostrova opojený sjezdařským sportem dokázal v následujícím roce uspořádat ve francouzském středisku Morzine první lyžařské mistrovství Haiti. A tam objevil haitského mladíka. Ten mezitím usilovně trénoval v klubu Sc Puy st Vincent a snažil se dokonce proniknout do francouzského týmu.

Pak ale do všeho znovu vstoupil „strýček“ Roy, přezdívaný Rasta Piquet. Před třemi lety Richimu zavolal, představil se mu jménem Haitské lyžařské federace, kterou sám založil, a zeptal se ho, zda by nechtěl reprezentovat Haiti.

Program alpského lyžování na ZOH v Pekingu 2022

DatumČasKdoDisciplína
7. 2. (odloženo z 6.2., vítr)4:00 - 6:20mužiSjezd
7. 2.3:15 - 8:40ženyObří slalom - jízda 1 a 2
8. 2.4:00 - 6:15mužiSuperobří slalom
9. 2.3:15 - 9:00ženySlalom - jízda 1 a 2
10. 2.3:30 - 5:45mužiSuperkombinace (sjezd a slalom)
11. 2.4:00 - 6:00ženySuperobří slalom
13. 2.3:15 - 8:50mužiObří slalom - jízda 1 a 2
13. 2.3:15 - 9:00mužiSlalom - jízda 1 a 2
15. 2.4:00 - 6:00ženySjezd
17. 2.3:30 - 8:20ženySuperkombinace (sjezd a slalom)
19. 2.4:00 - 6:00muži i ženySoutěž družstev

Kompletní program ZOH v Pekingu naleznete ZDE.

Mladík to považoval nejdřív za nejapný vtip a hledal na internetu, s kým má tu čest. Pak konečně pochopil, že zprvu nepravděpodobný haitský sjezdařský bafuňář to myslí vážně a zavolal mu nazpět. Brzy se sešli oba i s Richiho rodiči a mladík nakonec začal závodit v dresu Haiti. Na loňském mistrovství světa v Cortině d´Ampezzo obsadil v obřím slalomu velmi slušné 35. místo ze 44 závodníků, kteří dojeli druhé kolo.

„Je pro mě snem být zde a poprvé reprezentovat Haiti na zimních olympijských hrách. Doufám, že to ukáže, že naše země není jen symbolem zemětřesení a jiných katastrof,“ řekl Viano tiskové agentuře Press Assocition.

Haitský sjezdař se ale nezačal jen chystat na Peking. „Díky reprezentaci Haiti jsem se mohl přiblížit zemi svého původu. Znovu jsem se dostal do kontaktu s dětským domovem, odkud jsem přišel, a jsem hrdý, že jim mohu ukázat své úspěchy. Opravdu se tam chci vrátit, abych viděl své kořeny a hlavně předával sny mladým lidem prostřednictvím sportu a jeho hodnot. Nemáme žádné hory, ale navzdory katastrofám, které nás sužují, jsme hrdí lidé. Teď už chápu, co znamená reprezentovat zemi,“ řekl nedávno Richi.

Haiti není jedinou zemí, která v Pekingu debutuje na zimních olympijských hrách.

Saúdská Arábie vyšle lyžaře Fejíka Abdího. Dalšími exotickými tvářemi budou sportovci z Východního Timoru, Eritrey, Ghany, Madagaskaru a Amerických Panenských ostrovů. Přidá se k nim i bývalý DJ Benjamin Alexander, lyžař, který se stane prvním sportovcem na zimní olympiádě z Jamajky mimo bobovou dráhu.

Speciál k zimní olympiádě v Pekingu

Jejich hlavní vzor je jasný. Slavný jamajský čtyřbob z Calgary 1988, který inspiroval i natočení nakonec ještě slavnějšího filmu Kokosy na sněhu.

Reklama

Doporučované