Hlavní obsah

Sport ožívá: Kdo bude testovat, smí hrát ligu, profesionálové zpět do hal

Foto: Profimedia.cz

Fotbal se vrací, vláda uvolnila opatření směrem k profesionálnímu sportu.

Reklama

aktualizováno •

Olympionici se opět smí začít plnohodnotně připravovat na hry v Tokiu, fanoušci fotbalu a hokeje se mohou těšit na restart nejvyšších soutěží těchto sportů. Vyplývá to z oznámených úprav vládních opatření platných kvůli covidu-19.

Článek

Český sport se dočkal. Byť bez diváků v hledištích, budou se moci znovu rozjet nejsledovanější domácí ligové soutěže. Každopádně fotbalová Fortuna liga a hokejová Tipsport extraliga. A možná přibudou i další.

„Nejde o uvolnění platných opatření. Tímto krokem jen umožňujeme profesionálním sportovcům vykonávat jejich zaměstnání,“ zdůraznil ministr zdravotnictví Jan Blatný.

K fotbalistům a hokejistům se hypoteticky mohou připojit i ligové soutěže v dalších sportech. Pokud tedy splní příslušné podmínky. „Ty se ještě budou specifikovat. Ale v zásadě budou odpovídat těm, které byly už dříve zavedeny ve fotbale,“ říká Jakub Večerka, mluvčí Národní sportovní agentury.

To znamená v první řadě pravidelné testy na covid-19, kluby nejvyšší fotbalové soutěže si zvykly na testování každý týden. Vedle toho plnily četná hygienická opatření spojená s tréninky, cestováním i ubytováním.

„Ano, fotbalová liga má ta opatření naznačena velmi bezpečně,“ podotkl Milan Hnilička, předseda Národní sportovní agentury.

Kdo bude chtít hrát ligovou soutěž, bude muset požádat o výjimku z dosud platných vládních opatření. A splnit naznačené podmínky. „Ty podmínky budou velmi přísné, bude je specifikovat hlavní hygienička Jarmila Rážová. Ale ten, kdo je splní, bude moci hrát ligovou soutěž,“ říká Milan Hnilička.

Právě on oznámil jako první nové výjimky pro sportovce na svém twitterovém účtu. „Sportovcům bude umožněno chodit do zaměstnání, to znamená trénovat i ve vnitřních sportovištích,“ uvedl Hnilička.

V praxi to znamená, že se hokejisté mohou vrátit na zimní stadiony a všichni další profesionální sportovci do hal a tělocvičen. Třeba včetně sportovních gymnastek, které dosud musely trénovat takto venku.

Milan Hnilička se vyjádřil optimisticky i k otázce konání mistrovství Evropy judistů. To by mělo začít 19. listopadu v pražské O2 Areně. „Ano, na tuto akci by se také měla vztahovat potřebná výjimka. Organizátoři jsou schopni zajistit takzvanou bublinu,“ říká Milan Hnilička.

„Bublinou“ je nazýván soubor opatření, která vedou k tomu, aby sportovec vůbec nepřišel do kontaktu s vnějším světem, s neotestovanými lidmi. Přesouvá se výhradně z hotelu na sportoviště, bublinu nesmí opustit.

„Pro české judisty je také důležité, že se nyní budou moci připravovat v domácích podmínkách, až dosud museli využívat haly v zahraničí,“ doplnil Hnilička.

Bližší specifikace podmínek potřebných pro udělení výjimek platných pro profesionální sportovce by měla být oznámena v úterý dopoledne.

Čeká na ni i Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace. „Předpokládám, že na základě těch podmínek se jednotlivé sporty budou moci přihlásit ministrovi zdravotnictví se žádostí o opětovné rozehrání ligových soutěží. V naší první lize byly ty podmínky nastaveny už od začátku sezony velmi přísně. I pokud by se snad ještě více zpřísňovaly, věřím, že bychom je určitě zvládli naplnit. A že se všechno stihne vyřídit tak, aby se už o nejbližším víkendu mohlo hrát další ligové kolo.“

Jestli se restartuje i druhá nejvyšší fotbalová soutěž, záleží podle Svobody právě na tom, jak budou vypadat konkrétní podmínky ministerstva. „A na tom, jak budou druholigové kluby případně ochotny tyto podmínky plnit. Asi půjde zejména o četnost testů. Jednou měsíčně, jak jsme to dosud ve druhé lize měli nastaveno, to asi stačit nebude,“ dodal.

Reklama

Doporučované