Hlavní obsah

Proč vyhrály americké fotbalistky zápas o vlastní platy?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Americká fotbalistka Alex Morganová, která stála v čele žaloby.

Reklama

Toto je příběh o genderové rovnosti, jakých je dnes přehršel a některé mohou působit zdánlivě přitažené za vlasy. Fotbalistky USA ale ukázaly, jak vyhrát i tam, kde věci nemusí být úplně jasné. Pojďme si vysvětlit, proč.

Článek

Spor mezi světově úspěšnými fotbalistkami USA a národním svazem US Soccer o finance se vlekl léta. Vlastně to ani nebyly všechny fotbalistky, ale jen jejich tvrdé jádro – několik současných a minulých hvězd. Před dvěma roky dokonce federální soud jejich nároky, aby měly stejně peněz jako mužští kolegové, zamítl. Teď ale došlo k překvapivě rychlému řešení ve prospěch žen. Hráčky kopané si vydobyly klíčovou dohodu, která rozhoduje o rovném odměňování mužů a žen. Národní svaz se zavázal zakotvit v kolektivní smlouvě stejné odměny pro muže a ženy ve všech soutěžích včetně Mistrovství světa. Jako vyrovnání dostanou pak ženské fotbalistky navíc 24 milionů dolarů (518 milionů korun).

Hráčky původně žádaly odškodnění dokonce 66 milionů dolarů, ale i přibližně třetinová částka je pro ně vítězstvím. Ženy byly nespokojené, že mají nejen méně peněz než muži, ale i horší podmínky na přípravu, při cestování i zápasech. A jejich hlavní argument? Proč máme mít méně, když už roky dosahujeme výrazně lepších výsledků?

Jak hned uvidíte, nejsou to výsledky ledajaké a ukazují, proč mnozí zainteresování i obyčejní fanoušci fotbalu s americkými hráčkami souzní. USA totiž za poslední léta vyhrály už čtyřikrát mistrovství světa žen a pětkrát získaly i olympijské zlato. Na posledních hrách v Tokiu byly fotbalistky USA bronzové.

Naopak muži získali zatím jediné dvě olympijské medaile – stříbro a bronz – v roce 1904 v St. Louis. Jenže tenkrát byla opravdu jiná doba. Do daleké Ameriky připlulo minimum skvělých sportovců. Fotbal nebyl výjimkou, nakonec proti sobě hrály jen tři pozvané týmy ze Severní Ameriky. V novodobé historii pak obsadili američtí fotbalisté jednou 4. místo v roce 2000 v Sydney, kdy prohráli s Chile 0:2. Jinak nic. A na Mistrovství světa ve fotbale vyhráli jedinou medaili – bronzovou společně s Jugoslávci. Taky už dávno, v roce 1930 v Uruguayi.

Můžete argumentovat tím, že ženský a mužský fotbal celosvětově nelze srovnávat, tudíž ani úspěšnost obou týmů. US Soccer to také udělal. Ale tím si znovu naběhl, protože jen ukázal genderovou nevyváženost, která napříč celým sportovním odvětvím vládne. V Americe i globálně.

Ano musejí ještě přidat fotbalisté

Dlouhotrvající soudní spor byl tedy nyní urovnán, ale ještě není vše vyřešeno a mohly by teoreticky nastat nepředvídatelné události. Ano, hráčky určitě dostanou zpět 22 milionů dolarů, zatímco další 2 miliony budou věnovány pozápasovým aktivitám a charitativním účelům. Ale dohoda o rovnosti vstoupí v platnost až poté, co bude ratifikována. A to nebude možné bez souhlasu amerických fotbalistů. I oni budou muset souhlasit se stejnou mzdou pro ženské a mužské národní týmy ve všech přátelských utkáních a turnajích, včetně mistrovství světa. Odborníci se ale domnívají, že to je opravdu jen teoretická překážka. Umí si někdo představit, že by za nové situace fotbalisté řekli fotbalistkám: „Ne, vy budete mít méně?“

Věc přitom není černobílá. Hráčky tvrdily, že během tréninkových kempů nedostávaly bonusy, poplatky za vystoupení a dokonce i za stravování a stěžovaly si, že vydělávají jen 40 procent toho, co hráči na turnajích. „Čísla mluví sama za sebe, mužští hráči dostávají více peněz za to, že se jen objeví na hřišti, než my dostáváme zaplaceno za vítězství na velkých šampionátech,“ řekla hráčka Hope Solová. Její slova svaz US Soccer okamžitě zpochybnil a zdůraznil, že americké fotbalistky byly i navzdory svým protestům jedním z nejpodporovanějších ženských národních týmů na světě.

Argumenty svazu nakonec podpořil při inkriminovaném soudu v roce 2020 i soudce R. Gary Klausner. Odmítl, že fotbalistky byly systematicky nedostatečně placeny, a uznal důkazy US Soccer, že ženský tým ve skutečnosti vydělával více „jak kumulativně, tak průměrně na zápas“ než mužský tým během let, na které se vztahovala žaloba.

Národní fotbalový svaz také dlouho argumentoval, že muži přinášejí do amerického fotbalu mnohem víc peněz než ženy, mají vyšší televizní sledovanost, a proto si zaslouží vyšší platy. To je sice nesporný fakt, v dnešní době, která je v Americe nakloněná rovným právům mužů, žen i menšin, to však nebyl úplně dobrý argument. Ženské fotbalistky využily svou popularitu a sledovanost na sociálních sítích, aby porazily federální svaz před ještě důležitější institucí, než je federální soud. A tím je soud veřejného mínění. To se z velké části postavilo na stranu fotbalistek. Právě to nepochybně ovlivnilo rychlost řešení bez ohledu na předchozí rozhodnutí federálního soudu.

A teď to nejdůležitější. U.S. Soccer neměl žádnou povinnost vyrovnat se s ženským týmem. Federální soudce v roce 2020 zamítl argumenty hráček, zbavil je téměř veškerého právního vlivu a odvolání bylo velmi nejisté. Proč tedy nakonec tak náhle národní svaz otočil?

Myslím, že tohle je okamžik, o kterém budeme později říkat, že změnil americký fotbal k lepšímu.
Megan Rapinoeová

Potřeboval urovnat spor za každou cenu a co nejdříve. Jaký byl hlavní motiv? Vlekoucí se konflikt vážně poškodil pověst svazu, vztahy se sponzory i s populárními hvězdami ženského fotbalu. Prostě začal škodit celému americkému fotbalu.

Jak napsal americký list The New York Times, dlouhý boj fotbalistek s US Soccer, který je nejen jejich zaměstnavatelem, ale také národním řídícím orgánem sportu, je postavil do popředí širšího boje za rovnoprávnost v ženském sportu. Získal podporu sportovkyň, celebrit, politiků a prezidentských kandidátů.

Reprezentační útočnice Megan Rapinoeová, která patřila mezi hlavní kritičky podhodnocení žen, označila dohodu za obrovskou výhru a v televizního pořadu Good Morning America řekla: „Myslím, že tohle je okamžik, o kterém budeme později říkat, že změnil americký fotbal k lepšímu.“

Jednou se budou její slova možná označovat za prorocká. Snaha fotbalistek USA totiž nezměnila jen situaci v americkém fotbalu. Ovlivnila i jiné sporty na severu amerického kontinentu. Ale nejen tam. Například i Norsko, Austrálie nebo Nizozemsko patří mezi země, jejichž fotbalové federace se zavázaly odstranit rozdíly v odměnách.

Reklama

Související témata:

Doporučované