Hlavní obsah

Sledovat esport na stadionu má svoji atmosféru. Stejně jako fotbal nebo hokej

Foto: Roman Kosolapov, Shutterstock.com

Jakkoliv se esport ve velké míře konzumuje online, být na stadionu, třeba když se hraje Counter-Strike, má svoji neopakovatelnou atmosféru.

Reklama

V polovině února jsme měli skvělou možnost zažít naživo špičkový Counter-Strike. Polské Katovice nejsou daleko a na esportové mapě Evropy patří k těm nejvyhledávanějším místům. Kdo do Polska vyrazil, většinou nelitoval.

Článek

Letošní sezona špičkových turnajů v Counter-Strike odstartovala už na konci ledna v polských Katovicích. Hned zkraje roku tak měli čeští fanoušci nejpopulárnější počítačové střílečky skvělou možnost zažít atmosféru vrcholné esportové akce na vlastní kůži. A samozřejmě na vlastní oči vidět, jak nové „céesko“ válí evropská špička.

Polské Katovice patří ve světě esportu mezi hodně vyhledávaná místa. Dá se říci, že Katovice před lety v pravý čas nastoupily na rychle sílící trend a co do počtu návštěvníků dnes jejich esportový turnaj bez přehánění patří k vůbec nejvýznamnějším akcím, jaké město pořádá. Samotný turnaj je ještě podpořen doprovodným programem v podobě jakéhosi „herního expa“, tedy veřejnosti určené výstavy všeho, co s hraním počítačových her souvisí. I když výstava už v těchto souvislostech není úplně nejvhodnějším výrazem, na tomto expu se nekouká, na něm se samozřejmě především hraje. Pro fanoušky gamingu z České republiky a Slovenska je tedy katovický Intel Extreme Master lákavou akcí s vynikající dostupností.

„Do Katovic jsme poprvé vyrazili už loni, takže jsme věděli, do čeho jdeme. Letos jsme sice byli tak trochu zklamaní, že jsme ani v rámci doprovodného programu neviděli nic nového, ale i tak jsme si Intel Extreme Masters dost užili,“ řekl Seznam Zprávám Ondrej Zachar. Bratislavský zubař nepatří přitom, stejně jako jeho kamarádi, k vyloženě aktivním a pravidelným hráčům Counter-Strike. Hrají ve volném čase, kterého se, jak Ondrej přiznává, v poslední době moc nedostává. „Ale asi jsme dobrým vzorkem diváků, myslím, že podobně jako my to měla většina lidí, kteří letos do Katovic přijeli. Jistě byste tam potkali pár profesionálů, ale většina diváků jsou hobíci, kteří si akci prostě užívají každý po svém.“

Na Counter-Strike jako na hokej

Esportové turnaje se často pořádají v moderních sportovních arénách a v případě, že se hraje právě Counter-Strike, se dá prostředí s trochou fantazie přirovnat k hokejovému zápasu. Utkávají se totiž vždy dva pětičlenné týmy, každý z nich má v hledišti své fanoušky, a kdo se chvíli nudí, jde prostě na párek. Samotnou hru sledují diváci na velkoplošné obrazovce, na kterou je z každého místa dobře vidět.

„Atmosféra byla letos skvělá, hlavně když hráli ENCE, v jehož týmu jsou skoro samí Poláci, to je pochopitelné. Bohužel vypadli už ve čtvrtfinále, i tak to pro ně byl po dlouhé době velký úspěch,“ popsal Ondrej Zachar.

Kam letos na kvalitní Counter-Strike

ESL Pro League Season 19

23. dubna – 12. května, St. Julian’s, Malta

Intel Extreme Masters Cologne 2024

7.–18. srpna, Lanxess Arena, Kolín nad Rýnem, Německo

ESL Pro League Season 20

3.–22. září, St. Julian’s, Malta

Do závěrečného play-off Intel Extreme Masters v Katovicích se po dvou týdnech probojovalo 24 týmů, které se o víkendu od 9. do 11. února ve Spodek Areně s kapacitou 11 tisíc diváků utkaly o prize money v hodnotě jednoho milionu amerických dolarů. Odehrávaly se nemilosrdné bitvy, na které se za tři dny přišlo podívat hodně přes sto tisíc fanoušků. Podle pořadatelů se prodalo 174 tisíc vstupenek! Násobně víc fanoušků esportu pak turnaj sledovalo online, což je v esportu samozřejmě běžné. Ale jak popsal Ondrej, účastník letošního Intel Extreme Masters v Katovicích, naživo má sledování Counter-Strike svoje kouzlo. „Vlastně bych to přirovnal k tomu, koukáte-li na fotbal doma v obýváku, anebo jdete na stadion. Tu atmosféru si prostě můžete náležitě vychutnat jenom s ostatními diváky.“

Češi nehráli, vydělával „Frozen“

Vítězství spojené s prémií v hodnotě 400 tisíc dolarů nakonec v katovické Spodek Areně vybojoval Team Spirit v sestavě složené z pěti hráčů ruské národnosti a jednoho Ukrajince. Rusové ve finále zdolali FaZe Clan, za který nastoupil i Slovák David Čerňanský alias Frozen. Kolik ze 180 tisíc dolarů putovalo na Davidovo konto, nevíme. Nikdo z Čechů v závěrečných fázích katovického turnaje nehrál.

Kdo nebyl v polovině února v Katovicích a chce si dát superkvalitní „céesko“ naživo, bude teď muset cestovat o něco dál. Výlet by to ale mohl být nadmíru příjemný. Na přelomu dubna a května se bude na Maltě, konkrétně v St. Julian’s, hrát ESL Pro League Season 19 (stejná akce se zde bude konat i v září, to by mohlo být na Maltě ještě příjemněji). A v srpnu se opět bude hrát víceméně za rohem, totiž v Kolíně nad Rýnem. Oba turnaje jsou dotovány částkou 750 000 dolarů a zábavy bude jistě v obou případech dost a dost.

Reklama

Doporučované