Hlavní obsah

Sportovní plavání v USA mění pravidla. Transgender plavkyně boří rekordy

Foto: Profimedia.cz

Transgender plavkyně Lia Thomasová na letošních závodech v Massachusetts.

Reklama

Transgender plavkyně musí před komisí odborníků prokázat, že nemají oproti konkurentkám výhodu. Čeká je i pravidelné měření míry testosteronu v krvi.

Článek

Americké sportovní plavání mění pravidla pro účast transgender sportovců v soutěžích. V případě ženských transgender plavkyň o jejich možnosti závodit na sportovní úrovni rozhodne tříčlenný tým zdravotních expertů.

Ti posoudí, zda nemá transgender plavkyně oproti svým konkurentkám výhodu, informuje britská BBC. Pravidelně také budou absolvovat kontroly na množství testosteronu v krvi. Podle pravidel si ho budou muset udržet minimálně 36 měsíců v kuse pod úrovní 5 nanomolů na litr.

Nové ustanovení bude platit pro plavce a plavkyně od 13 do 14 let a všechny ty, kdo budou útočit na dosažení rekordu.

Výkonný orgán sportovního plavání USA Swimming tak rozhodl v úterý, a to v době, kdy se čím dál častěji mluví o transgender plavkyni Lie Thomasové. Ta tři roky soutěžila na univerzitní úrovni mezi muži (naposledy v roce 2019), následně podstoupila roční léčbu na snížení hladiny testosteronu, aby mohla závodit mezi ženami.

Její časy jsou sice horší, než když byla mužem, stále však plave rychleji než její konkurentky na univerzitní úrovni. Tématu jsme se věnovali v článku níže.

„Prosazujeme a dále budeme prosazovat genderovou spravedlnost a inkluzi všech cisgender (lidé, jejichž genderová identita odpovídá pohlaví, jež jim bylo určeno při narození, pozn. red.) a transgender žen a jejich právo sportovat. Zároveň ale budeme podporovat soutěžní rovnost na všech úrovních závodění,“ uvedla organizace v prohlášení.

Nové stanovy podle Amerického sportovního plavání „spoléhají na vědecké a lékařské důkazní metody, aby tak poskytly rovné podmínky pro elitní cisgender ženy“. Eliminovat také mají výhody sportovců, kteří prošli mužskou pubertou a fyziologickým vývojem, píše The Washington Post.

Pro srovnání asociace předložila data, podle kterých ženská plavkyně s nejlepšími výsledky za rok 2021 by se v průměru v mužské kategorii umisťovala na 536. místě v závodech na krátkou trať (25 metrů) a na 326. na delší trati (50 metrů).

Reklama

Související témata:

Doporučované