Hlavní obsah

Australian Open zakázalo ruské a běloruské vlajky. Vadily Ukrajincům

Foto: ČTK, AP

Skupinka ruských fanoušků na Australian Open s ruskou vlajkou v pozadí.

Reklama

Pořadatelé Australian Open zakázali v hledištích ruské a běloruské vlajky. Reagovali na incident ze zápasu ruské a ukrajinské tenistky. Hráči z Ruska a Běloruska se smí turnaje účastnit jen pod „neutrální vlajkou“.

Článek

Na tenisovém Australian Open se hraje teprve první kolo a už na něm není nouze o politické skandály. Při zápase mezi Ukrajinkou Katerynou Baindlovou a Ruskou Kamillou Rachimovovou se totiž v hledišti objevila za hloučkem ruských fanoušků jejich státní vlajka.

Příznivci ukrajinské tenistky kvůli tomu přivolali policii a pořadatele, aby zamezili podle jejich názoru nevhodnému chování ruských fanoušků, popisuje agentura AP.

Jeden z dotčených Rusů pro australský deník The Age řekl, že se jeho skupina snažila jen podpořit svou hráčku. „Lidé to mohou vnímat tak, že jsme se chovali nevhodně, my jsme ale jen normálně fandili. Našimi činy jsme nechtěli nikoho zesměšnit nebo pobouřit,“ dodal ruský fanoušek pro The Age.

Ruské a běloruské vlajky byly do úterý, stejně jako všechny ostatní, na Australian Open v ochozech povoleny pod podmínkou, že nebudou sloužit k provokacím a šíření ruské propagandy.

Nicméně hned po prvním kole turnaje jejich používání pobouřilo ukrajinské představitele.

Politika a sport, sport a politika

Do situace se ihned vložil ukrajinský velvyslanec pro Austrálii a Nový Zéland Vasyl Mirošničenko. Na svém twitterovém účtu sdílel fotku ruské vlajky zavěšené na křoví při zápase Kateryny Baindlové.

Pod snímkem vyzval Australskou tenisovou federaci, aby incident okamžitě vyřešila. „Odsuzuji vystavování ruské vlajky během zápasu ukrajinské hráčky na Australian Open. Vyzývám Australskou tenisovou federaci, aby zasáhla a začala uplatňovat politiku neutrální vlajky,“ napsal ukrajinský velvyslanec.

Australská tenisová federace na jeho výzvy okamžitě reagovala a ruské a běloruské vlajky v ochozech zakázala. „Budeme spolupracovat s hráči a fanoušky, abychom vytvořili nejlepší tenisové prostředí,“ uvedla federace v prohlášení, jehož části zveřejnila BBC.

K události se vyjádřila také regionální vláda australského státu Victoria, ve kterém se tenisový grandslam koná. Podle ní učinila federace správný krok, když na turnaji symboly těchto dvou států zakázala.

„Rozhodnutí vyšle jasnou zprávu, že lidská práva jsou důležitá, ať už jde o sport, nebo politiku,“ řekla pro BBC tamní premiérka Jacinta Allanová.

Zápas mezi Baindlovou a Rachimovovou nebyl jediný, kde k podobnému incidentu došlo. Při zápase mezi ruským hráčem Daniilem Medveděvem a Marcosem Gironem ze Spojených států se ruská vlajka také objevila.

K zákazu se vyjádřila běloruská tenistka Aryna Sabalenková. Pátá nasazená hráčka turnaje chápe, že vlajky v ochozech mohou hru ukrajinským soupeřům znepříjemnit. „Myslela jsem si, že sport a politika se dohromady nepletou. Nicméně pokud se všichni takhle cítí líp, je to v pořádku,“ citovala její slova BBC.

„Co můžu dodat? Takhle se rozhodli. Dobře. Žádné vlajky? Dobře, tak žádné vlajky,“ dodala Sabalenková.

Zákaz ruských a běloruských vlajek přichází po rozhodnutí ukrajinské hráčky Marty Kosťukové, která už před začátkem turnaje avizovala, že svými soupeřkám z těchto zemí nebude podávat po zápase ruku. Podle ní se dostatečně nebo vůbec nevymezily proti ruské invazi.

Soutěžit pouze pod „neutrální vlajkou“

V roce 2022 byli tenisté a tenistky z Ruska a Běloruska kvůli ruské invazi na Ukrajinu vyloučeni z několika turnajů. Hráči a hráčky z těchto zemí se nemohli zúčastnit týmových turnajů jako Billie Jean King Cup nebo Davis Cup.

Rusko šilhá po Latinské Americe

Rusko je kvůli invazi na Ukrajinu téměř izolované od západních trhů. To ruské představitele donutilo hledat obchodní a politické partnery i v jiných částech světa. Mimo jiné tak pozornost míří i na země Latinské Ameriky.

Nejhlasitější reakce vyvolal zákaz účastnit se legendárního Wimbledonu. Organizátoři dostali pokutu a jak mužská (ATP), tak ženská tenisová asociace (WTA) turnaji odebraly body v žebříčku. Podle zástupců WTA musí být práva hráčů chráněna.

Zbylé tři grandslamové turnaje tenistům a tenistkám start umožnily. Podmínkou byla však účast pod „neutrální vlajkou“.

Po začátku invaze byla ruským a běloruským sportovcům zakázána účast na mnoha sportovních akcích. Například evropská fotbalová asociace UEFA zakázala fotbalovým klubům z těchto zemí hrát v prestižních evropských pohárech. Na soutěžích a turnajích, kterých se mohou zúčastnit, musejí také vystupovat pod neutrální vlajkou.

Reklama

Doporučované