Hlavní obsah

„Chci jen mír.“ Djokovićův otec vysvětloval pózování s fanoušky Putina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Srdjan Djoković, otec srbského tenisty Novaka Djokoviće.

Reklama

Srdjan Djoković tvrdí, že se na setkání podporovatelů ruského prezidenta objevil jenom proto, že chtěl se synovými fanoušky oslavit výhru. Hrůzy války prý zažil a přeje si jen mír. Na Djokovićův semifinálový zápas raději nepřišel.

Článek

Stránky světových médií ve čtvrtek zaplnily snímky otce srbského tenisty Novaka Djokoviće Srdjana, jak pózuje po boku podporovatelů ruského prezidenta Vladimira Putina a jím rozpoutané invaze na Ukrajinu.

Vše se odehrálo během turnaje Australian Open v Melbourne, kam přijel Srdjan fandit svému synovi. Otec tenisového šampiona se nyní snaží osvětlit, jak se dostal do situace, která vyvolala kontroverze.

„Jsem tu jenom, abych podpořil svého syna. Neměl jsem v úmyslu vyvolat takové titulky nebo rozruch,“ uvedl Djokovićův otec v pátečním prohlášení. Za své chování se ale neomluvil, upozorňuje server CNN.

„Byl jsem venku s Novakovými fanoušky, jako jsem to dělal po všech synových zápasech, abych oslavil jeho výhry a vyfotil se s nimi. Neměl jsem v úmyslu nechat se do toho zatáhnout. Moje rodina prožila hrůzy války a přejeme si jen mír,“ dodal.

Manažeři tenisty Novaka Djokoviće serveru CNN sdělili, že situaci nebudou komentovat.

Sešlost fanoušků Ruska před stadionem v Melbourne se konala ve středu večer, kdy se Djoković utkal s ruským tenistou Andrejem Rubljovem. Podporovatelé ruského prezidenta Putina mávali ruskými vlajkami, na tričkách měli písmena Z, která se stala symbolem podpory ruské invaze na Ukrajinu. S jedním z nich si fotku pořídil i otec srbského tenisty.

Video:

Záběry ze středečního setkání proruských fanoušků u stadionu v Melbourne. Je na nich vidět i otec srbského tenisty Novaka Djokoviće.Video: twitter/BenRothenberg

Více informací zde:

Djoković dále uvedl, že svou přítomností na stadionu, která by pravděpodobně upoutala pozornost, nechce rušit svého syna ani jeho soupeře. Oznámil proto, že se nezúčastní semifinálového zápasu, ve kterém se Novak Djoković utkal s americkým tenistou Tommym Paulem.

„Abych nenarušil dnešní semifinále svému synovi ani druhému hráči, rozhodl jsem se, že ho budu sledovat z domova. Přeji si, aby to byl skvělý zápas, a jako vždy budu fandit svému synovi,“ uvádí v prohlášení. Djoković semifinále vyhrál, a podesáté tak postoupil na turnaji do finále.

Prohlášení k incidentu vydala i organizace Tennis Australia, která si vysloužila kritiku za to, že proputinovské fanoušky nechala na stadionu hlasitě vykřikovat hesla na podporu Ruska a jím vedené války, upozorňuje deník The Guardian.

„Po událostech ze středečního večera jsme jednali rychle a ve spolupráci s policií a našimi bezpečnostními týmy jsme iniciátory protestu vyvedli z místa konání,“ napsala organizace. „Budeme i nadále usilovat o bezpečnost fanoušků na akci a znovu potvrzujeme naše stanovisko zakazující vlajky Běloruska a Ruska. Tennis Australia se staví za výzvu k míru a ukončení války a násilného konfliktu na Ukrajině,“ dodala.

Reklama

Doporučované