Hlavní obsah

Zklamaný Djokovič odletěl z Austrálie

Foto: Profimedia.cz

Srbský tenista Novak Djokovič na australském letišti v Melbourne před odletem ze země.

Reklama

aktualizováno •

Světová tenisová jednička Novak Djokovič u australského soudu prohrál. Kvůli znovu odebranému vízu musel zemi opustit. Z letiště v Melbourne odletěl zklamaný tenista do Dubaje.

Článek

Srbský tenista Novak Djokovič opustil Austrálii. Podle agentury Reuters nasedl na letadlo společnosti Emirates směrem do Dubaje ve večerních hodinách lokálního času. Stalo se tak na základě usnesení australského federálního soudu, který potvrdil rozhodnutí vlády o zrušení Djokovičova víza kvůli absenci očkování. Podle něj tenista představoval hrozbu pro veřejné zdraví.

Světová jednička se tak nezúčastní tenisového klání Australian Open. První zápas měl Djokovič odehrát v pondělí, informuje britská BBC. Obhajoba před tříčlennou porotou neúspěšně argumentovala, že důvody (pro opětovné odebrání víza) představené australskou vládou jsou „neplatné a nelogické“. Přesto soud rozhodl v hráčův neprospěch.

Pro samotného tenistu je rozhodnutí „velkým zklamáním“, které nicméně respektuje. „Budu s relevantními úřady spolupracovat ohledně mého odjezdu ze země,“ uvedl následně v prohlášení.

Pro aktuálně nejlepšího tenisového hráče světa nastaly komplikace ihned po příjezdu do země (6. ledna). Srbský tenista, který proti covidu-19 není očkovaný, si pro australské tenisové klání vyjednal výjimku. Pohraniční stráž nicméně tehdy zjistila, že se Djokovič snažil dostat do země s typem víza, které zdravotní výjimku pro neočkované neumožňuje. O čtyři dny později ale australský soud shledal rozhodnutí o jeho zrušení víza jako bezdůvodné.

Soudce Anthony Kelly hájil rozhodnutí například skutečností, že Djokovič nedostal prostor komunikovat s pořadateli soutěže a právníky, aby tak mohl plně vypovídat poté, co mu bylo oznámeno, že se mu vízum ruší. Djokovič tak byl propuštěn a mohl se připravovat na tenisové klání, kde měl bojovat o svůj 21. grandslamový titul.

Následně ale přišel zvrat. „Dnes jsem využil své pravomoci podle paragrafu 133C(3) migračního zákona a zrušil jsem vízum pana Novaka Djokoviče ze zdravotních důvodů a na základě toho, že to bylo ve veřejném zájmu,“ uvedl v pátek tamní ministr pro imigraci Alex Hawke. „Při tomto rozhodnutí jsem pečlivě zvážil informace, které mi poskytlo ministerstvo vnitra, australská pohraniční služba a pan Djokovič. Vláda Scotta Morrisona je pevně odhodlána chránit australské hranice, zejména v souvislosti s pandemií covidu-19,“ řekl dále.

Kroky ministra pro imigraci mezitím podpořil premiér Scott Morrison. „Beru na vědomí rozhodnutí ministra pro imigraci ve vztahu k vízu pana Novaka Djokoviče. Chápu, že po pečlivém zvážení ministr podnikl kroky ke zrušení víza pana Djokoviče, které bylo uděleno ze zdravotních důvodů, a to na základě toho, že to bylo ve veřejném zájmu,“ řekl premiér.

Srbský hráč se prostřednictvím právníků rozhodl opětovné odebrání víza opět soudně napadnout, byť nakonec neúspěšně.

Celý incident má i politickou dohru. Na kobereček si po prvním odebrání víza, kdy byl Djokovič držen v detenčním hotelu, který je proslavený špatnými životními podmínkami, zavolal australského velvyslance v Srbsku tamní prezident Aleksandar Vučić. Ke kauze Djokoviče se vyjádřil i v pátek na svém Instagramu. „Nikdy jste nám nemohli vzít naše srdce a důstojnost,“ řekl. Dodal, že útoky a nátlak na Djokoviče z neznámých důvodů nabývají takových rozměrů, že nebylo možné se k tomu nevyjádřit.

Rozhořčení vyjadřuje od začátku i Djokovičova rodina. „Dnes v noci ho mohou zavřít do vězení, zítra ho mohou spoutat řetězy. Pravdou je, že on je jako voda, a ta si razí svou vlastní cestu. Novak je Spartakus nového světa, který nebude tolerovat nespravedlnost, kolonialismus a pokrytectví,“ uvedl pro srbská média 6. ledna Djokovičův otec Srdjan.

Reklama

Doporučované