Hlavní obsah

Macháč porazil Tiafoea, Češi začali v Austrálii skvěle

Foto: Getty Images, Getty Images

Tomáš Macháč (na snímku) i Jiří Lehečka dělají v Austrálii českým fanouškům zatím radost.

Reklama

Čeští tenisté se nebývale zvedli. Lehečka, Macháč i další ukazují, že se v českém mužském tenisu po slabším období začíná blýskat na lepší časy.

Článek

Čeští tenisté jako by si řekli, že půjdou ve stopách svých úspěšných krajanek.

Začali hrát tak, jak už dlouho nehráli. A dobrá zpráva je, že jejich úspěchy z poslední doby nejsou ojedinělé ani dílem jediné osobnosti. Daří se Jiřímu Lehečkovi, ale i Tomáši Macháčovi. Prvnímu je 22, druhému 23 let, a když budou postupovat chytře a s rozmyslem a vyhnou se zraněním, může je čekat skvělá budoucnost.

Přitom nejsou sami, za nimi v zákrytu se snaží teprve 18letý Jakub Menšík, který v prvním kole v Melbourne překvapivě přešel přes Shapovalova. Nebo i o něco starší Vít Kopřiva (26 let), jenž na úvod svedl pětisetovou bitvu s nasazeným Sebastianem Kordou. Stačilo málo a porazil ho.

Takový začátek grandslamu čeští muži už dlouho nezažili. Je to devět let, kdy se Tomáš Berdych na Australian Open probojoval do semifinále. Jenže tehdy byl sám.

Dnes je situace jiná a dopředu se tlačí hned několik Čechů.

Že čerstvý a překvapivý vítěz turnaje ATP v Adelaide Lehečka projde do druhého kola, se čekalo. Ale to, co předvedl Macháč, je skutečně obdivuhodné. Ve třech setech si poradil se 17. nasazeným Američanem Francesem Tiafoem a to už je výsledek.

Tiafoe hrál semifinále US Open (2022) nebo čtvrtfinále Australian Open (2019), ve Wimbledonu 2022 byl ve čtvrtém kole. Dokázal se vyšplhat na desáté místo světového žebříčku. Když chce, umí zatopit nejlepším hráčům světa.

Česká dvojka Tomáš Macháč teď může hrát s naprosto otevřeným hledím. Nemá co ztratit. V dalším kole se střetne s 15. nasazeným Rusem Chačanovem. Pokud bude hrát tak jako s Američanem, klidně ho může porazit.

Rodák z Berouna toho zatím moc nevyhrál. Na okruhu ATP Tour nic, na challengerech ATP dva turnaje ve dvouhře a na okruhu ITF čtyři singlové tituly. Na žebříčku ATP byl ve dvouhře nejvýše klasifikován v říjnu 2023 na 64. místě. O svěřenci bývalého tenisty Daniela Vacka se však už delší dobu tuší, že jeho vzestup je jen otázkou času.

Už loňská sezona byla přelomová. Letos chce zaútočit ve všech grandslamech. Hlavní je zůstat zdravý, říká mladík, který navíc očividně rád reprezentuje zemi i v týmových soutěžích.

Reklama

Související témata:
Tomáš Macháč

Doporučované