Hlavní obsah

Na tenisovém turnaji v Česku hrají Rusové. Vše v pořádku, tvrdí policie

Foto: Instagram Kirilla Kivatceva

Kirill Kivatcev je ruský tenista, který ale dlouhodobě žije v Itálii. V těchto dnech hraje na turnaji v Liberci.

Reklama

Zatímco Livesport Prague Open je bez ruských a běloruských tenistek, v Liberci se turnaje Svijany Open účastní dva Rusové. Podmínky pro vstup a pobyt na území ČR totiž splnili.

Článek

Ještě před víkendem proletěla Českem informace, že čeští policisté znemožnili vstup do země ruské tenistce, která se měla v Praze zúčastnit turnaje Livesport Prague Open. Policie u ní provedla kontrolu a zjistila, že musí přechodný pobyt sportovkyně v Česku ukončit.

Ruska, kterou úřady nejmenovaly, tak musela Česko opustit a účasti na turnaji se vzdát. Prostřednictvím Ženské tenisové asociace (WTA) na to organizátoři upozornili i další přihlášené sportovkyně z Ruska a Běloruska. „Nepředpokládáme, že se za této situace nadcházejícího turnaje zúčastní,“ reagoval na dění v prohlášení zaslaném redakci ředitel turnaje Miroslav Malý.

Se začátkem nového týdne se ale pozornost stočila k jinému turnaji v Česku. Jde o akci Svijany Open, která se až do 6. srpna koná v Liberci, kde pod neutrální vlajkou nastoupili dva ruští tenisté – Děnis Klok a Kirill Kivatcev. Ti ovšem podle nejnovějších informací Seznam Zpráv pobývají v zemi v souladu se stanovenými pravidly.

„Včerejšího dne byla cizineckou policií provedena u obou sportovců pobytová kontrola a bylo zjištěno, že veškeré podmínky pro vstup a pobyt na území byly z jejich strany splněny. Oba sportovci pobývají na území České republiky legálně a v souladu s právními předpisy,“ uvedl pro redakci Josef Urban, mluvčí cizinecké policie.

Podle turnajového ředitele Tomáše Trska, který mluvil s webem iDNES, se Klok narodil na Krymu, do roku 2014 byl Ukrajincem a ruský pas mu byl přidělen až kvůli nezákonné anexi Krymu. Kivatcev zase již osm let žije v Itálii a má zažádáno o tamní občanství.

„Cizinecká policie se při posuzování, zda jsou splněny veškeré podmínky vstupu a pobytu na území, rozhoduje nejen na základě usnesení Vlády, ale také v souladu se zákonem o pobytu cizinců na území ČR, schengenským hraničním kodexem a vízovým kodexem,“ přiblížil Urban.

Policie tak při řízení o ukončení pobytu ověřuje, proč prověřovaný člověk v Česku je, jak dlouho tu chce být, kolik má k dispozici peněz i to, jak se na území Česka nebo dalších zemí Evropské unie pohyboval v minulosti.

Kdo byla Ruska, která se nedostala do Česka?

Na sociálních sítích i ruskými médii přes víkend proběhla informace, že ruskou tenistkou, kterou policie odmítla vpustit do země, byla olympijská vítězka z Tokia Anastasija Pavljučenková. Ta po začátku ruské invaze na Ukrajinu odsoudila kroky Kremlu.

„Osobní ambice nebo politické motivy nemohou ospravedlnit násilí. Bere to budoucnost nejen nám, ale i našim dětem,“ dala najevo svůj postoj v příspěvku na sociálních sítích. Podobně se pak vyjádřila i ve vysílání stanice CNN.

Sama Pavljučenková na instagramu napsala, že na pražský turnaj nedorazí. Zda opravdu byla Ruskou z letiště, však není oficiálně potvrzeno.

Foto: Alex Bogatyrev, Shutterstock.com

Anastasija Pavljučenková při jednom ze zápasů na loňském Australian Open.

Česko již dříve vízové služby pro občany Ruska omezilo, cestu do země jim však přímo neodřízlo. Jak tedy v rozhovoru pro Radiožurnál uvedl náměstek ministra zahraničí Jan Marian, momentálně mohou přicestovat třeba ti, kteří již mají nějaký dlouhodobý pobyt v jiné zemi schengenského prostoru, a mohou se po něm tak volně pohybovat.

Jaký problém nastal u ruské sportovkyně, vzhledem k citlivosti údajů nebylo možné zjistit. Ministr vnitra Vít Rakušan však ve svém příspěvku na platformě Twitter spojil čtvrteční událost s usneseními vlády o účasti ruských a běloruských sportovců, která kabinet Petra Fialy přijal letos v červnu a loni v květnu.

Ta se vztahují na jednotlivce či týmy reprezentující Rusko i Bělorusko na soutěžích a utkáních pořádaných v Česku a naopak.

Podrobněji o čtvrtečním případu

Již předem bylo nicméně avizováno, že během akce nikde nebude jakkoli prezentováno státní občanství daných hráček a že sportovkyně budou na turnaji vystupovat výhradně jako soukromé fyzické osoby. Za takových podmínek se ostatně nyní účastní dvojice Rusů turnaje v Liberci.

„Před týdnem jsme jako agentura vydali doporučení pořadatelům významných sportovních akcí, aby sem zástupce Ruské federace a Běloruska – byť třeba reprezentují pod hlavičkou ‚neutrální‘ – nezvali,“ uvedl pro Seznam Zprávy místopředseda Národní sportovní agentury (NSA) Roman Brandýs.

Reklama

Související témata:

Doporučované