Hlavní obsah

Policie poslala ruskou tenistku z letiště domů. Mířila na pražský turnaj

Foto: Maksim Konstantinov, Shutterstock.com

Běloruska Aljaksandra Sasnovič, jedna z tenistek, které měly do Prahy přicestovat, na turnaji v Petrohradě. Její ruskou kolegyni policie poslala z Česka pryč.

Reklama

V Praze brzy odstartuje tenisový turnaj Livesport Prague Open, kterého se měly zúčastnit i ruské a běloruské sportovkyně. První z nich však ve čtvrtek znemožnil příjezd Inspektorát cizinecké policie.

Článek

Policie zabránila na pražském Letišti Václava Havla ruské tenistce v účasti na tenisovém turnaji Livesport Prague Open. Při kontrole „ruské občanky“ zjistila „důvody k ukončení přechodného pobytu“ a hráčka podle informací Ministerstva vnitra již zemi opustila. Jméno sportovkyně úřad neupřesnil.

Podle informací ředitele turnaje Miroslava Malého nepřicestují ani další tenistky z Ruska a Běloruska.

„V situaci, kdy Rusko zabíjí na Ukrajině civilisty, není zároveň možné s ruskými sportovci měřit síly na sportovních kláních. Proto naše vláda přijala nařízení, které účast ruských sportovců a soutěží v ČR zakazuje. A policie ho důsledně uplatňuje. Díky,“ reagoval již na sociální síti Twitter ministr vnitra Vít Rakušan.

Že mají hráčky v úmyslu na turnaj dorazit, bylo známo již od začátku letošního července, kdy WTA zveřejnila seznam přihlášených tenistek. O jejich účasti organizátoři již tehdy jednali s úřady, jelikož česká vláda jen chvíli předtím schválila zákaz účasti ruských sportovců a týmů v soutěžích a utkáních na území Česka.

Odmítnutí účasti ruských a běloruských sportovkyň dlouhodobě prosazoval například Dominik Hašek, bývalý hokejový brankář. Ten je dnes hlasitým zastáncem vyloučení ruských a běloruských sportovců ze sportovních soutěží. Jejich účast totiž považuje za reklamu na konflikt na Ukrajině.

Diskuze na toto téma však není nic nového a řeší se v podstatě od začátku války, zejména ve spojení s olympiádou, která se má konat příští rok. Od dubna dokonce ukrajinská vláda razila politiku, podle které sportovci bojkotovali všechny soutěže národních týmů, kterých se účastnili sportovci z Ruska a Běloruska.

Pravidlo platilo i v případě, že Rusové a Bělorusové byli na akci jakožto „neutrální sportovci“, a nesoutěžili tedy pod vlajkou svých států. To by se ovšem nyní mělo změnit, jelikož ukrajinská vláda signalizovala, že v tomto případě již nebude svým sportovcům v soutěžení bránit.

Ve čtvrtek, jen několik hodin po oznámení této změny, tak na mistrovství světa v šermu nastoupila proti neutrální ruské soupeřce Ukrajinka Olha Charlanová, čtyřnásobná olympijská medailistka. Zápas sice skončil její výhrou, zároveň si však později vyslechla  rozhodnutí o své diskvalifikaci poté, co ruské soupeřce odmítla podat ruku.

Oznámení organizátorů pražského turnaje také přichází v době, kdy se vedení města zasazuje o zrušení koncertu ruské sopranistky Anny Netrebko, která dříve patřila k sympatizantům ruského prezidenta Putina a která je od letoška na ukrajinském sankčním seznamu.

Válku sice zpěvačka později odsoudila, škody už ovšem byly napáchány, a pokud se její koncerty ve světě konají, doprovází je protesty.

Říjnový koncert v pražském Obecním domě pořádá agentura Nachtigall Artists, která již avizovala, že v případě jeho stornování bude žádat od města finanční kompenzace. Tvrdí, že už je prodáno na 80 procent vstupenek.

Reklama

Doporučované