Hlavní obsah

Vedení Prahy chce zrušit koncert slavné ruské operní pěvkyně

Foto: Profimedia.cz

Operní hvězda původem z ruského Krasnodaru Anna Netrebko vystoupila naposledy v Praze v prosinci 2021, dva měsíce před vpádem Rusů na Ukrajinu.

Reklama

Agentura, která pořádá koncert Anny Netrebko, už avizuje, že v případě stornování akce v Obecním domě bude žádat od města finanční kompenzace. Tvrdí, že už je prodáno na 80 procent vstupenek.

Článek

Ve Smetanově síni pražského Obecního domu je 16. října na programu vystoupení sopranistky ruského původu Anny Netrebko. Vše ale směřuje k tomu, že se koncert světově známé operní pěvkyně původem z Krasnodaru neuskuteční. Minimálně v prostorách Obecního domu, který je v majetku českého hlavního města.

Jak zjistily Seznam Zprávy, proti koncertu Anny Netrebko se staví politické vedení Prahy. Nepřeje si, aby umělkyně, která v minulosti patřila k sympatizantům ruského prezidenta Putina a která je od letoška na ukrajinském sankčním seznamu, v sále Obecního domu vystoupila.

„Budeme hledat cestu, jak ten koncert ukončit,“ uvedl pro Seznam Zprávy Jiří Pospíšil (TOP 09), náměstek pražského primátora zodpovědný za oblast kultury.

Jak také sdělil, koncert Anny Netrebko řešili s kolegy v pondělí na koaliční radě a všichni přítomní podle něho měli na věc shodný názor. „Jsem rád, že v tom v rámci koalice není rozpor,“ uvedl také Pospíšil s tím, že uskutečnění koncertu by bylo velmi necitlivé vůči bojující Ukrajině. „Je v tom hodně symboliky a současná doba je hodně o symbolech,“ doplnil náměstek. 

Ještě před zmíněným pražským koaličním jednáním se Seznam Zprávy ptaly na vystoupení Netrebko i bývalého primátora a nyní 1. náměstka Zdeňka Hřiba (Piráti). Ten svůj osobní názor sdělit nechtěl a řekl, že vše je v pravomoci Jiřího Pospíšila. „Na tuto záležitost jsem jej přímo upozorňoval,“ uvedl však také.

Jiří Pospíšil řekl, že o celé věci minulý týden jednal s českým vládním zmocněncem pro Ukrajinu a chtěl by navštívit i ukrajinskou ambasádu. Zároveň hodlá věc projednat s vedením Obecního domu. Jeho šéf Vlastimil Ježek se přitom dříve vyjádřil pro FORUM 24 v tom duchu, že žádnou překážku v uskutečnění koncertu nevidí.

Seznam Zprávy žádaly o vyjádření ministra zahraničních věcí Jana Lipavského, ten ale reakci nakonec neposkytl. Obecné stanovisko zaujal mluvčí Daniel Drake. „Česká republika nastavila z důvodu ruské agrese přísná a jasná pravidla pro vstup a pobyt ruských a běloruských občanů na naše území. Odpovědné orgány se těmito pravidly musí řídit,“ uvedl mluvčí.

Foto: Profimedia.cz

Proti vystoupení ruské operní hvězdy se protestovalo i na začátku května v německém Wiesbadenu, kde měla Anna Netrebko vystoupení v tamním Státním divadle.

Koncert téměř vyprodán

Anna Netrebko má přitom být v Praze už popáté. Naposledy vystoupila v prosinci 2021.

Říjnový koncert pořádá agentura Nachtigall Artists. Její producentka Alena Kunertová říká, že uvažovanému politickému zásahu nerozumí. Poukazuje na to, že sopranistka válku loni odsoudila a distancovala se nakonec i od ruského prezidenta Putina.

„Měla jsem pocit, že jsem to už všem vysvětlila,“ uvedla Kunertová. To, že se Anna Netrebko vedle ruského prezidenta v minulosti několikrát objevila, podle ní neznamená, že by byla jeho „superpodporovatelkou“.

Poukazuje také na to, že má už potvrzení od předsedy představenstva Obecního domu (Vlastimila Ježka), že se koncert „může uskutečnit“.

V případě zrušení akce by agentura i sama umělkyně žádaly kompenzace. Tak jako bylo odškodnění vyplaceno po zrušeném angažmá v newyorské Metropolitní opeře (média psala o částce ve výši 200 tisíc dolarů).

O pražskou akci je podle agentury Nachtigall Artists velký zájem. Už dnes je podle ní z osmdesáti procent vyprodána. „Zájem měli hlavně Češi,“ uvedla pro Seznam Zprávy producentka Kunertová.

Napravená hříšnice?

Ukrajinci zařazení Netrebko na sankční seznam zdůvodnili tím, že operní hvězda v roce 2012 pomáhala Vladimiru Putinovi během prezidentských voleb. A také z toho důvodu, že se v roce 2014 nechala vyfotit s vlajkou separatistického „Novoruska“ po boku předsedy samozvaného parlamentu Olega Carjova.

Když loni v únoru vypukla na Ukrajině válka, Netrebko ji vzápětí odsoudila, ne však přímo Putina. Až na konci března vydala prohlášení, v němž vojenskou operaci kategoricky odsuzuje a některých věcí ve své minulosti lituje.

Uvedla také, že s Putinem se potkala jen „párkrát v životě“, a to při předávání cen nebo na slavnostním zahájení olympiády v Soči. „Od vlády Ruské federace jsem nikdy žádnou jinou finanční podporu nedostala, žiji v Rakousku a jsem daňovým rezidentem této země,“ prohlásila také.

Po tomto stanovisku zpět do Ruska už nemůže, ve své vlasti se stala nežádoucí osobou.

Přesto má na Západě mnohde problémy. Koncerty jí loni okamžitě zrušila už zmíněná newyorská Metropolitní opera. Přestože na mnohých předních scénách teď vystupuje, neobejde se to často bez protestů. Jako třeba nedávno v Německu ve Wiesbadenu.

Reklama

Doporučované