Hlavní obsah

Zázračná Linda. V 16 letech začala porážet ženy z tenisové špičky

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Linda Fruhvirtová prohrála se světovou šestkou Badosaovou, ale její předchozí výkony v Miami byly vynikající.

Reklama

Většina běžných fanoušků se o ní dozvěděla až teď, ale tenisoví znalci ji sledují už pár let. Šestnáctiletá Linda Fruhvirtová může být další z řady českých tenistek, které ohromí svět.

Článek

Linda Fruhvirtová, jedna z nejtalentovanějších českých hráček posledních let, se budoucnosti nebojí. Když o ni mluví, otevřeně přiznává, že má plán stát se světovou jedničkou.

Pokud by se jí v budoucí kariéře dařilo tak jako nyní v Miami, není to plán nesplnitelný. Na prestižním turnaji dostala divokou kartu a prošla naprosto překvapivě až do osmifinále, kde její cesta skončila. V noci na úterý evropského času podlehla světové šestce, Španělce Paule Badosaové, 6:2 a 6:3.

Vítězná cesta v Miami

V Miami Fruhvirtová nejprve vyřadila Černohorku Danku Koviničovou (66. na žebříčku WTA). Už to byl slušný počin. Poprvé totiž porazila hráčku z první světové stovky, která navíc zdolala nedávno Karolínu Plíškovou.

Ve druhém kole pak vyřadila ve třech setech 24. hráčku světa Elise Mertensovou. Znovu to bylo výjimečné – poprvé v kariéře se totiž utkala s tenistkou z první padesátky. Přitom Belgičanka už má něco za sebou – jednou byla v semifinále Australian Open, dvakrát ve čtvrtfinále US Open.

„Opakovala jsem si, že musím zůstat koncentrovaná až do konce. Měla pořád šance mě brejknout. Je to určitě jeden z mých nejlepších turnajů. Vlastně myslím, že nejlepší… Nikdy jsem nehrála proti hráčce z Top 25. Nechce se mi tomu věřit, ale jsem strašně šťastná, že jsem to dokázala,“ řekla Fruhvirtová na tiskové konferenci.

Nikdy jsem nehrála proti hráčce z Top 25. Nechce se mi tomu věřit, ale jsem strašně šťastná, že jsem to dokázala.
Linda Fruhvirtová

279. hráčka aktuálního pořadí WTA, která už na odměnách vydělala přes milion korun, se prostě pořádně rozjela. Mladá talentovaná Češka dostala hlad po vítězství a není k zastavení. Pokračovalo to i ve třetím kole, kde jí neodolala ani těžká váha – 16. hráčka světa, Běloruska Viktoria Azarenková. Bývalá světová jednička je dvojnásobnou šampionkou Australian Open, pětinásobnou grandslamovou finalistkou a v Miami zvítězila už třikrát v letech 2009, 2011 a 2016. Dnes už asi není, co bývala, ale ještě loni postoupila až do finále Indiana Wells.

Fruhvirtová vyhrála první set celkem hladce 6:2 a ve druhém se rychle ujala vedení 3:0. Pak najednou rozložená trojnásobná šampionka z Miami zápas skrečovala a odešla bez vysvětlení v slzách z kurtu. „Proč tu vůbec jsem,“ křičela dokonce na trenéra do hlediště. Tenisoví experti ji zkritizovali, ale Azarenková později naznačila, že jí do hry zasáhly vážné osobní problémy.

Běloruska už dříve hovořila o dlouhodobém boji za práva na svého syna, což ji limitovalo ve hraní i v letech 2017 a 2018. Příliš jí asi nepřidaly ani současné problémy běloruských a ruských sportovců, kteří jsou pod silným tlakem a v tenisu se mohou účastnit soutěží jen pod „neutrální“ vlajkou.

„Omlouvám se fanouškům, byli skvělí a povzbuzovali mě. Dnes toho bylo na mě moc. Chci popřát soupeřce hodně štěstí do začátku kariéry,“ řekla na adresu české hráčky.

„Viděla jsem, že nehraje svůj nejlepší tenis,“ dodala Fruhvirtová. Když jsem vyrůstala, tak jsem k ní vzhlížela. Snad bude brzy v pořádku.“

Rodinný tým

Při svých vítězstvích Fruhvirtová ukazuje, že se umí naplno radovat a objímat s rodiči. Ale během zápasů vypadá chladnokrevně a soustředěně. Ani náznak nervozity. Jako by ji nic nerozhodilo. Už si toho všímají i odborníci. Zatím byla na 279. místě světového žebříčku, ale teď ji čeká další vzestup, po Miami by měla vystoupat někam k 220. místu.

Talentovaná Češka na sebe upozornila už jako juniorka. Na juniorském Orange Bowlu 2017 triumfovala v kategorii 12letých, loni ve wimbledonské juniorce dokonce postoupila do semifinále. Stejně tak i o rok dříve ve čtyřhře na Australian Open. Na okruhu ITF dosud získala tři tituly ve dvouhře a dva ve čtyřhře. Na juniorském kombinovaném žebříčku ITF byla v lednu 2020 na 10. místě. Spolu se sestrou Brendou se účastnila tréninků u Nice v akademii Francouze Patricka Mouratogloua, který trénuje Serenu Williamsovou nebo Stefanose Tsitsipase.

Kdo za tím vším stojí? Samozřejmě rodiče, hlavně otec Hynek Fruhvirt. Manželé opustili podnikání v zařizování interiérů a už pár let se naplno věnují jen tenisovému rozvoji dcer. Podobně jako Linda totiž stoupá vzhůru i její o dva roky mladší sestra Brenda. Obě jsou tak produkty v Česku proslulých rodinných týmů.

„Bylo to těžké rozhodování, protože kariéra holek má hrozně nejistou budoucnost a stát se může úplně všechno. Museli jsme trochu ztratit rozum, ale nelitujeme toho. Rozpočet lepíme, jak se dá. Přesnou představu máme třeba na dva měsíce dopředu, kdy přesně víme, co, kde a jak holky čeká,“ popisoval před časem otec talentovaných sester pro Seznam Zprávy.

Reklama

Související témata:

Doporučované