Hlavní obsah

Sportovci v Brně se do fitness center vrátili, zájem ale poklesl

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Zájem o fitness centra v Brně se po jejich uzavření kvůli pandemii snížil. Bezprostředně po otevření přitom lidé měli o cvičení v posilovnách velký zájem.

Článek

Podle provozovatelů brněnských posiloven, které ČTK oslovila, ale prvotní nadšení opadlo a návštěvnost se oproti minulým rokům snížila o několik desítek procent. Lidi odrazují podmínky pro vstup a část z nich si zvykla na sportování venku.

Vládní nařízení nejsou komplikací jen pro návštěvníky, ale i pro provozovatele. „Opatření jsou chaotická. Upřímně ani moc netuším, co k dnešnímu dni platí. Také si nejsem jistý, jestli máme vzhledem k GDPR právo někoho kontrolovat,“ uvedl ředitel AZ Fitness Jiří Pezlar. Tělocvična ve středu Brna zaznamenala v porovnání s předchozími lety až o 40 procent nižší návštěvnost. Prvotní nadšení z umožnění běžných aktivit po pár měsících opadlo.

„Červenec patřil mezi nejhorší měsíce vůbec. Zvedly se náklady na provoz a lidí je velmi málo,“ uvedl Pezlar. Mezi nejnákladnější položky patří ve fitness centru klimatizace, personál nebo energie. Podobně jsou na tom i jinde, například v posilovně Velký Průvan je návštěvnost oproti době před uzavřením nižší o polovinu.

V letních měsících fitness centrům konkuruje i posilování a cvičení na venkovních hřištích, kde není nutný doklad o bezinfekčnosti. Lidé také vyrážejí za sportem do přírody. „Cvičení venku je většinou zdarma. Sice se není kde převléct nebo osprchovat, ale stát a města budují moderní hřiště, kde lze uspokojit sportovní zájem,“ uvedl Igor Ryšavý z Fitness Blue Gym, který označil aktuální protiepidemická opatření za likvidační.

„Klienti, kteří berou posilování jako životní styl, se vrátili prakticky všichni. Co se týká hobby cvičenců, tak tam je to horší. Spousta z nich si nakoupila vybavení domů, případně si navykla chodit běhat, jezdit na kole nebo cvičit venku,“ řekl manažer fitness centra Czech Virus Gym Jiří Čoupek. I přesto je podle něj návštěvnost tělocvičny v městské části Bystrc ucházející, oproti minulému roku pozoruje přibližně dvacetiprocentní pokles. Lidem není příjemná hlavně kontrola testů nebo očkování, někteří mají stále strach z velkého množství lidí na jednom místě.

Některá fitness centra během uzavření ukončila provoz, jiná naopak i přes nepříznivé podmínky vznikla. Takovým centrem je i brněnská pobočka Contours IBC, které svůj provoz cílí na ženy. „Fitness jsme začali budovat v létě, když se rozvolnila opatření. Do projektu jsme vložili peníze, předělali prostory, nakoupili stroje. Během uzavření jsme dosáhli pouze na dotaci Covid nájemné za září, říjen a listopad. Částka pokryla půlku nájmu,“ popsala majitelka Karin Suchánková. Posilovnu otevřela s velkou finanční ztrátou, čemuž podle ní nepomáhá ani aktuální situace, kdy je návštěvnost posiloven nízká.

Reklama

Doporučované