Hlavní obsah

Správkyně Hongkongu přiznala „hlubší problém“. Bude o něm debatovat s veřejností

Správkyně Hongkongu Carrie Lamová oznámila, že povede otevřený dialog s veřejností.Video: Valérie Dvořáková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Propekingská správkyně Hongkongu Carrie Lamová zahájí se svým vládním týmem dialog s obyvateli této bývalé britské kolonie, která se v roce 1997 vrátila pod správu Číny. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Podle Lamové se první setkání místní vlády a obyvatel Hongkongu bude konat příští týden, dialog má být tak otevřený, jak to jen bude možné. Přihlásit se mohou zájemci z řad veřejnosti.

Článek

Lidé v Hongkongu začali původně protestovat proti návrhu zákona o vydávání osob podezřelých ze spáchání trestného činu do pevninské Číny, jehož schvalování slíbila Lamová na počátku měsíce stáhnout.

Protesty ale pokračují a jejich účastníci požadují vyšetření údajných násilností ze strany policie při demonstracích, propuštění zadržených a obecnější demokratické reformy, včetně svobodné volby správce města.

„Problém je hlubší než dotyčný zákon,“ řekla Lamová novinářům a zmínila přitom nedostatek bydlení a pozemků v jednom z nejhustěji obydlených měst světa, kde žije 7,4 milionu lidí.

Podle některých ale místní vláda přichází se vstřícným gestem pozdě a nabízí příliš málo, napsala agentura Reuters. Navzdory zákazu hromadné demonstrace v centru města vyšly v neděli znovu do ulic Hongkongu desetitisíce lidí. Protest se neobešel bez střetu s policií, která proti demonstrantům nasadila vodní děla a slzný plyn. Manifestující házeli na policisty kameny a zápalné lahve.

Dnes v americkém Kongresu promluví prominentní hongkongský aktivista Joshua Wong. Američtí zákonodárci zvažují změny ve výsadních obchodních privilegiích, kterých toto asijské finanční centrum požívá. Lamová dnes řekla, že sankce či trest Hongkongu nijak nepomohou, napsala agentura Bloomberg.

Reklama

Související témata:

Doporučované