Hlavní obsah

Sputnik položil slovenskou vládu, ale zůstal ve skladech. SÚKL nedal souhlas

Foto: Profimedia.cz

Dodávka ruské vakcíny Sputnik V na Slovensku.

Reklama

Už více než měsíc má Slovensko ve skladech 200 tisíc dávek ruské vakcíny Sputnik V. Nepoužila se ale zatím žádná a slovenský úřad uvedl, že k posouzení látky nemá dostatek informací.

Článek

Kvůli ruské očkovací látce Sputnik V se otřásla slovenská čtyřkoalice a nakonec se vyměnil i premiér. Teď už „pouhý“ ministr financí Igor Matovič ještě jako předseda vlády na začátku března vítal první dodávku Sputniku na letišti v Košicích. Ve své funkci už není ani mistr zdravotnictví Marek Krajčí, který povolil terapeutické použití v Evropské unii neregistrované vakcíny.

Z celkových dvou milionů objednaných dávek má zatím Slovensko 200 tisíc. Víc než měsíc už ale vakcína leží ve skladu a pořád není jasné, jak s ní stát naloží.

Látce totiž chybí zelené světlo od slovenského Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Úřad v úterý oznámil, že k rozhodnutí nemá dostatek informací. SÚKL ve zprávě určené ministerstvu zdravotnictví z 30. března píše, že nemůže bez dostatečných důkazů přijmout odborné stanovisko k poměru přínosů a rizik Sputniku V.

Důvodem jsou chybějící údaje od výrobce, nekonzistentnost lékových forem a nemožnost vzájemně porovnávat šarže používané v různých studiích a zemích.

Úřad uvedl, že měl k dispozici 11 ze 14 parametrů laboratorní kontroly. „Laboratorní testy odpovídají na některé otázky o farmaceutické kvalitě vakcíny, pouze na jejich základě ale není možné přijmout závěr o účinnosti a bezpečnosti u lidí,“ uvedla mluvčí SÚKL Magdaléna Jurkemíková. Kontroly Slováci provedli i v místě výroby vakcíny.

Denník N: Je to jiná vakcína než ve studii o účinnosti

Podle Denníku N Sputnik V úspěšně prošel několika různými zkouškami a noviny také uvedly, že ruská vakcína dovezená na Slovensko není totožná se Sputnikem V, který se používá v jiných zemích a jehož hodnocení bylo publikováno v odborném časopise The Lancet.

Časopis na začátku února zveřejnil studii, podle níž účinnost vakcíny ve třetí a poslední fázi klinických testů dosáhla 91,6 procenta. Podle studie nebyly zaznamenány těžké vedlejší účinky vakcíny a přípravek prokázal účinnost 91,8 procenta i u lidí starších 60 let.

Z členských zemí EU už dříve začalo očkovat Sputnikem Maďarsko. Ruskou látku v současnosti posuzuje unijní agentura EMA.

Podle mluvčí slovenského ministerstva zdravotnictví Zuzany Eliášové ještě není posudek k vakcíně ukončený a aktuálně probíhají tři laboratorní testy. Po nich má následovat komplexní zpráva úřadu. Ministerstvo ale může ruskou vakcínu povolit i navzdory výhradám SÚKL.

Vicepremiérka Veronika Remišová ze strany Za lidi ve středu uvedla, že si dovede představit použití Sputniku v rámci klinické studie.

Podle březnového průzkumu společnosti Nielsen Admosphere pro agenturu SITA Slováci nejvíce důvěřují vakcíně od společnosti Pfizer/BioNTech. Hned za ní je Sputnik, který předběhl i již schválené vakcíny od firem Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson.

Reklama

Doporučované