Hlavní obsah

Stalin by na vás byl pyšný, vzkazuje politik svým sourozencům po výstupu ve volebním spotu soupeře

Rodina amerického republikána Paula Gosara před volbami podpořila jeho soupeře.Video: Jan Marek, Youtube.com

 

Reklama

Americký republikán Paul Gosar se při přípravách na listopadové volby do Kongresu musí potýkat s odporem ze strany vlastní rodiny. Jeho šest sourozenců podpořilo v televizní reklamě jeho soupeře.

Článek

Demokratický kandidát kandidující do Sněmovny reprezentantů David Brill vytáhl v kampani na svého soupeře, republikána Paula Gosara, hodně těžký kalibr – Gosarovu rodinu.

Šest sourozenců arizonského zástupce v Kongresu Gosara podporuje jeho soka v televizní reklamě. Předvolební video prezentuje Davida, Tima, Jennifer, Gastona, Joan a Grace jako běžné obyvatele Arizony, kteří se vyjadřují proti Gosarovi a jeho politice, která podle nich nijak nepodporuje život amerických venkovanů, sociální podporu nebo dostupnou zdravotnickou péči.

„Vůbec vám nenaslouchá a neřídí se vašimi nejlepšími zájmy,” sděluje v reklamě Tim.

Až v samotném závěru reklamy se však divákům představí i svým příjmením, tedy jako Gosar, a odhalí tím svojí rodinnou, sourozeneckou příslušnost k Paulovi.

Sourozenců má devět. Vánoce tak nebudou podle BBC „úplný trapas“

Místní noviny Arizona Republic označily reklamu jako „brutální, ale očekávanou”.

Reakce arizonského zastupitele Gosara přišla vzápětí na jeho Twitterovém účtu, kde své sourozence nazval „nespokojenými podporovateli Hillary Clintonové”, na které „by byl Stalin pyšný”, protože upřednostňují politické přesvědčení před rodinou. Na závěr pak dodal: „Uvidíme se doma u mámy a táty!”

Podle britské BBC je „pro Gosara jediným štěstím”, že má sourozenců devět a zbylí dva se k jeho kandidatuře nijak nevyjádřili. Sváteční sešlost u Gosarových o Vánocích tak prý nebude „úplný trapas“. Jeho matka však podle vlastních slov stojí při něm.

„Hádám, že jsem opravdu matčin oblíbenec,” dodal arizonský poslanec a kandidát za Republikánskou stranu.

Šest jmenovaných sourozenců vnímá svého bratra například jako „rasistu” nebo „antisemitu”.

Paul Gosar vyhrál kongresové volby v Arizoně v roce 2016 s podporou 71 procent všech hlasů. Svůj mandát si drží již od roku 2011. Odborníci tedy očekávají, že i tentokrát bude v listopadu znovu zvolen.

Kontroverzní výroky Paula Gosara 

Podle deníku The Guardian sourozence devětapadesátiletého republikána rozhořčil například jeho výrok na účet amerického miliardáře a filantropa maďarsko-židovského původu George Sorose. Jeho podporu Hillary Clintonové v prezidentské kampani proti Donaldu Trumpovi připodobnil ke „zradě svých židovských přátel proti nacistům za druhé světové války”.

Jako další kontroverzi uvádí server BBC bojkotování projevu papeže Františka ke Kongresu USA z roku 2015, který apeloval na změnu v přístupu Ameriky ke znečišťování ovzduší.

Reklama

Doporučované