Hlavní obsah

STAN chce kauzu údajného ovlivňování soudců řešit v Poslanecké sněmovně

Rozhovor s místopředsedou hnutí STAN Vítem Rakušanem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Aktuální kauzu údajného ovlivňování soudců ze strany Hradu okomentoval místopředseda hnutí STAN Vít Rakušan. Strana se podle něj chystá o tématu jednat na půdě Poslanecké sněmovny. Rakušan je též zatím jediným členem hnutí, který po odchodu předsedy Petra Gazdíka avizoval, že se o pozici bude ucházet.

Článek

STAN chce kauzu, ve které se měl hradní kancléř Vratislav Mynář při osobních rozhovorech se soudci pokoušet ovlivňovat rozhodnutí soudu, řešit s Piráty a TOP 09, řekl Seznamu místopředseda Vít Rakušan. „Především chceme poukázat na to, co se tady děje, protože takový zásah do soudní moci se tu snad ještě neudál. Aby člověk, který sám nemá bezpečnostní prověrku – kancléř pana prezidenta – do očí radil ústavním soudcům, jak mají v nějakých kauzách rozhodovat, to je něco, kde se skutečně už dostáváme mimo civilizačně-kulturní rámec Evropské unie. Posouváme se opravdu někam jinam a my, jmenované strany a hnutí, rozhodně nechceme jít tímto směrem,” uvedl. Téma chtějí strany otevřít na půdě Poslanecké sněmovny, Rakušan by ocenili, kdyby to bylo na mimořádné schůzi.

Ke kauze se ve Večerních zprávách vyjádřila i poslankyně za TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Je to naprosto skandální jednání a určitě nepatří do právního státu. Domnívám se, že Česká republika se stále snaží být právním státem, takže pokud opravdu dochází k takovémuto ovlivňování soudců, pak na to určitě musíme reagovat. My jako TOP 09 budeme prosazovat projednání této věci i v Poslanecké sněmovně a budeme tlačit na kancléře, aby se své funkce vzdal,” řekla v rozhovoru pro Seznam.

Markéta Adamová Pekarová ke kauze kancléře Mynáře.Video: Seznam Zprávy

Odlišný názor zastávají strany SPD a KSČM. Podle nich není nutné kauzu ve Sněmovně řešit. S názorem, že politické a soudní moci by se neměly prolínat, však souhlasí.

Rakušan zmíněné strany považuje za takzvané „strany Hradu”. „Za první republiky jsme měli kultivované hradní strany. V současné době jsou strany Hradu trochu jiné – jsou to strany, které my považujeme za extrémní v politickém spektru. Pan prezident jim svým dlouhodobým rozhodováním po parlamentních volbách dal takový podíl na moci, o kterém se jim možná těsně po volbách ani nesnilo. Tady je loajalita přirozená,” míní Rakušan. Výrok samotný si však podle jeho vyjádření silně protiřečí – pokud se jim situace nelíbí, mají též chtít jasné vyjádření ze strany Hradu.

Budoucnost hnutí STAN

Po odchodu Petra Gazdíka z čela hnutí STAN řeší, kdo se stane jeho nástupcem. Vít Rakušan je podle svých slov zatím jediný, kdo avizoval, že je připraven se o funkci předsedy strany ucházet. Gazdík zároveň uvedl, že si Víta Rakušana umí jako svého nástupce představit.

První místopředseda hnutí by byl podle svých slov rád, kdyby nebyl jediným, kdo by kandidoval. „Minimálně Jan Farský jako předseda poslaneckého klubu je velmi výrazný, silný a zajímavý politik na naší politické scéně. Určitě bych byl rád, kdybychom se třeba o ten post utkali my dva,” řekl pro Seznam.

Hnutí STAN podle Rakušana díky Gazdíkovi značně vyrostlo – má například zastoupení ve všech patrech české politiky, ať už v nejmenších vesnicích, nebo na postech starostů a primátorů středních a větších měst. „Krizová situace po rozchodu s KDU-ČSL ukázala, že potenciál k růstu máme, výrazně to ukázaly i poslední senátní volby,” říká Rakušan. Do příštích volebních soubojů by strana chtěla oslovit osobnosti, které nechtějí být úzce svázány s nějakou stranou. To bere Rakušan jako výzvu, pokud by se stal předsedou hnutí.

Jednou z priorit hnutí je reforma vzdělání nebo silný ekologický program, s nímž chce uspět ve volbách do Evropského parlamentu. „Jako úspěch bychom brali čtyři mandáty. Pokud by se povedl mandát pátý, tak je to obrovský úspěch, ale chtěli bychom usilovat o první tři pozice na výsledné pásce. Chtěli bychom ukázat, že sdružené síly mají šanci v České republice uspět,” dodává místopředseda.

Vít Rakušan věří, že pokud se pod značku hnutí podaří dostat řadu významných a zajímavých osobností a pokud uspěje ve volbách na předsedu, STAN bude schopný se ve volbách dostat k desetiprocentní hranici.

Reklama

Doporučované