Hlavní obsah

Staň se novým Sherlockem. Redakce Seznam Zpráv vyhlašuje podzimní stáž

Bývalí Sherloci o své stáži.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ověřuj informace, vyvracej mýty, bojuj proti dezinformacím, rešeršuj, nauč se pracovat s videem a infografikami, piš, vysvětluj a analyzuj. Přihlas se k nám na stáž a staň se Sherlockem.

Článek

Máš

  • nadšení a chuť do práce?
  • čas chodit k nám během semestru dvakrát týdně?
  • touhu získat novinářské zkušenosti?
  • maturitu, dobrou angličtinu a přehled o tom, co se děje?

Chceš

  • vymýšlet vlastní témata a nápady?
  • se zabývat dezinformacemi?
  • kontrolovat politiky?
  • připravovat grafiky a psát články?
  • zjistit, jak se třídí informace?
  • se naučit práci se sociálními sítěmi?

Tak to jsi tu správně.

Přečti si, co ti nabízíme my:

  • velký prostor pro jakékoli nápady,
  • významnou pracovní zkušenost,
  • investigativní práci - příště může ministr odstoupit i kvůli vám,
  • know-how našich kolegů, workshopy a spolupráci s redakcí,
  • mladý kolektiv a neformální prostředí,
  • potvrzení pro školu i doporučení pro budoucí nadřízené,
  • možnost získat práci v redakci,
  • kafe zdarma.

Máš zájem? Životopis pošli do 25. srpna na e-mail barbora.sedlackova@firma.seznam.cz. Rádi si přečteme třeba o tvých školních projektech, zajímavých koníčcích nebo dobrovolnických aktivitách, samozřejmě můžeš poslat i ukázky své práce.

Přilož také jeden vypracovaný úkol: Stručně sepiš tři dezinformace, které v létě zahýbaly společností, a uveď je na pravou míru. Nezapomeň na zdroje!

Odpověď očekávej až po uzávěrce přihlášek, vybrané zájemce pozveme na přelomu srpna a září na pohovor. Stáž bude probíhat od 16. září do konce ledna (je možné se domluvit jinak). Těšíme se!

Co nám napsali bývalí Sherloci o své stáži

Šel jsem do Sherlocka s tím, že se kouknu, jak funguje redakce, něco se přiučím a ideálně si udělám menší portfolio článků, až budu dál hledat práci. Počítal jsem, že budu jenom koukat pod ruce zkušenějším kolegům, hned od začátku jsme si ale mohli říct, na čem chceme pracovat. Prakticky hned jsme také měli možnost spolupracovat se jmény jako Filip Vích, Filip Horký, Jiří Hošek, Janek Rubeš, Jindra Šídlo a nespočtem dalších profíků, kteří byli vždy připraveni nám pomoci s našimi projekty a naopak nám dávali možnost podílet se na těch jejich. Z kolegů stážistů se vyklubali skvělí lidé, kteří mi dali strašně moc. Že bych mohl potom v redakci zůstat, jsem jen tiše doufal. Ale i takové věci se zjevně dějí a skoro polovina z nás teď v redakci pracuje. (Petr Juna)

Stáž je skvělá příležitost poznat vnitřek redakce a ozkoušet si, co to jde. I když je náplní Sherlocka hlavně fact-checking a boj s dezinformacemi, někdy i rešeršní práce, máš prostor vymyslet si cokoliv, když je někdo z redakce svolný ke spolupráci. Jde o tvoje nadšení a aktivitu. Pokud si chceš jenom odškrtnout povinnou stáž ve škole, budiž, ale tolik ti to nedá. (Eva Soukeníková)

Stáž mi dala možnost podílet se na tvorbě obsahu pro zpravodajství a nahlédnout do toho, jak fungují některé kontrolní mechanismy média. Ověřování informací bylo klíčovou součástí stáže, učili jsme se dělat komplexní, ale srozumitelné rešerše, ale prostor byl i pro jiné věci – hlavně vlastní iniciativu. Vždy jsme dostali možnost pracovat na tom, na čem jsme pracovat chtěli. Neučili jsme se tedy v první řadě co dělat, ale jak to dělat. (Jiří Burýšek)

Byla v nás vkládána důvěra. Skoro každý den jsme měli svůj příspěvek na sociálních sítích, které sledují desítky tisíc lidí. Kdo chtěl, mohl si také zkusit napsat článek, vyzkoušet si práci v produkci nebo se naučit skvěle fotit. V tom si myslím, že stáž byla jiná než v dalších médiích – nešlo jen o to, vydávat články od ČTK, ale mohli jsme si vyzkoušet spoustu jiných věcí, navíc ve velmi příjemném kolektivu. (Jiří Vokřál)

Stáž v redakci mi ukázala, jak vůbec zpravodajství (a nejen to) funguje uvnitř, co vše je potřeba udělat, než v televizi uvidíme jednominutový komentář, rozhovor nebo telefonát. Díky skvělým mentorům, kterými byli Bára Sedláčková, Filip Vích a Filip Horký, jsem se mohla podílet na sestavování Večerních zpráv a rozhovorů v nich. Za cenné zkušenosti a důvěru děkuji všem nyní už kolegům! (Jana Lipská)

Jak vypadá naše práce? Podívej se, co vytvořili minulí stážisté

Stážisté připravují vlastní grafiky a videa, píší články, ale i pomáhají kolegům z redakce při přípravě zpráv nebo velkých politických debat. Více najdete na twitter.com/tymsherlock.

Jak funguje legislativní proces Evropské unie.Video: Hana Grohová

Foto: Anna Halamová

Pět nejčastějších mýtů o Romech.

Stážisté připravovali rešerše a otázky na kandidáty do europarlamentu.Video: Seznam Zprávy

Klíčové momenty české historie od roku 1918.Video: Seznam Zprávy

Chcete vědět více o programu Sherlock, který otevírá redakci Seznam Zpráv veřejnosti? Rádi byste zjistili také něco o programu Sherlock Senior, který vzdělává stážisty vyššího věku o médiích, internetu a dezinformacích? Podívejte se na následující odkaz:

Reklama

Doporučované