Hlavní obsah

Stanice pražského metra C Opatov má nově bezbariérový vstup

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Stanice pražského metra C Opatov má nový výtah pro rodiče s kočárky a handicapované, nové osvětlení, opravený vestibul a nástupiště.

Článek

Opravy vyšly na 300 milionů korun a trvaly zhruba rok. ČTK to dnes sdělila mluvčí dopravního podniku (DPP) Aneta Řehková. Opatov je nyní 45. bezbariérovou z celkem 61 stanic metra. DPP je největší městská firma a provozuje kromě metra také autobusy, tramvaje a lanovky.

Při opravě byly vyměněné podhledy ve stanici, rozvody a kabely, vyměněna byla vzduchotechnika, hydroizolace stropní desky a původní osvětlení nahradila LED technologie. DPP opravil průsaky do stanice a vyčistil obklady stěn a dlažbu. Podnik nainstaloval také akustické majáčky pro osoby handicapované.

Bezbariérový přístup tvoří kaskáda osobních výtahů. Výtah z vestibulu je zakomponován do pevného schodiště na nástupišti, podobně jako je tomu u stanice metra Chodov a Roztyly. Druhý vede z vestibulu k autobusovým zastávkám. Do obou se vejdou dva kočárky.

Kromě samotné stanice DPP také nechal vyzdobit nouzový výstup velkoformátovým obrazem Flora a fauna od výtvarníka Ondřeje Vyhnánka. Tzv. mural art zobrazuje stylizované motýly babočky a lilie. Obraz pokryl plochu o velikosti zhruba 280 metrů čtverečních.

Reklama

Doporučované