Hlavní obsah

Starosta se ozval proti zdražování hudby v kavárně. A přišla kontrola

 

Reklama

Ochranný svaz autorský (OSA) od nového roku zdražuje. Restaurace, hospody i obce budou za muziku a televizi platit až o polovinu víc. Starosta obce Křižánky za to autorský svaz veřejně kritizoval. OSA vzápětí prozkoumala, jestli měla obec všechny platby v pořádku.

Článek

Křižánky platí Ochrannému svazu autorskému (OSA) každý rok za televizi a projektor v obecní kavárně přes 10 tisíc korun. Skoro každý týden v ní ovšem pořádají i jednorázové akce pro místní. Pokud při nich hraje muzika, je třeba platit i za ně.

Když si starosta veřejně postěžoval na chystané zdražování, právě tyhle platby OSA zpětně kontrolovala. Prošla zpětně několik měsíců a z údajů na webu a Facebooku Křižánek zjišťovala, kde obec v placení pochybila.

„Nakonec obci připadla jen jedna akce, a to když tady hrál cimbál. Protože hráli jen lidové písničky, mysleli jsme si, že není potřeba tuhle akci s OSA řešit,“ vysvětluje starosta Křižánek Jan Sedláček.

Prostor kavárny obec často také půjčuje místním spolkům. I na ty si autorský svaz posvítil. Některé ze sdružení tak budou nejspíš OSA doplácet také. Organizace čekaly, že když akci dělají bez vstupného a bez nároku na honorář, odvádět poplatek OSA nemusí.

Podle předsedy představenstva autorského svazu Romana Strejčka je načasování hloubkové kontroly obce jen shodou náhod.

„Rozhodně to není nic cíleného. Rozhodně se nemůže jednat o to, že bychom reagovali na základě toho, že někdo nesouhlasí,“ říká Strejček. A vysvětluje, že každý z 22 terénních pracovníků organizace si určuje program a kontroly sám.

Za jednu televizi o 127 korun měsíčně víc

OSA od nového roku zdražuje pro některé podniky a obce až o polovinu. Víc peněz chtějí hlavně sami umělci, které autorský svaz reprezentuje. Podle předsedy Strejčka ovšem nárůst není nijak přehnaný a Česko v porovnání s okolními státy Evropy patří v tomto ohledu mezi ty nejlevnější.

„To zvýšení sazeb se řádově pohybuje kolem 46 až 96 korun měsíčně za rozhlasový nebo televizní přístroj,“ doplňuje Strejček.

Víc se ovšem bude také platit organizaci Dilia, která vybírá peníze za televizní vysílání. Poplatek za jeden přístroj v lokále naroste na 168 korun měsíčně. Ve městě nad 80 tisíc obyvatel tak každý restauratér zaplatí za jednu televizi o 127 korun měsíčně víc než teď.

Dohadům o poplatky se věnovala i Poslanecká sněmovna, která kvůli němu odložila schvalování autorského zákona. V tom chce zdražování regulovat tak, aby u žádné z organizací nemohlo podobně skokově růst.

OSA v loňském roce vybrala na poplatcích přes 900 milionů korun. Umělcům z toho pak rozdělila 684 milionů. Většinou zahraničním.

Reklama

Doporučované