Hlavní obsah

Starostové chtějí, aby Sněmovna kontrolovala chytrou karanténu

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Předseda STAN Vít Rakušan.

Reklama

Podle STAN by měla vzniknout nová komise složená z poslanců, která bude hlídat, aby nedošlo ke zneužití citlivých dat.

Článek

Starostové a nezávislí (STAN) chtějí příští týden ve Sněmovně prosadit zřízení dočasné komise, která by hlídala, jak se nakládá s citlivými daty v rámci tzv. chytré karantény.

Seznam Zprávám to řekl předseda STAN Vít Rakušan. „Myslíme si, že projekt chytré karantény i v této době vyžaduje kontrolu, a Parlament musí nyní více než kdy jindy plnit kontrolní roli a dočasná komise je tím pravým institutem kontroly, jak vláda nakládá s velmi osobními údaji,“ míní Rakušan.

Podle něj v současnosti není ve Sněmovně orgán, jenž by mohl tok a využití dat kontrolovat, a není jím ani stálá komise pro kontrolu odposlechů, které se také říká „velké ucho“. Její náplní je kontrolovat, jak s daty nakládá policie. „Chytrou karanténu bude mít na starost tým COVID-19, armáda, hygieny,“ vyjmenovává instituce, které by se nově k citlivým datům dostaly.

Takzvaná chytrá karanténa by se měla naostro spouštět na jižní Moravě již po Velikonocích. Její podstata je, že by s pomocí elektronických dat, jako jsou informace od operátorů nebo z platebních karet, bylo možné do tří dnů najít všechny kontakty nakaženého. Tito lidé by pak měli být rovněž podrobeni testování. Data by bylo možné použít jen se souhlasem nakaženého a ten by následně doplnil další detailnější informace do přibližně pětidenní „vzpomínkové mapy pohybu“.

Starostové si pak představují, že v komisi by zasedl vždy jeden poslanec nebo poslankyně z každého sněmovního klubu. V současné komisi zastupuje tzv. Sněmovní demoblok jen poslanec za ODS Pavel Žáček. Předseda nově vzniklé komise by se dobrovolně vzdal příplatku k platu, aby jejím ustavením nevznikly státnímu rozpočtu další náklady. Komise by pak zanikla k 31. srpnu letošního roku.

K iniciativě Starostů chce Rakušan přesvědčit kolegy z opozice a pak i vládní poslance. Návrh ale hodlá Sněmovně předložit i v případě, že by zůstali osamoceni. Například Piráti zatím s podporou váhají a rádi by jen přizvali ostatní strany, aby si do stávající komise pro odposlechy zvolili svého zástupce s hlasem poradním. Když by to ale nebylo průchozí, jsou ochotni návrh STAN podpořit.

Podle Rakušana pak Starostové mají podporu TOP 09, ODS a lidovců.

Poslední jmenovaní svou ochotu návrh podpořit potvrdili i Seznam Zprávám. „Lidé se na nás obrací s obavami, jak bude s daty nakládáno. Je výjimečná situace a jsem přesvědčen, že by měla vzniknout i speciální komise, která by skončila svou činnost společně s chytrou karanténou,“ uvedl předseda lidovců Marian Jurečka.

I podle něj v současnosti nejde agendu kontroly s nakládáním s daty sbíranými v rámci chytré karantény lehce převést pod komisi pro odposlechy. A argumentuje stejně jako Rakušan. „Je zřízena ze zákona o policii a chytrá karanténa není záležitost policie,“ dodal.

A že se musí zaplnit „vakuum“, kdy vláda, byť na bázi dobrovolnosti, získává osobní informace, na které si doposud mohly sáhnout jen tajné služby a policie, upozorňuje i expert ODS a člen stávající komise pro odposlechy Pavel Žáček.

„Musíme jednat rychle, protože už teď se pohybujeme mimo rámec zákona. Běžně platí, že data z telefonů nebo výpisy z karet jsou pod přísnou kontrolou a vyžádat si je mohou jen policie nebo tajné služby. Teď o ně žádá zdravotnictví a mají k nim přístup i třetí subjekty,“ říká k tomu.

I on se přiklání k samostatné komisi. V případě, že by zůstala kontrola na té stávající, i podle jeho stanoviska by se musely její kompetence rozšířit, protože současné pravomoce jí kontrolu neumožňují.

Podle vládních sociálních demokratů pak stačí stávající komise. „Kdyby Sněmovna měla pocit, že to nezvládá, můžeme se bavit o zřízení nové,“ řekl Seznam Zprávám její člen za ČSSD, poslanec Petr Dolínek. Podle jeho osobního názoru jde jen o PR akci opozice. Předseda poslanecké frakce hnutí ANO Jaroslav Faltýnek na žádost o reakci neodpověděl.

S přípravou chytré karantény pomáhá i iniciativa COVID19CZ, což je projekt českých IT a technologických firem, na němž spolupracuje i společnost Seznam.cz, pod kterou spadají i Seznam Zprávy. „Nemáme s tím vůbec žádný problém, za iniciativou COVID stojí podnikatelé v online, kteří dělají vše proto, aby nedošlo k ohrožení osobních údajů nebo dat lidí. Je to téma, které řeší,“ komentovala poslaneckou iniciativu mluvčí projektu Irena Zatloukalová.

„Sebevědomí“ projektu pak přičítá zkušenostem IT specialistů, kteří se zabývají právě různými možnostmi, jak by údaje mohly uniknout, a také tomu, že data se neshromažďují na žádném úložišti a po rozhovoru nakaženého s hygienikem se automaticky smažou.

Reklama

Doporučované