Hlavní obsah

Starou školu ve Znojmě opravují již rok, práce omezují nálezy

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Už více než rok pracují dělníci na opravě budovy Staré školy ve Znojmě, která je součástí Louckého kláštera. Bude tam společenské a vzdělávací centrum. Hotovo má být do konce roku 2021.

Článek

První rok obnášel především archeologický průzkum a bourací práce. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí Znojma Zuzana Pastrňáková.

Podle starosty Jana Groise (ČSSD) rekonstrukci omezuje to, že jde o historický objekt. Bývalý premonstrátský klášter pochází ze 13. století. „Každý stavební zásah pomalu znamená archeologický nález a případné možné zdržení,“ řekl Grois.

Rekonstrukce začala loni 13. srpna. Dělníci již vyčistili suterén od vestaveb a nyní chystají konstrukce podlah a nové schodiště. V těchto prostorách vznikne lapidárium a expozice o stavebním vývoji Louckého kláštera. „Obrysy dostávají i místnosti v přízemí, které poslouží jako pracovní dílny se zázemím pro školení a kurzy řemesel. V prostoru budoucí recepce pracují na klenbách a kamenických článcích restaurátoři a připravuje se tu nový vstup do budovy s infocentrem a toaletami pro návštěvníky,“ doplnila Pastrňáková.

V patře najdou lidé také víceúčelový sál pro 150 až 200 lidí, kde se budou konat kulturní, společenské a vzdělávací akce, výstavy a konference.

Archeologové v klášteře našli především řadu hrobů lidí, kteří tam žili. Poznatky chtějí zástupci města prezentovat vystavením nálezů kamenických prvků v budoucím lapidáriu a díky částem stavby, které zůstanou odkryté i po dokončení rekonstrukce.

K objevům rekonstrukce patří také dva sklepy zasahující do prostoru pod rajským dvorem. „Větší sklep je pokračováním jižního křídla kláštera, kde se původně nacházely kuchyně a refektář neboli společná jídelna. Tento sklep je nyní zabezpečený před vnějšími vlivy a nachystaný pro možné budoucí odkrytí a zpřístupnění. Druhý, výrazně menší, je nejspíš středověký a vedl pravděpodobně ke studni uprostřed rajského dvora. Sklep má ale propadlou klenbu a jeho vyklizení není bez statického zabezpečení možné. I on tak musí počkat na odkrytí,“ uvedla Pastrňáková.

Ve vnějších prostorách nyní stavbaři omítají fasády, opravují římsy a dokončují střechu. Na dvoře kláštera chystají otevření dříve zazděného portálu do kostela Nanebevzetí Panny Marie a svatého Václava.

Reklama

Doporučované