Hlavní obsah

Start roku 2020: prudce zdražil benzin, lidé přicházejí o práci

Foto: Seznam.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Čerpadláři s příchodem nového roku zdražili. Ceny benzinu stouply o deset haléřů na průměrných 32,17 koruny za litr, nafta stojí 31,79 koruny, ukazují údaje firmy CCS, která ceny paliv dlouhodobě sleduje.

Článek

Benzin na Nový rok zdražil nárazově nejvýrazněji za posledních pět let. „Natural 95 zdražil ve středu ze dne na den o 25 haléřů na litr, nafta pak za jediný den hned o 20 haléřů na litr. V případě benzinu se jedná o nejvýraznější jednodenní zdražení za celé období od února 2015, tedy za posledních skoro pět let,“ uvedl hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Ubývá zakázek

Zdražení pohonných hmot ale není jedinou negativní zprávou se startem nového roku. Společnost IHS Markit upozornila, že podmínky v tuzemském zpracovatelském sektoru se prudce zhoršují. Index, podle kterého se při dosažení hranice 50 bodů začíná mluvit o poklesu místo růstu ekonomiky, se nebezpečně blíží této hranici. Činí 43,5 bodu. „Prosincová data ukázala, že rok, který byl pro české zpracovatele již tak náročný, skončil neutěšeně a neklidné podmínky ve světové ekonomice vyhlídky na růst dál podrývají. Domácí i zahraniční poptávka zůstala ochromená, což se odrazilo v pesimistických očekáváních napříč zpracovatelským sektorem,“ uvedla ekonomka společnosti IHS Markit Sian Jonesová.

Výrobci reagují nejprudším snížením počtu pracujících od září 2009. Výroba na konci roku 2019 klesla v celém českém zpracovatelském sektoru třináctý měsíc v řadě.

Většina firem zatím ubývající zakázky dokáže kompenzovat tím, že nenahrazují zaměstnance odcházející například do důchodu, ale některé společnosti už kvůli slabší poptávce klasicky propouštějí i zaměstnance, kteří by chtěli v práci zůstat.

Pro rok 2020 nejohroženějšími obory budou hutnictví, strojírenství a automobilový průmysl.

Reklama

Doporučované