Hlavní obsah

Startup nabízí, jak vydělat na bytové horečce. Stačí k tomu pár stovek

Foto: Lighthouse Group

ilustrační foto.

Reklama

Pro Čechy jsou nemovitosti investicí číslo jedna. Ne každý má ale miliony na účtu a správný odhad na výnosný obchod. Startup se pustil do mikroinvestic. Lidem stačí pár stovek. Od spuštění firma vyplatila lidem 300 tisíc korun.

Článek

Mikroinvestice do nemovitostí táhnou. Přes projekt Investown.cz, ve kterém drží podíl Česká spořitelna, za posledního půl roku proinvestovalo 10 tisíc uživatelů více než 50 milionů korun. Drobní investoři mohou přes platformu investovat do rezidenčních nemovitostí a stačí jim k tomu jen několik stovek.

Společnost Investown.cz spustila mikroinvestice do bytů na konci letošního dubna a klientům od té doby vyplatila zisky za více než 300 tisíc korun.

„Nemovitosti jsou v Česku všeobecně považovány za zajímavou investici a my ji přiblížili lidem, kteří nemají k dispozici pro investování statisíce korun. Zájem několikanásobně předčil naše očekávání. Průměrná výše investované částky na jednoho uživatele se blíží pěti tisícům korun. S přibývajícími nemovitostmi roste i částka, kterou každý měsíc investorům vyplácíme,“ uvádí spoluzakladatel a CEO Investownu Alan Pock s tím, že na konci září by tato částka měla přesáhnout dalších 400 tisíc korun.

O Investown.cz

  • Investown.cz je nová finanční technologie, která zprostředkovává možnost mikroinvestic do nemovitostí.
  • Cílem startupu Investown je, aby měl každý přístup k ziskům z nemovitostí a mohl si tak efektivně a bezpečně zhodnocovat svoje peníze.
  • Stačí se přihlásit do aplikace Investown, vybrat si nemovitost, do které lze vložit částku již od 500 Kč a už další měsíc přijde poměrná část nájmu.
Foto: Česká spořitelna

Spoluzakladatelé Investownu Alan Vyšín a Filip Suk.

A jak to celé funguje? K tomu, aby se z člověka stal investor do nemovitostí, stačí pár stovek v peněžence a dvě minuty času na registraci, tvrdí zakladatelé firmy. Registrovaný člen pak už jen vybírá z nabídky bytů, do kterých může investovat mezi 500 do 300 tisíci korun. Výnosy z nemovitostí, které jsou v současnosti dostupné na jejich webových stránkách, se pohybují kolem čtyř až pěti procent. Finální profit se tak logicky váže na počáteční vklad.

Druhá strana tohoto startupu funguje docela podobně. Pomocí počítačové analýzy hledá Investown vhodné byty, které mají potenciál dlouhodobého zisku. Dceřiná firma pak nemovitost koupí a stará se o ni, řeší rekonstrukci, poskytuje pronájmy. Následně vydělává právě na nájmu. Webová platforma si pak vezme 10 procent za provoz. Zbylý profit rozděluje mezi jednotlivé investory.

Jejich výnos ve všech případech převyšuje hodnotu čtyř procent.
Alan Pock, spoluzakladatel a CEO Investown

V průběhu letošního července společnost představila mobilní aplikaci. „Novou aplikací dáváme lidem nemovitosti do jejich kapsy. V tuto chvíli si mohou klienti vybírat z dvacítky investičních příležitostí, zejména v Praze, Brně, Plzni, Chomutově či Mostě. Postupně budou přibývat další nemovitosti napříč celou Českou republikou. Jejich výnos ve všech případech převyšuje hodnotu čtyř procent,“ vysvětluje Pock.

Čtyři procenta jsou nadstandard

Výnos přes čtyři procenta dnes už není standard. Hlavním důvodem je rekordní růst cen nemovitostí v celém Česku.

„Hlad po nemovitostech na další pronájem je obrovský. Vidíme to i v dalších městech v republice. Samozřejmě ale díky neustálému zájmu a tomu, že nabídka je omezená, rostou ceny malých bytů výrazně nahoru,“ popisuje Tereza Vrzáková z RE/MAX. Zatímco ještě před dvěma lety se garsonka v Praze prodávala za cenu ke třem milionům korun, dnešní cena atakuje čtyři miliony.

„Když si koupím byt na investici v Praze (typicky 2+kk) a následně ho budu pronajímat, tak po započtení všech nákladů a rizik budu mít výnos v rozmezí dvou až třech procent, to do toho nepočítám starosti okolo. Ceny nemovitostí rostou a nájmy naopak v posledním roce klesly, ve výsledku tak výnos nepokryje ani inflaci,“ komentuje Tomáš Wildt z Vihorev Group, která se investicemi do nemovitostí také zabývá.

V dalším kroku je plánované propojení s Georgem

Investown vedle průběžné akvizice nových bytů pracuje také na projektu ve spolupráci s Českou spořitelnou.

„V Investownu jsme od samého začátku viděli velký potenciál a projekt skvěle zapadá do naší strategie pomáhat klientům k vyšší prosperitě. Během následujících měsíců chceme možnost mikroinvestic do nemovitostí umožnit klientům přímo v našem bankovnictví George,“ vysvětluje lídr programu Seed Starter Jiří Skopový.

„Právě napojení startupů na naši zákaznickou bázi je největší přidanou hodnotou, kterou mladým firmám přinášíme. Pro řadu z nich je to mnohem důležitější než samotná finanční investice. Tu mohou získat jednoduše u celé řady investorů,“ dodal Skopový. Možnost mikroinvestování tímto krokem získá více než 1,8 milionu klientů aplikace George.

Reklama

Doporučované